jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Jumaat, 25 Februari 2011

ketuban air vs ketuban darah..

SALAM semua...

first of all..mama nak mintak maaf sangat2 sebab tak dapat nak upload piccas hani seperti mana yg mama cakap dalam entry sebelum ni... :)

mama skang ni saje nak cari info pasal ketuban darah atau ketuban air ni...yela..masa nak bersalin hani dulu mama mula keluar darah dulu...sakitnye hanya Allah je yg tau..berbisa sangat...start je kluar darah..mama mula tak leh duduk..nak berjalan pun sakit...rase nak je push baby kluar cepat2..ingat lagi masa bukaan hampir2 bukak sepenuhnye..mama anggar dalam 7 cm camtu...sakitnye tu sampai mama rase nak je meraung...hahaha..mulut mama memang tak benti2 berbunyi...time tu en.suami mama kena kluar sebab de sorang akak tu nak bersalin tak cukup tempat...ngan misi tak de..sume dok tumpu kat akak tu sorang...yang mama ingat..mulut mama sik cakap ya Allah kenapa sakit sangat ni...tu je yg mama ulang2..try tarik napas n sedut gas ethonox pun tak jalan...baru mama tau penangan ketuban darah ni...orang cakap ketuban air tak berbisa sangat...

tu mama nak cari tips elak ketuban darah...mama dapat info ni dari 1 blog ni...mama tak ingat dari blog mana coz mama dah copy paste dah lama dah..


untuk elak ketuban darah jangan mandi malam kalau taknak kena ketuban darah.. mandi malam tu maknanya mandi lepas pukul 7 la.. seelok nya mandi sebelum pukul 7mlm.. (emm..mama selalu wat...hahaha..camne nak elak ni...)

tapi, kalau panas jugak malam malam, basahkan badan je, cukup.. jangan mandi.. sebabnya? haa nanti kena ketuban darah laa..


ketuban darah ni ape?


ok, bila nak bersalin, ada tanda tanda yang akan keluar menunjukkan baby dah nak jumpa korang.. satu, kesan darah yakni, ketuban darah la tu.. satu lagi, air ketuban pecah.. ada jugak yang nak bersalin tak keluar tanda, just sakit sakit pinggang n contraction terus.. takpe, tu cite lain...


bila kena ketuban darah ni, harus diingat, sakit dia, memang tahap bukan sengal sengal dah.. pedih tahap menangis.. yela, dengan jalan nak bukak lagi, baby dok sondol pintu rahim lagi.. dengan darah tak henti henti keluar.. sakit, Allah je yang tau.dahtu, nak elak mandi malam camne..panas kan.. ibu mengandung memang kadar kepanasan badan dia berbeza dengan orang normal.. (ni la sebab mama selalu mandi malam..panas ya amatt...en.suami mama cakap mama ni kulit biawak...kipas kuat pun still panas..yela..tak leh tahan panasnye tau..)

tapi, kalau ketuban air.. sangat tak sakit.. air tu macam suam je.. dia akan keluar mengalir ngalir.. ingatkan air kencing kan, tapi bukan.. sebab kaler jernih n takde bau.. memang kita takkan terasa sakit bukaan jalan tu.. sedar sedar je bila air ketuban dah kering, kita rasa nak meneran.. tapi bila dah tahap nak meneran tu, baru la rasa sakit diaa... tapi kejap jela.. dalam 5 minit macamtu.. elok je baby kluar terus hilang rase sakit..(oo...ketuban air tak sakit ye...mama tak kisah mana2..hehe..asalkan kurang sakit...aci gitu??

tu jela info yang mama dapat..yang penting jangan mandi malam ye...tp mama rase kalo nak kena ketuban darah...wat la camne pun tetap kena gak kan???

Tiada ulasan: