jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Rabu, 11 Februari 2015

1st entry in 2015 dan pengalaman bersalin anak ke 4

ASSALAMUALAIKUM SEMUA... Ya Allah lama sangat mama tak update blog kesayangan mama ni..almost 2 years kan..ok dalam tempoh hampir dua tahun ni macam-macam yang terjadi tau...another HN in the making kununnye tu dah pun berusia 11 bulan ++..he will turns 1 on 26th Feb.. alhamdulillah mama selamat melahirkan seorang putera pada 26 Februari 2014..hahaha..ya setahun yang lepas..nama diberi MUHAMMAD HASEEF NIQREES (yang terpuji yang bijak dan doktor pakar)..tu pun another pre term baby..aiyaaa..anak-anak mama ni memang tak suka duduk lama-lama dalam perut mama gamaknye...tak best eh??hehehehe Haseef dilahirkan pada minggu ke 31 iaitu 26 Februari 2014..dan due sepatutnya pada 28 April 2014..awal dua bulan okeh..so kali ni bersalin pun marked another sad story in my life..huhu...emergenzy czer buat kali kedua..which make me feel tak bestnya bersalin..tak nak mengandung lagi..asyik kena belah perut je..!!!!so cukup-cukup la tu mengandungnya..serikkk...hehehehe (katanya lah kan..jangan percaya!!!) ok gini ceritanya... pada 25 Februari 2014..lebih kurang pukul 11.00 malam gitu mama dah rasa BH dalam 6 kali...so untuk tutup rasa takut mama..mama decide untuk tido je..sempat la mama updatekan pasal BH ni dalam grup KAWAN RATUHATI dan pada bff maya mama si Ain...mama dengan ain ni boleh kata agak rapat..dari mula mama concieve hanie sampai la sekarang ni masih berekawan baik..berwassap memang selalu..kebetulan ain ni tengah mengandung anak kedua dan menunggu hari..dan nak dijadikan cerita ain ada mesej kan mama tanya tentang baby dia yang tak cukup gerakan..(dan kami sama -sama masuk hospital pagi tu..hahaha)..alahmdulillah ain melahirkan baby dia 5 hari selepas mama bersalin...kata bff kan..ngandung sama..bersalin pun sama..hahaha pagi 26 Feb 2014 around pukul 6 pagi..mama terjaga dengar azan subuh dan rasa sejuk sangat..jadinya mama bangun untuk slowkan kipas..time ni mama rasa ngilu sangat kat bahagian bawah..rasa macam ada yang menekan..aishhh...tak kan nak bersalin dah..mama jalan pelan-pelan masuk bilik dan baring di katil..owh..lupa nak cakap malam tu mama tido dekat ruang tamu dengan suami dan anak-anak..bila dah mula baring..baru la terasa 1st contraction datang..mama tunggu lagi untuk kali kedua..dan cukup 3 kali mama jerit panggil suami..mama kata mama dah nak bersalin..perut dah sakit...mama bangun pelan-pelan pergi ke toilet..masa ni darah dah mula kluar..suami pulak tolong panggilkan makcik sebelah rumah tolong tengokkan anak-anak kat rumah..sementara tunggu suami bersiap mama duduk bersimpuh tepi katil sambil tahan sakit..sakitnya Ya Allah..tp mama masih boleh bernafas dengan baik walau mama perasan tiap kali tarik nafas memang terketar-ketar mama dibuatnya.. on da way ke hospital around 7.20 pagi dan perjalanan ke hospital kuala lipis adalah hampir sejam..mama dah ceritakan sebelum ni mama nak pindah..kitorang selamat pindah pada disember 2013..dalam kereta mama sempat bergurau dengan en.suami "selamat la duit abg kali ni..mama kan nak bersalin kat colombia..jadi macam ni terpaksa la ke lipis"hehehe..en.suami sengih-sengih je dengar..mama jugak cakap harap-harap baby duduk dalam posisi yangt betul..mama nak sangat bersalin normal macam kakak dan abg sebelum ni..