jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Sabtu, 26 Februari 2011

hani lagikkkk...aci tak??? :p









hani lagi..


sape nak ikut kakak g pantai...heheh







ayunye dia..anak sape la ni...


mana mama ni..boring kakak tunggu...

all about hanie...mama luv u sayang..

SALAM semua....

yeay..misi berjaya tuk upload gambar hani....credit to aunty hanim yg bg pnjam lappy beliau tuk masukkan piccas hani....(thanx aunty..meh hani bg flying kissss...muahahaha)..








uii...jelir lidah kat mama ye....


sibuk tengah panjat buai...hehehe

Jumaat, 25 Februari 2011

saya tengah sakit perut...

SALAM semua...

tajuk entry cam ntah hapa2 kan...hehehe...tp siyes mama tengah sakit perut...memulas ni...macam senak pun de...

mama dah pergi toilet tadi....but now still sakit2...ntah apa yg mama makan ntah la...
kejap sakit kejap hilang...huwaaaa....tak suke....

jap nak pikio makan apa ye hari ni???hmmmm....

tu je entry tuk petang ni... :p

ketuban air vs ketuban darah..

SALAM semua...

first of all..mama nak mintak maaf sangat2 sebab tak dapat nak upload piccas hani seperti mana yg mama cakap dalam entry sebelum ni... :)

mama skang ni saje nak cari info pasal ketuban darah atau ketuban air ni...yela..masa nak bersalin hani dulu mama mula keluar darah dulu...sakitnye hanya Allah je yg tau..berbisa sangat...start je kluar darah..mama mula tak leh duduk..nak berjalan pun sakit...rase nak je push baby kluar cepat2..ingat lagi masa bukaan hampir2 bukak sepenuhnye..mama anggar dalam 7 cm camtu...sakitnye tu sampai mama rase nak je meraung...hahaha..mulut mama memang tak benti2 berbunyi...time tu en.suami mama kena kluar sebab de sorang akak tu nak bersalin tak cukup tempat...ngan misi tak de..sume dok tumpu kat akak tu sorang...yang mama ingat..mulut mama sik cakap ya Allah kenapa sakit sangat ni...tu je yg mama ulang2..try tarik napas n sedut gas ethonox pun tak jalan...baru mama tau penangan ketuban darah ni...orang cakap ketuban air tak berbisa sangat...

tu mama nak cari tips elak ketuban darah...mama dapat info ni dari 1 blog ni...mama tak ingat dari blog mana coz mama dah copy paste dah lama dah..


untuk elak ketuban darah jangan mandi malam kalau taknak kena ketuban darah.. mandi malam tu maknanya mandi lepas pukul 7 la.. seelok nya mandi sebelum pukul 7mlm.. (emm..mama selalu wat...hahaha..camne nak elak ni...)

tapi, kalau panas jugak malam malam, basahkan badan je, cukup.. jangan mandi.. sebabnya? haa nanti kena ketuban darah laa..


ketuban darah ni ape?


ok, bila nak bersalin, ada tanda tanda yang akan keluar menunjukkan baby dah nak jumpa korang.. satu, kesan darah yakni, ketuban darah la tu.. satu lagi, air ketuban pecah.. ada jugak yang nak bersalin tak keluar tanda, just sakit sakit pinggang n contraction terus.. takpe, tu cite lain...


bila kena ketuban darah ni, harus diingat, sakit dia, memang tahap bukan sengal sengal dah.. pedih tahap menangis.. yela, dengan jalan nak bukak lagi, baby dok sondol pintu rahim lagi.. dengan darah tak henti henti keluar.. sakit, Allah je yang tau.dahtu, nak elak mandi malam camne..panas kan.. ibu mengandung memang kadar kepanasan badan dia berbeza dengan orang normal.. (ni la sebab mama selalu mandi malam..panas ya amatt...en.suami mama cakap mama ni kulit biawak...kipas kuat pun still panas..yela..tak leh tahan panasnye tau..)

tapi, kalau ketuban air.. sangat tak sakit.. air tu macam suam je.. dia akan keluar mengalir ngalir.. ingatkan air kencing kan, tapi bukan.. sebab kaler jernih n takde bau.. memang kita takkan terasa sakit bukaan jalan tu.. sedar sedar je bila air ketuban dah kering, kita rasa nak meneran.. tapi bila dah tahap nak meneran tu, baru la rasa sakit diaa... tapi kejap jela.. dalam 5 minit macamtu.. elok je baby kluar terus hilang rase sakit..(oo...ketuban air tak sakit ye...mama tak kisah mana2..hehe..asalkan kurang sakit...aci gitu??

tu jela info yang mama dapat..yang penting jangan mandi malam ye...tp mama rase kalo nak kena ketuban darah...wat la camne pun tetap kena gak kan???

