jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Selasa, 31 Ogos 2010

HANIE NAZIIHAH LAGI!!!!!!






SALAM...

selamat hari merdeka semua!!!!
alhamdulillah dah 53 tahun kita merdeka....
tapi ari ni mama tak nak citer pasal merdeka panjang2...mama nak citer pasal baby hani...hani lagi???
adakah mama terlalu obses dengan anak sendiri...hehehe...mungkin agaknye..hani kan 1st baby mama...excited tu terlebih sudaa..kukuikui...
kat atas tu mama dah uploadkan gambar baby hani...pe yang mama perasan skang ni...mama selalu pandang hani...timbul rase kesian kat nak dara mama yang sorang tuh..nak dapat adik dah tak lama...tak sempat nak manja lama dengan abah dan mama...tp rezki mama nak dapat baby baru lagi mama terima dengan rase syukur...abah pun mama rase cam dia hepi....hehe..pepandai je mama ni...abah hepi tak bah??? :)

Sabtu, 28 Ogos 2010

perkembangan baby hani...






saje nak banyak kan gambar hani...hehe...mama upload banyak2 gambar anak dara mama ni...hani skang dah pandai menyembang..meniarap sket...dia tak bope suke meniarap...tp nak bangun duduk...tak padan ngan kecik..huiii...nak marah kalo tak dapat angkat badan nak duduk..kalo baby len marah sebab tak leh nak meniarap..anak mama ni tak..tinggal kejap jer memang meniarap sendiri..1 lagik..dah pandai tak mo kena tinggal...tadi mama nak sidai kain pun payah...aiyarkk..penat mama..nangis sakan sangat...cam mama cubit dia jer..nangis tu pulak sampai tolak kaki..last2 kepala hampir kena lantai..punyer geram yer sayang mama letak kat tilam..kalo mood baik..mama tak peduli pun sayang tak kisah kan..huhuhu...de lagi..hani suke sangat makan tangan..thats why mama tak pakaikan sarung tangan hani since hani 3 bulan..kalo tak kejap je basah sarung tangan tuh...hmmm...de lagik ni..hani skang kerap bangun kul 3 4 pagi camtu...dulu dah kurang bangun...kecuali dalam pantang dulu...skang kerap beno bangunnyer...hani kalo bangun malam..mata tak buka tp bunyi ler mulut dok isap tangan tu..cot..cot..hehe...wat ma tak leh tido...pas mama suap ssu trus tido balik...kadang2 tak sempat minum ssu pun..mama angkat jer letak atas lengan mama trus diam je anak mama ni...rupenye tido balik...pe la sayang mama ni..mama nak cita pe lagik yer...tak de dah kot...nanti mama tulis lagi yer... :)

anak mama dah besar...yeay...!!!!






hani is already 4 months today...ni mama uploadkan gambar anak dara mama ni....cayang cangat kat anak mama...semoga anak mama membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah....

p/s :abah balik malam ni..yeay....

gud news...alhamdulillah..

semalam pas 7 ari me punyer period delay...tergerak ati nak wat urine test...so semalam bangun pagi-pagi terus wat...ati ni berdebor sangat....takut pun de...me pun tak tau me takut kecewa ke takut lekat ke....penin...tak sampai seminit pastu..nek 2 line...n 2nd line tuh tak terang cam 1st line...tp as long as de 2 line consider preggy la kan...tengah ari semalam me terus ajak kak ain g klinik...n hani me tinggal kan kat umah coz abang nasir de..bila sampai klinik...me trus le daftar kan tp doc plak tak sampai lagi....pas tunggu a few minute...doc pun sampai...tengok doc ni pun tengah preggy gak...hehe...pas nama me dipanggil me pun masuk ler dalam bilik doc tuh...kak ain pun nak masuk skali gak..tak kesah le kan..masuk jela...pas me dah cakap me wat upt pg tadi...n nek 2 line...doc kata memang kompom preggy...aih...gitu jer...doc ni pun cek ler skali lagi...tp bla kak ain pun cakap kat doc tu memang de 2line...sebab dia pun tengok gak...hehe...doc pun kira bope minggu dah me preggy...hmm.dah 5 minggu...n duenyer 27/4/2011...terkozutt den...yoler kan...hani lahir 28/4/2010...kalo adik hani lahir awal dari due date tuh...hani dah jadi kakak umo tak sampai setaun...hhuhuhu...camne tuh???