(kelahiran kali ketiga czer sebab baby breech)..en.suami kata..tak pe doa banyak-banyak...insyallah dipermudahkan.. lebih kurang pukul 8.10 pagi kami sampai di hospital lipis..en. suami drop depan Dewan Bersalin dan terus cari parking..masa tu pulak la contraction nak datang..terduduk la mama kejap dekat tempat en.suami drop mama tu...dah ok sket mama jalan pelan-pelan ke kerusi untuk duduk dan tunggu en.suami datang untuk register..masa di kaunter pendaftaran mama cakap..nurse..saya dah nak bersalin dah ni..tp saya baru 31 minggu..nurse tu agak terkejut dan mintak buku merah mama..since mama tak pernah pergi kkia sepanjang mengandungkan Haseef mama cuma jawab..saya tak de buku merah..saya check up di private..alhamdulillah staff nurse tu banyak membantu..sikitpun dia tak bising mama tak de buku merah..yang ada kad putih yang maklumatnya tak la bope lengkap...ada pasal scan..berat je..yang lain tak sempat buat lg..contohnya macam amik darah untuk hb.. terus staff nurse tolak mama masuk Lr sambil jerit kat sorang doc india (lelaki).."doc prem labour!!!!!" berlari la doktor tu datang dan mama di minta untuk tukar baju..darah memang dah penuh kena baju..dan doktor tanya la sket sebanyak pasal kandungan since buku tak bope detail kan.. lepas dah tukar baju mama baring untuk check jalan..alhamdulillah jalan fully dilate..dan membrane bulging (sampai sekarang mama tak tau apa maksud doc tu..hahahaha)..tp bila doc scan untuk estimate fetal weight..tu diaaa....baby in transverse lie position...kepala kat belah kanan mama..hai la anak..awak ni memang suka pusing-pusing tau..baru je minggu lepas mama scan awak kepala dok elok kat bawah in cephalic condition..tup tup berubah..Ya Allah..masa ni mama dah putus harapan..mama rasa mama tak daya dah nak tanggung sakit ni..perasaan kecewa tu memang buat mama berganda sakitnya..mama pedulikan breathing technic yg betul..mama tak peduli doc nak buat apapun sebab harapan mama dah hancur..mama tau mama kena emergency czer sekali lagi..mama dah macam orang gila sebab menahan sakit...gesaan meneran datang setiap 5 saat..tp mama tak boleh meneran..risau tangan baby atau tali pusat yang terkeluar..sedaya upaya mama tahan sakit dan gesaan meneran..sampai mama dah tarik rambut..hahahaha..siries kalo ingat balik sebijik macam orang gila..en.suami tengok pun mesti dia geleng kepala..hahaha..dan mama dengar pakar bius kata.."prem labour seriously memang sangat sakit berbanding full term labour..i have been there"..katanya la..sejauh mana kebenarannya wallahualam.. alhamdulillah haseef lahir pukul 9.16 pagi (yaka..hahaha...ampun..mak ramai anak gini la..lupa!!!) dengan berat 1.87 kg..quite semangat for 31 weeker..hehehe...still haseef kena on ventilator..en.suami kata dia dapat tengok semua doktor pakar buat untuk selamatkan haseef..dan doktor terang satu persatu step yang dorang amik..tp pukul 4 petang haseef kena transfer ke Hoshas sebab paed lipis dah cuba sehabis mungkin masih tak boleh nak stabilkan haseef..alhamdulillah jugak hari ke 16 mama dah sign AOR pada borang discharged..sepanjang haseef kat nicu dia ada mengalami series of apnea..alhamdulillah..sekarang haseef dah sihat..all is good..all is perfect..!!!!alhamdulillah..and haseef gonna be abang soon...!!!!hahahaha..keje buat anak je kan mama ni..!!! daaaaaaa..........