jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Jumaat, 13 Disember 2013

1st time check up for 4th pregnancy

Assalamualaikum semua... Dah lama sangat mama tak update blog mama..malasnye kemain..sekarang alhamdulillah kandungan mama sudah memasuki trimester kedua..20 minggu ++..baru-baru ni mama terhegeh-hegeh nak pegi buat check up..hehehe...lambat kan..?? kalo di kkia maybe kena berleter agaknya..tp mama decide pegi private je..semua mesti dah maklum..raub mana ada hospital pakar kan..jadinya mama g bentong..ada 1 klinik yang menawarkan perkhidmatan pemeriksaan ibu mengandung iaitu Klinik Ellyza..dapat kad temujanji macam private punya..tak de buku merah macam kkia.. check up macam biasa...check urine..hb..berat..scan dan dapat vitamin (pramilet)...ok kos sekali check up tanpa amik darah dalam RM 65...next check up on 8th jan baru ada amik darah...so mama assume kos dalam 90-100 atau maybe lebih lg.. 26/12 ni mama nak bawak puteri mama jumpa paed di hospital taiping untuk kes suspect talasemia tu..lepas tu incik somi dah cakap..kita g columbia untuk check up dan booking for deliver nanti..nanti mama update pasal check up di sana ye... ikut hati mama malas nak update blog..hehe..tp mama terpikir bila kita nak bersalin dekat satu2 hospital mesti kita banyak google review orang kan..dan malangnya hosiptal columbia asia branch taiping tak banyak sangat reviewnya..columbia cawangan yang lain banyak la jugak..so mana tau ada kat luar sana yang teringin nak bersalin kat sini pulak kan.. matlamat mama kali ni satu je..nak achieve gentle and natural birthing as much as possible..less intervention...hehe..jangan tak tau mama memang ada niat nak homebirth..tp incik somi keberatan...takut nak bagi...hehe..nak try waterbirth memang belum mampu lagi la..mahaii!!!!tu yang ada keinginan nak homebirth..kikikikiki.. p/s :homebirth kena ada keberanian..kebergantungan yang tinggi pada Allah...tp mama belum cukup berani..huhu..mama salute sape yang homebirth.. =D

Selasa, 8 Oktober 2013

Destinasi Bercuti

SALAM SEMUA..

terasa belum mengantuk walaupun penat dari siang dok mikir nak hantar tadika mana puteri sulung mama cik hanie naziihah tu..aduhai..puteriku sayang..cepat sungguh kamu membesar..dulu mama selalu ceritakan keletahnye di sini..tahun depan she will turn 4 years..owh...how times flies so fast..im not ready yet kakak to let you go..tak ada dengan mama..sob sob...tapi apa pun sebab mama nak berpantang tahun depan mama postpone dulu plan untuk masukkan awak ke kindy..kita tunggu 5 tahun masuk dengan adik hafiey 4 taun.. =)

ok back to the topic then..mama rasa mama perlukan rehat..i really need a rest..mama nak pergi bercuti..with anak-anak tentunya..memang penat mama nak uruskan kamu semua kesayangan mama..tapi semua ada depan mama..cukup buat mama hepi..

tahun lepas sempat la mama dan sefamily bercuti..alah..tidak lah ke tempat gah pun..masa 24/10/2012 kami telah ke gambang waterpark..mama suka sangat walau masa tu sarat mengandungkan hafnie 28w + hafiey umo 1 taun 6 bulan masa tu..masa ni hafiey betul-betul lasak...penat mama kejo...hehehehe

masa 3/11/2012 kami ke cameron highland...wahh..memang bercuti ye mama..tp tak de ape sangat pun...entah lah apa yg best dekat CH tu..mungkin sebab kami tinggal dekat raub je kan..on da way nak balik taiping pun lalu situ jugak..so nothing special..tu pada mama lah..

17/11/2012 kami ke cherating...yeahhhh..best jugak..tenang je rasa...ni kalo nak tengok pantai memang best la kan..

24/11/2012 balik taiping

29/11-2/12/2012 balik johor

bulan mei baru ni mama balik kedah..g alor star..tido homestay..best jugak..

so tamat lah cuti-cuti malaysia mama..so after a year..terasa nak bercuti lg...mama rasa macam nak balik taiping and bawak anak-anak pegi lost world of tambun..zoo taiping...tapi dalam masa yg sama mama nak tido hotel..hahah..kalo balik taiping tido hotel ada yg kena perli dengan tok wan kang..hehehe..

p/s : en.suami mama kata bulan 12 bulan 1 nanti insyallah kita boleh pegi..sebab sekarang kami tengah sibuk nak pindah rumah..barang pun tak packing lagi..ada hati nak jalan kunun..hehehehehe

Ahad, 29 September 2013

Pengalaman Bersalin Anakanda Ketiga

SALAM SEMUA...