Rabu, 25 Ogos 2010

period dah delay ni..........!!!

huhu...citer len plak...tadi beria jer marah....hahaha...skang ok dah sket...owh..nak citer...me punyer period dah delay 5 ari...sebelum ni ok jer...maybe sebab hormon tak stabil kot...tak pun maybe gak sebab susu kan hani...hani still susu badan...tak mo pikir banyak2...ikut ler nak kluar ke tak...nak kluar..kluar...tak nak..dah!!!!!!!!!!huhuhu....bleh cenggitu?????maleh nak amik pot..
maybe lambat sket kut...

kisah hari ini...

wahhh...ari ni rase nak marah sangat...macam2 jadi ari ni...actually dari semalam kot...keta sik wat perangai...PENAT...n once again...sok tak leh g kelas...tau kah korang sumer...sem ni me yang paling suke ponteng kelas...even bukan sengaja pun..tp nak wat camne...petang tadi on da way nak g bazar tetiba keta semput...me rase cam abis minyak...huhu...kalut kol member2 yang bleh membantu...last2 muncul la lokman...calssmate ku yang amat ler baik ati...lokman datang n me bagi duit suh dia beli minyak...me rase nak nangis jer...bila dah tunggu lama..lokman muncul bersama minyak yang ku nanti-nanti kan...thanks a lot lokman...sori susah kan diri mu..hehe..jiwang2 lak..after few minute me try stat keta tu...but still tak mo idup...me mintak tolong lokman stat kan keta tuh...tetap tak mo idup...waahhh..ini dah melampau...trus kol abang nasir...tuan keta tu...hehe..keta pinjam jer...sebab keta en.suami tak siap lagi...dok dalam workshop ntah bila nak siap since en.suami accident bulan 6 ari tuh...dari hani kecik sampai dah montel...dari hani tak de gigi sampai tumbuh gigi...dari hani tak tau pape dah jadi bijak pandai...huh...tp keta tu tak siap2 gak...sabo2..tak mo marah2...memang tak nak marah...tp dari tadi tak makan lagi...rase nak menjerit jer...huh...tension...nape nasib ni tak baik sangat ari nih...ishh..tak baik kn...ingat nak sewa keta...tp de orang dh sewa kat member tu sok...camne nak g kls ni...hadoiii la...owh...keta abng nasr tadi tuh kena masuk bengkel...dah cakap dah kt en.suami...alamak...duit lagi tuh...tp tadi en.suami cakap beliau nk cakap ngan abg nasir sendiri...so me terpaksa ler ikut kn...

nape ganas sangat aku ni...ayat marah kat diri sendiri........

Selasa, 24 Ogos 2010

lama tak mengupdate...

yup...memang lama la gak tak menghupdate blog kesayangan ni...huhu...penyakit M dah datang...MALAS!!!hehe...owh....tak de citer nk tulis...so biar kan jela blog ni sepi jap...nanti bila de ati...me akan update perkembangan terbaru baby hani...hehe...daaaa...

Rabu, 18 Ogos 2010

mama & hani demam...


syoknyer anak mama tido...


muka anak mama demam..


hani lagi...


tangan hani luka...sakit tak sayang???


cian nak mama...:(

ari ni mama rase tak larat sangat..bangun pagi tadi rase pedih tekak n sesema...mujur kelas pagi ni dibatalkan..mis nisaa feeling not well..so mama rase lega sangat...tp since mama pegang badan hani...ya Allah panasnye...terlintas nak bawa hani g klinik...tp demam hani kadang2 pasang surut...kejap panas...tak lama pastu sejuk balik...tadi bila mama dah sampai kat klinik doc cek dah tak panas dah...tp sesema dia makin menjadi2..so doc dh bagi ubt demam + sesema..bila balik trus mama suap ubt sesema kat hani...gaknyer ubt tu wat hani mengantuk terus dia tido..mama de kls kul 2 plak...around 1.40 camtu mama g anta hani umah ibu...n mama trus drive g kelas....walaupun berat hati mama nak tinggalkan hani...tambah hani demam...kalo bleh mama nak jaga hani sendiri...tp mama pun de tanggungjawab yang len...owh...ari ni mama balik kul 4 lebih mama sampai la umh pengasuh hani nak amik hani balik...tp hani baru bangun n tak makan pape since kul 11 pg td...so ibu ckp nk suap hani makan dulu...pastu mandi n potong kuku..time ibu tengah potong kuku tetiba je hani nangis...haa sudah..mama rase tangan dia terkepit skali la tu...mama nampak darah kluar..punye la banyak...memang sah la...pastu ibu trus cakap kat hani sori2..ibu tak sengaja n trus sapu minyak gamat...cian anak mama..dah la demam...tangan luka lak... :(
ni mama uploadkan gambar hani... :)