Jumaat, 18 Februari 2011

my princess...HANIE NAZIIHAH..

SALAM semua....

skang ni rajin mama update blog kan...boleh dikatakan hampir setiap hari pasti ada je entry baru...hehehe...tak pe selagi angin gediksss nak berblogging ni ada..mama layankan aje...kalo tak...mau berminggu-minggu tak berupdate...

dah lama mama tak uploadkan gambar hani dalam blog ni...cable usb tak de...tunggu en.suami mama balik malam ni...bleh pinjam lappy beliau..pehtu mesti mama masuk kan pic hani..insyallah esok kot...hani skang ni makin ligat tau..penat mama nak layan...hehehe...skang ni little princess mama tu dah pandai bukak baju sendiri...kalo pakai long sleeve la...memang dia tarik abis tangan tu sampai terkeluar..hani..hani..macam2...kadang2 tak larat nak gelak ngan telatah dia...hani skang still bf ngan mama lg...time nak tido mesti cari...ni kes nak ngempeng ni...kalo siang hari mama tetido atas katil...mama akan biarkan hani main kat sebelah mama...kalo hani rase boring or ngantuk dia akan merengek panggil mama...tanda nak bf la tu...bila mama dah baring kan dia kat sebelah mama mesti terus mulut tu dok nganga..hehe...comey je...lepas tu mesti mama ngan hani sama2 tetido....emmm...i luv that moment...

hani skang ni badan dia dah makin bambam...kalo sebelum ni bdn dia susut sebab tak nak minum susu skang ni dah tak lg..susu minum banyak betul...kalo tgk badan time baby lg la hani tu bambam tau...hehe...ngan gigi dia yg 2 batang tu..comey je tgk kalo dia senyum...owh..petang td bawak hani g uni..kawan2 mama ni fanatic betul ngan dia...hahaha...dorang sik cakap hani ni buat org terpaut...memang kalo hani dapat kat depa ni...digomol abis dak hani tu...cian anak mama...hehe..

k laaa....hani dah merengek dah tu..lapo susu agaknye...jumpe lg..daaa...

Khamis, 17 Februari 2011

rindu....

SALAM semua..

tajuk entry cam ntah apa-apa kan???hehe...tapi secara jujurnya mama sedang merindui seseorang...mama rindukan en.suami mama...hahaha...almost 2 weeks tak berjumpa...sejak 2 3 menjak ni mama rase stress sangat...mesti ada benda yg buatkan mama rase nak marah...hmmm...preggy kali ni mama tak leh nak kontrol marah mama..en.suami la tempat mama lepaskan marah dan geram walaupun dalam fon...






im sorry sayang...perasaan bersalah dan menyesal rase dah tebal dah ni..plez...forgive me...





and now mama rindukan masa mama sebelum preggy dulu...nak cuba bersabar...tak nak jadi pemarah sangat...hmmm....tp bertahan la 2 3 hari...owh....tak sukenye perassan macam ni.... :(

Selasa, 15 Februari 2011

Tanda-tanda bersalin..

SALAM semua...

hari ni pun mama rajin dok godek2 tenet tuk cari pasal tanda-tanda nak bersalin...saje gatai tangan..hehehe...time hani dulu mama cari jugak...tp tak simpan pun dalam blog ni haa...bukan apa...takut jugak mama kalo terbersalin awal kan...

Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

■sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
■kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
■sakit perut, memulas
■kerap buang air besar
■kerap terkentut

(hmmmm...mama tak tau macam mana yg dikatakan baby dah turun ke bawah...tp pe yg mama tau...nak terkencing tu memang selalu sangat..kadang2 baru pas kencng pun mesti rase nak terkencing lg..sakit perut memulas tu hampir setiap hari...lepas tu terpaksa la mama g ke toilet..hehe...buang air besar pun setiap hari..kadang2 sehari 2 @ 3 kali tau...kerap terkentut??..emmm..malu nak ngaku..kahkahkah...) ~adakah simptom2 yg mama rase tanda baby dah turun ke bawah?? mushkil....

Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim.

(mama perasan jugak ada...tp mama tak pasti sama ada yg tu discharge ke apa..)


Rahim Mula Menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

(yg ni of coz tak de lg k...)

Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

(haa...sakit belakang ni dari 3 bulan lebih dah sakit...tp skang ni lg sakit..)

Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

(tak de lagi..)

owh...mama baru nak masuk 30 minggu tau...tp nak persediaan takut bersalin awal....hehe...

k la daaa....jumpe lg...

Isnin, 14 Februari 2011

petua hilangkan selesema baby...