Setelah lebih 9 bulan bersalin baru la mama terhegeh-hegeh nak update kan...hehe..sebenarnye malas nak update..aci dak..tapi bila difikir kembali semua kelahiran anak-anak mama,mama abadikan kenangannye disini..jadi untuk Hafnie Naazneen pun perlu jugak la kan..untuk tatapan masa depan.

Kisah yang sangat panjang ye..harap semua mampu bersabo..huhu.

24 November 2012
Kami balik ke taiping untuk menghadiri kenduri akikah anak sedara mama..wan nur damia batrisha..hari ahad kami tolak balik pahang balik.

29 November 2012
Kami balik johor untuk menghadiri majlis sambut menantu..adik ipar mama yang kawen..

30 November 2012
Sediakan segala kelengkapan..tolong apa yang patut..time ni semua sedara dah penuh rumah mil..nak tido pun tak de tempat..masa ni mama memang terlampau penat sebab mama antara adik beradik yang sampai awal..jadi banyak keje mama kena tolong..petang tu hubby mintak mama pegi tumpang rumah cik yah,jiran mil..tumpang baring katanye memandangkan mama yg dah sarat ketika tu..tak dela sarat sangat..baru 31weeks ++..tapi mama refuse..segan le jugak kan..sanggup tahan sakit pinggang macam hape lagi..masa ni nak marah pun ada sebab betul tak larat..oleh sebab anak2 pun penat kami decide cari homestay dan tido kat sana je..kebetulan along (abang ipar mama) dah booked homestay double storey untuk family jauh..jadi ada bilik lebih dan kami dapat bilik tu..petangnye dalam pukul 6 mama dah gerak ke sana...legaaaa dapat berehat..mama tak pegi pun rumah mil malam tu..mama rehat dengan anak2 dekat homestay sambil tunggu family busu sampai..en.suami sorang je pegi tolong semua..

1 Disember 2012
Majlis berjalan dengan lancar..tapi mama tak buat keje banyak..tolong datang makan je..hehe (bertuah punya menantu kan)..kebetulan hanie mengamuk..hafiey ok lagi..boleh main sengsorang..hanie pulak nak abah dia je..tapi abahnye malas layan dia sebab kalo layan nanti satu keje tak boleh buat..so seharian hanie asik nangis..mama tepuk2 dia terlena atas riba mama..kakak yang manja =) biras mama kata..kesian dekat mama hanie...dah sarat..anak2 nak melekat je..huhu..tapi mama tak kesah..adat orang ada anak kecik kan..petangnye hampir maghrib kami tolak balik homestay.

2 Disember 2012
Kami bersiap nak balik..lepas siap berkemas kami singgah rumah mil..jumpa mil dan fil,adik beradik,mak sedara semua..sempat sembang dengan busu intan..cakap pasal bersalin..mama cerita pasal kelahiran hanie yg tak cukup bulan..dan busu tumpang cerita pasal twinnye bersalin di minggu 34...mama bgtau busu..esok mama ada appointment MGTT dengan kkia due to berat yang naik sangat mendadak.Plan asal nak singgah ke Mid valley sebab ada mom n baby expo..nak jugak cuci mata sambil cuci duit..hehe..tapi oleh sebab dah lewat  dan en.suami pun dah penat..kami tak jadi singgah ke sana..just singgah makan di tesco extra ampang..lepas makan jalan2 dalam tesco beli baju baby..tambah sket2 je..ada la dalam 4 pasang.

3 Disember 2012
Mama ke kkia pukul 8 pagi untuk minum air gula kali kedua..result kali pertama dulu normal 4.1...risau jugak mama sebab malam tu mama makan dan minum air manis sesaje..hehe..kot2 ada kencing manis ke kan..lepas amik darah dan minum air gula..mama ada weekly check up dekat kkia..nape panggil weekly?? sebab every 2 weeks kena check up due to low hb...keadaan baby ok..kepala dah ke bawah..

4 Disember 2012
Tergerak hati nak basuh baju baby..masa ni dah 31 minggu 7 hari.

5 Disember 2012
Hari ni cukup 32 minggu..aktiviti berjalan macam biasa..layan fb..buat keje rumah..layan anak-anak..malamnye mama angkat semua baju baby..pilih yang mana nak bawak g hospital..yang tak bawak mama lipat dan susun dalam raga baju dan masukkan dalam almari.