Isnin, 16 Ogos 2010

development anak tomeyy mama!!!!!!

skang mulut anak mama tuh bising betul...kadang2 penat mama nak layan..terdiam mama dibuatnyer..kihkihkih...bukan pe kalo mama layan jer..makin banyak plak baby mama ni nak cakap..loteh mama..skang ni baby hani nak tumbuh gigi.. kat tepi gusi bawah tuh cam putih jer...tertanye2 gak tak kan dah tumbuh gigi kot anak mama ni..baru 3 bulan lebih je kan..meniarap pun tak pandai lagi...mama plak rase pelik...yela...mama tak penah de pengalaman camtu...adik2 mama pun tak penah jadi camtu...tapi bila kak ain sendiri tengok n dia gak cakap gigi hani nak tumbuh baru ler mama percaya...yoler...dia kan dh de anak 4...hehehe...ibu yang berpengalaman la kan..tadi siang mama berforum kat RH..de mommy yang cita baby dia tumbuh gigi since dalam perut lagi....wooow....pelik...tp tula kenyataanye....ni mama upload video anak tomey mama ni...nk amik gambar baby mama ni tak mo dok diam...geram betul...sampai mama jegil mata kat dia...hahaha...lagi la dia suke jer...alahaiii anak mama sorang ni...cayang cangat kat anak mama ni!!!!!!!!!de problem lak..next entry mama uploadkn video tuh....

cerita semalam dan hari ini....

yeay...me dah berjaya wat rendang daging semalam...huhu..sebenarnye tu 1st time me wat rendang...yoler baru blaja wat kan...semangat jer...sib baik menjadi gak tapi daging lak liat...haiii..potong stim jer..pas dah siap masak en.suami suh bawak g umah kak ain sket...terpaksa ler bawak kan coz dah cter awal2 kat kak ain nak masak rendang daging...bukan tak nak bagi tp malu...heheh..kalo tak sedap kan...tp tadi g umah dia...dia cakap sedappp (kembang hidung jap :p)...sumer cukup rase walaupun time pose...mana bleh rase kan..hehe....semaalam en.suami ada...so kitorang bukak pose bersama la....kak ain bagi kitorang ayam pusing suh wak balk...lama gak g umah dia...dalam kul 6.45 ptg baru kitorang balik...tu pun baby hani siap makan nestum n mandi lagi kat umah ibu dia tuh...bagus gak...sebab pas balik mama boleh terus siapkan juadah tuk kita berbuka....semalam gak me request kat en.suami nak beli jer kat bazar..tapi en.suami suh masak jer...so tetiba semangat nak masak datang...terjadi la rendang daging tersebut...semalam gak en.suami teringin nak makan bubur...bersemangat je me tanye nak makan bubur pe...last2 beliau nak makan bubur lambok...bukan tak tau wife dia ni tak pandai...tak pe2...wife awak ni akan blajawat gak nanti...huh...
ari ni plak tetiba rase nak makan asam pedas...n at the same time nak makan sambal petai..lama gak me pikir tuk decide nak masak asam pedas ke sambal petai udang...last skali memang kompom nak makan sambal petai
udang..huh...memang menjilat jari... :)terus ler me g beli bahan2 tuk masak sebelum g amik hani...pas abis kelas dalam kul 3.40 camtu...trus singgah kedai yang slalu me g tu tuk beli barang..pas balik...trus siap kan bahan2 tuk masak...tp terkejar2 ler...bila baby hani nangis trus g tengok dia..me tinggal kan baby hani kat depan tv..memula ok...pas dah lama kena tnggal berbunyi gak mulut anak mama tuh...kalo en.suami de senang sket...tak dela me letih sangat.......

rindu nak berbuka ngan abang..........

Isnin, 9 Ogos 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Hadith 1
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."

Hadith 2

Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

Hadith 3

Abu Sa'id Al Khudri ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hari siang dan malam pada bulan Ramadhan, Allah Tabaraka wa Taala membebaskan begitu banyak sekali roh daripada api neraka. Dan pada setiap orang Islam pada setiap hari siang dan malam doanya pasti akan diterima."

Hadith 4

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."

Hadith 5

Ibn Umar ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya mengirim rahmat ke atas mereka yang memakan sahur."

Hadith 6

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berbuka satu hari di siang hari bulan Ramadhan tanpa alasan yang wajar (disegi syariah) atau sakit yang kuat, tidak akan dapat menampung atau mengganti hari tersebut walaupun akan berpuasa sehingga ke akhir hayatnya."