SALAM semua...

tadi mama saje dok google cari petua tuk hilangkan selesema kat si tecit mama tu...yela...dah bope ari dah...bg makan ubat still tak baik2...cian dia...mama sik lap jela bila hingus dah meleleh kan..tp anak mama tu tak suke orang kaco hidung dia..memang harus dia ngamuk kan..mama pun selesema gak ni...rimas sebenarnye...hehe...tp nasib baik ada vicks...membantu la jugak....walaupun sekejap....petua2 ni mama jumpe dalam blog orang len...mama copy paste jela...senang...tuk rujukan di akan datang..

1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit – Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .(yang pernah mama dengar versi kunyit hidup saje..tak dicampurkan dengan apa2...patahkan kunyit hidup dan gesekkan pada batang hidung baby)

2.Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.(mama penah dengar madu tak elok tuk baby...ntah la...mama tak nak try yg ni)

3.Petua menggunakan daun sirih-Ambil beberapa helai daun sirih ( kalau di pekan, kedai India selalu ada di jual ) , ramas atau tekan-tekan dengan tangan dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.(mana mama nak cari daun sirih ni ye...hmmmm...)


mama penah dengar jugak.....amik vicks dan sapukan ke tapak kaki baby....orang cakap berkesan...mama baru sapukan ke kaki hani...tak tau menjadi ke tak...harap2 menjadi la ye...cian tengok hani sesema....malam2 cam susah dia nak tido... :(

k la...daaaa..

Ahad, 13 Februari 2011

tolong jaga sikit mulut tu!!!!!

SALAM semua...

skang ni aku betul2 tengah marah...but more kepada sedih sebenarnye...benda ni berlaku dalam kelas tadi...bila diskas je pasal matrimonial cases...sume nak tanye mama...ni ditujukan kepada lecturer si mulut laser tu..ye..saya dah kawin..so sume hal nak kena tanye saya..pastu ko memandai nak condemn aku pehal...

kisahnye camni...tadi masa tengah diskas pasal prosedur perkahwinan..n of coz pas pasangan dah tak de kesefahaman..pompuan as a wife perlu membawa bukti ke mahakamah untuk menuntut haknye...lec tu tanye benda apa perlu ada sebagai bukti...dia cakap...haa..kamu yg tgh pregnant tu...of coz le aku org tu...memang aku satu2nye student dalam kelas tu yg dah kawin...oleh sebab aku tak sihat ari ni...dia ngaja pun aku dgr tak dgr je...aku jawab tanpa berpikir panjang...i dont know sir...sir ni kalo kita jawab pun dia kan condemn balik...tak penah terima jawapan kita...ngan alasan konon dia lebih pandai dari kita...

sir tu tanye balik...awak tak tau???nanti kata la jodoh awak tak panjang...awak nak tuntut hak awak camne..org laki bukan bleh percaya sangat...buatnye hati dia berubah...skang tgh dok sayang bleh la...

HELLO...............KO TENGAH CAKAP PASAL SUAMI AKU...PASAL RUMAHTANGGA AKU BODOHHH...

apa aku buat...???aku nangis...tu je yg aku mampu buat...dalam kelas aku nangis depan kawan2 semua....nape ko cakap tak pakai otak...ko tu lecturer...ko tgh cakap dengan student..pulak tu cakap pasal rumahtangga aku . aku skang tengah mengandung....

SEDAR SKET..KO BARU KAWIN 2 BULAN PUN TAK SAMPAI LAGI...pehal ko pandai sangat cakap camtu..pasal laki aku suma tu...ko bleh jamin ke ko tu tak kan ceraikan wife ko nanti...ko bleh jamin hati ko nanti 100% kat bini ko tu..nape ko ni BENGAP sangat...nama je lecturer...

AKU KAWIN NAK MASUK 2 TAUN..KO TU BARU NAK MASUK 2 BULAN...!!!!!!!!

aku tau la suami aku tak perfect sangat cam ko...ko tu semua pandai kan..thats why la semua lecturer kat sini benci sungguh ngan ko ni...
minggu lepas ko cakap kat classmate aku BENGAP...even tiap kali kelas ko pun perkataan STUPID tu tak penah lekang dari mulut ko...tak masuk perkataan BAGHAL sume tu...

HELLO PAKCIK...KALO KO RASE KO LA LEC TERBAIK SANGAT...BUKAK LA U SENDIRI K...
ANAK AKU DALAM PERUT NI TAK LARAT DENGAR PERKATAAN YG TAK SEPATUTNYE TU...

pastu belh plak ko tnye kat member aku...student tu nangis ke...of coz la yes...sebab ko cakap tak pakai otak..pandai sangat cakap org otak letak kat lutut...ko pun 2 kali 5 je kan...

tolong la jangan cakap ikut suke ati ko je.....

Sabtu, 12 Februari 2011

BAHASA INGGERIS..?????

SALAM semua...

Im in the process of upgrading my english language and of coz la saya ni very poor in this subject.I had to improve it due to MUET examination soon.

en.suami..sila give coaching ye...


merepek pe ni...ntah betul ke tak....khkihkih...korang jangan gelak tau...
biar mama je gelak tak pe....

bebel pe nih???

SALAM semua...

hari ni mama nak bebel je...setelah sekian lama mama tak menulis...buka blognye hampir setiap hari..tp no idea nak menulis...

okey la...mama stat cite pasal sweet-pea mama dulu...3 hari lepas which is on 9 feb mama pegi chek up...actually mama kena repeat fbc je...sebab kalo ikutkan masa 30 jan ari tu kena cek perut..tp mama ni notti...tak g pun tau..hehehe....mesti misi tu geram je...sampai dorang kena mesej mama masa 8 feb tuk remind mama g cek perut...ohoo...sebelum tu 5 kali dorang kol mama tak angkat pun fon tu...bukan tak mau angkat..tp mama de kelas time tu...of coz le fon tu in silent mode...hehe..masa g hari tu punye la ramai orang....hari rabu kan...hari para ibu ngandung jumpe doc..huhu...menyampahnye kena tunggu lama...alkisahnye masa mama dah g kencing sume tu..tunggu la misi tu amik darah mama kan...kan nak buat fbc...tp malangnye dorang amik kat jari tu...ala...macam nak cek hb biasa tu...sakit tau...seyes ni....sebelum ni tak de lak sakit2...

pas dorang dah cucuk kan...errr..mama sebenarnye konpius gak..laaa...kata nak buat fbc je..asal g amik hb cam besa ni...tp mama diam je la...pastu baru le misi tu baca yg mama kena repeat fbc...haaa...sudahhh...baru terhegeh2 nak cucuk tangan mama...kan 2 kali dapat sakit (ingat darah aku free hapaaa)...sakit tau dak???
pas dah siap amik darah dorang suh mama anta darah kat lab...mama pun g la anta n resultnye punye la lama nak tunggu...mama dah tercongok kat situ punye lama dorang tak amik pun kad mama...mujur pak cik lab tu dah tua..huh...baya2 tok wan je...sib baik kan..kalo budak lagi...harusss mama sembur...padan muka...pas dah dapat result..mama pun tengok le..9.79 mg je...hmmm...turun lg...memang la...sebab saya tak makan pun ubat misi bagi tu...jahatnya aku... :p

pastu kena jumpe misi tuk cek perut n doc tuk review result fbc...kat sini tak de pe nak cite sangat...doc gtu suh up kan dos ubat je....lg 2 minggu kena g cek perut...lg 3 minngu kena repeat fbc...owh yaa...mama kena cucuk kancing gigi tau...yg additional dose punye...2 injection sebelum ni dah complete...cucuk time preggy hani dulu n tak expired lg...dah abis dah cite pasal cek up....

hmmm...baby mama ni kurang aktif sangat la kalo nak compare ngan kakak dia dulu...tu mama sik riso je...kadang2 kalo mama usap perut pun dia buat derk je..baby baby...fenin mama...risau tau..

skang pasal hani lak...skang hani dah de 2 batang gigi..dua-dua kat bawah...comey..comey..kihkihkih...puji anak sendiri lak...hani skang dah pandai meniti..bila la nak berjalan mama pun tak tau...kuat nangis skang ni...nangis ngada2...owh...dah 2 hari hani demam...cian anak mama...td pun baru pas nangis...ngamuk je...bila mama dukung beria nak turun bawah sambil nangis2 liuk lentok kan badan dia tuh..gaknye sebab ngantuk...mama baringkan dia...tepuk2 sket terus tdo...baring atas tilam dia je..pastu mama pinjam kelambu baby tutup kan kakak hani yg tengah tido tu...hehe...hani punye kelambu ada...tp saje mama nak guna kelambu baby..beso sket...ngeeeeee.....skang ni hani minum susu banyak betul...sejam skali @ sejam setengah mesti mama buat susu lg...sebulan susu 2 kilo tak cukup kot...hehe..
tak pe sayang..minum banyak2...biar cepat beso ye jadi monster kecik abah..hahahah....cayaannnggg anak mama...mama skang dah tak larat nak dukung hani...pinggang sakit sangat2...kadang2 bila dukung s tecit tu perut mama mesti sakit kat bawah...tp mama gagahkan jugak...time ni la mama nak manjakan hani...kalo dah de baby nanti..mama terpaksa bahagi 2...hmmm...cian hani...huwaaa....nak nagis ni... ;(

k laaa..penat dah nak menaip...jumpe lg...daaaa...:)