10.33 malam : mama mula rasa contraction yang pertama..masa ni neves jugak..BH atau real contraction..mama mula timing contraction...contraction regular..dalam 5 6 7 8 minit sekali..mama sempat post dalam grup fb Kawan Ratuhati mama..semua mula risau bila mama mula sakit..mulanye semua agak ianye BH biasa..mama berbalas komen sampai pagi..huhu..

6 Disember 2012
1.30 pagi : mama hantar sms kepada abah mama di taiping...pesan mintak toling datang bawak adik-adik untuk jaga hanie dan hafiey sementara mama kat hospital..mana tau abah terbaca dan rushing ke pahang ni..hehe..mama ingat mama akan bersalin lepas subuh..pengalaman dua anak sebelum ni bukaan agak lambat walau sakitnye tak tertahan.

2.20 pagi : komen terakhir mama di grup KRH..mama sorang tak tido agaknye..semua dah senyap sunyi..

2.30 pagi : mama mula rasa ngilu waktu berjalan..sampai terduduk mama waktu tu..tiba2 rasa ingin meneran mengasak-ngasak..tapi mama tahan..mama tau masa untuk melahirkan dah hampir..we need to go to the hospital which is need more 20 minutes sebelum sampai..huhu..masa tu pulak mama tengah berkemban..hehe..sakit sangat..berpeluh-peluh tahan sakit..nak pakai tshirt pun tak sempat..masa ni mama sedar beg mama belum dikemas..ahhh..pedulikan..nanti suruh je en suami hantarkan..darah mula menitik2 ke lantai rumah...mama pakai baju pakai tudung..terus jalan masuk ke dalam kereta..en suami rushing ketuk rumah mak cik sebelah mintak tolong tengok kan anak2..masa ni en.suami betul2 lambat..mama sakit dah tak tertahan + nak meneran yang amat sangat..mama sempat jerit dari dalam kereta.."abang,cepat la..mama dah sakit sangat ni!!!!" haaa kan dah kena marah..suami berdesup ke hospital...pagi2 buta jalan lenggang..dalam kereta mama rasa selambak air panas keluar..mama tak tau sama ada air ketuban + darah atau darah sahaja yang keluar..yang mama tau kain mama basah lencun..

3.10 pagi : sampai depan dewan bersalin hospital raub..mama cakap saya dah nak bersalin..tp baru masuk 32 minggu..

3.15  pagi : v.e done..fully dilate..alhamdulillah..mama tak sabar nak push..nak cepat baby keluar..nak cepat bersalin..nak cepat hilang sakit..tiba-tiba..misi tu cakap.."eh ni kaki baby ni..bukan kepala!!!" doktor dipanggil untuk confirmkan..lepas doktor seluk dan scan..memang sah..baby footling breech!!!!masa ni mama betul2 kecewa..sebab mama terlampau sakit..mama betul2 rasa nak meneran..tapi baby breech dan masih jauh dan tinggi..mama diberi ubat untuk kurangkan contraction sebab mama akan ditransfer ke hospital temerloh..masa ni rasa redha..mama tau mama akan dibedah unless miracle happen..

4.00 pagi : mama dimasukkan ke dalam ambulans..en.suami mintak izin nak tengok mama sebelum mama dibawak ke sana..sayu sangat masa tu..mama kata.."baby breech.." en.suami jawab.."abang tau..doktor dah terangkan..zana pegi dulu ye..abang ikut lambat sket..urus anak2 dulu.." mama angguk..suami cium mama didahi dan turun dari ambulans..dalam perjalanan ke sana mama asik kena makan ubat untuk kurangkan contraction..doc takut mama bersalin dalam ambulans sebab equipment tak cukup..perjalanannye masyallah terhentak-hentak.

5.30 pagi : masuk dalam LR Hoshas..doktor sana memang dah prepare tunggu mama sampai..lepas diseluk memang doc confirmkan sekali lagi baby breech..rasa kaki dulu..terus doktor bagitau mama akan emergency ceaser..tanya last makan pukul berapa..terang effect ceaser..sebab apa mama kena ceaser? baby preterm..doc tak mo amik risiko..takut lemas...sebab amik masa nak keluarkan kalo baby breech sebab baby tak kan membantu untuk keluar..mama kena push dengan kuat dan makan masa yang panjang..lagipun baby masih jauh..mama paham..dan sign consent form..