Ahad, 8 Ogos 2010

sambungan...

mama pun bawak le hani g kat abah n dengan tak berapa konfiden mama cakap misi suh mama wat pap smear...ntah la..mama berdebo le takut sakit...abah siap tanye lagi kena wat ker...pas misi dah isi form pe ntah tuk mama nak wat ujian ni..misi pun suh mama ikut dia g masuk bilik kat depan...pas dah tunggu lama la gak dalam bilik tu..de sorang misi ni masuk nak wat pap smear kat mama...malu la gak..hehe..sebab kena bukak sluar sume..hahaha...pas tu misi tu amik 1 alat tu..mama tengok beso sangat...misi tuh cakap tarik napas n hembus...mama tengok je benda alah dia pegang tu..trus kecut perut...mama cakap kat misi tu..jap2..tunggu kejap...huh..tak ready lagi...pastu bermula ler episod benda alah tu di masuk kan ke dalam tu kn...n mama trus teringat kena jolok masa nak bersalin ari tuh..huii..ngeri...pas dah siap mama pun trun dari katil ngan rase sakit sket...mama jalan pelan2 je g kat abah tuk amik hani plak...mama trus cakap kat abah..abang sakitnyer...rase cm kena jolok time bersalin dulu...hahaha..abah tak cakap pe...mama trus ammik hani g masuk bilik yg 1st tu...n trus hani kena cucuk pas tunggu kejap..sbb de sorg akak tuh pun kena wat ujian pap smear..hehe..walaupun dia tak nak..on da reason...dia takut sakit...pstu akak tu tnye mama sakit tak..haha..mama cakap sakit..saje nak tkut kan akak tu..waaa..jahatnyer mama!!!!!!!

eh...sakit tu bukan auta tapi fakta...

cerita hari ini...

ari ni mama ngan abah bawak our luvly daughter g klinik Batu Rakit tuk cucuk baby hani... yeay....anak mama kena cucuk...huhu...suke plak mama ye...tak dela..actually dah bope minggu dah sik delay jer..huh...tuh cuma alasan jer...ye...honestly mama malas nak g sengsorang..mama lebih suke g ngan abah..so mama tunggu sampai abah balik this weekend..pagi td mama n abah sampai around 9 am camtu le...1st skli mama buat ialah dok tercangak..hahaha..coz mama tak tau kat mana bahagian tuk ibu n anak..tempat yang mama g last month dah berubah...jenuh mama dok melilau cari...abah cam besa la..cari parking dulu..pas dah jumpe tu(rupenye klinik tuk ibu n anak dok kt tempat pesakit luar) mama trus letak kad hani dalam bakul yg de kat depan tu...n tunggu la mama kat ctu..n abah pun datang tak lama pastu..tunggu la mama bersama abah sambil mama dok sembang2 ngan abah...pastu plak misi panggil nama hani tuk timbang berat n ukur panjang baby hani..anak mama dah naik dari 4.5 kg last month kepada 5.2 kg..alhamdulillah..pastu kena tunggu lg...bila la turn hani ni..lambat plak..huh..bila dah misi panggil nama hani...mama pun amik hani dari tangan abah n masuk le mama ke dalam bilik nak cucuk tu...bila mama cakap mama nak cucuk hani 3 bulan misi pun angguk2 je sambil tnyekan development baby hani...anak mama still takleh meniarap lg...abah cakap tak yah...suh jalan trus...ok gak tuh kan...pas misi tanye pasal hani..tetiiba je misi tuh tnye kat mama dah wat ujian pap smear ke...mama cakap ler blum....misi tuh suh mama wat ujian pap smear dulu baru cucuk hani..

to be continued...

Ahad, 1 Ogos 2010

special entry tuk en.suami...






thats da only way i can show my love.....n how much i luv u...

mimpi...

bukak RH tadi de gak terbaca thread pasal tafsiran mimpi-mimpimu...cakap pasal mimpi baru teringat...hehe...nak citer pasal mimpi before daku deliver si tecit hani tuh..emmm..dua ari sebelum tu...me de mimpi yang me bersalin...huh...tak sangka lak dua ari pastu terus deliver hani...lagi satu sebelum me berkahwin dengan en.suami...23 kali me bermimpi me dapat baby n sudah semestinyer anak me n en.suami kn...tapi time tuh kitorang tengah bercintan-cintun ler...emmmm...persoalannyer....adakah mimpi tu satu suratan atau kebetulan???? ceh...cam tajuk lagu jer...hahaha :p maybe gak tu satu tanda me n en.suami memang telah ditakdirkan antara sama lain...hehe :)

sayang sangat kat hubby ku itu....!!!!!!!