6.00 pagi : mama ditolak ke OT..fuhhhh sejuk sangat..neves tak sangat..sebab mama nak cepat2 akhiri sakit ni..dah tak tahan menanggung sakit dari pukul 10.33 malam sampai 6 pagi..tambah bila bukaan sudah full.bukam mudah nak kawal diri dari meneran..tapi mama buat jugak sebab mama tau anak mama tak kan selamat kalo maa bersalin di rumah mahupun dalam kereta..mama dibius di tulang belakang..perlahan2 sakit tu hilang..mama mula dibedah..semasa pembedahan dilakukan mama terlampau sejuk..tak tertahan rasanye...mama mintak dekat doktor mama nak tido sebab sejuk sangat..doktor benarkan..mama pun tak sedar bila hafnie dikeluarkan..mama cuma sedar bila doktor kejut nak transfer mama ke wad pemulihan..mama tanya pukul berapa..dorang kata dah 8.30 pagi..mama tanya lagi macam mana baby..dorang kata baby selamat tapi dibawa ke nicu..berat baby misi kata 1.9 kg bila mama tanya..alhamdulillah..quite big for premie 32w..

8.30 pagi : berada di wad pemulihan

Jam seterusnye mama tak tau bila sebab tak pakai jam..yang mama tau tak lama lepas dorang monitor mama dekat wad pemulihan..mama dipindahkan ke wad biasa..

1.00 tengah hari : en.suami datang melawat..mama kata baby ada dekat nicu..berat 1.9 kg..en.suami bagi fon mama..dan kata nak pegi tengok baby dulu. mama iakan jela..sempat la mama kol member2 dan mesej member2 bgtau mama dah bersalin..tak lama lepas tu..en.suami datang dan kata baby berat 1.5 kg sahaja..dilahirkan jam 6.53 pagi..masuk dalam incubator dan perlu support dengan ventilator untuk bernafas...tapi baby sangat aktif..tangan kanannye asik bergerak je...rindunya pada puteri mama seorang tu..tak sempat jumpa..huhu..

7 Disember 2012
Bila en.suami datang melawat pada waktu petang..mama mintak nak tengok baby..pertama kali tatap baby..sungguh rasa sayu..mama cuma dapat sentuh tangan dan kakinye je..dan mama kata adik kuat..cepat sembuh sayang!!!! pada masa yang sama mama rindu kakak hanie dan abang hafiey.. =(

8 Disember 2012
Mama dah boleh discharged..masa ni mama amik keputusan nak balik rumah sebab baby pun masih dalam incubator..kakak hanie dan abang hafiey pun perlukan mama..sungguh dalam dilema..sebelum balik mama singgah nicu dulu tengok baby...rasa sedih betul nak tinggal kan baby..malamnye mama ok lagi..tak nangis sebab family mama dari taiping sampai..

bila family dah balik..mula la mama nangis sorang2 rindukan si kecik tu..huhu..by the way..hafnie ditahan 26 hari diwad..9 hari dalam nicu..dan selebihnye di wad scn..masa discharged berat baby 1.74 kg..mama bersyukur sangat hafnie tak de sebarang komplikasi..injap jantungnye tertutup bila doktor tolong tutupkan..alhamdulillah..hafnie jugak pass semua test..test mata (ROP)..hearing test dan brainscan...cuma nak follow up jela dengan paed dan pakar mata..sebab masa lahir salur darah pada mata belum terbentuk sempurna lagi..alhamdulillah semua normal masa 3rd ROP..next test  11/11 nanti..harap2 semuanye ok..insyallah.. =D




Sabtu, 21 September 2013

Rezeki ke-4...alhamdulillah

ASSALAMUALAIKUM SEMUA... dah lama sangat tak bercerita...alhamdulillah belum sampai seminggu mama disahkan hamil lagi...rezeki ke-4 dikala hafnie baru berusia 9 bulan..jadi kali ni mama decide nak balik bersalin di taiping..senang nak tinggalkan anak-anak time bersalin nanti...jadi kali ni,mama akan cuba jaga kandungan sebaik mungkin dan berdoa kali ni cukup bulan..insyallah. bercakap pasal bersalin di taiping..mama pilih untuk bersalin di hospital swasta...sebab utama mama nak en.suami mama ada sekali masa mama bersalin seperti 2 anak sebelum ni..kecuali untuk anak ketiga..tak dapat nak elak la yg tu kan..sebab kedua..kalo boleh mama nak elak doktor lelaki...masa time hafiey dan hafnie memang ada doktor lelaki yang attend..malu jugak la terkangkang depan dorang...jadi macam culture shock pun ada..terkejut semua doc lelaki yang check... jadi dalam kepala ni rasa macam nak pegi columbia asia taiping..ingat nak ambil dr.jeya..tapi atas nasihat kakak mama..katanya better ambil dr.khairul..islam pun ye..senang nanti nak bersalin dia baca bismillah..insyallah..maybe dengan dr.khairul kot..kakak mama pun penah scan dengan doc ni..cuma dia bersalin di hospital taiping..dia bagi review yang baik untuk dr.khairul dan cadangkan kepada kawan-kawannya yang nak bersalin di sana pilih dr.khairul....tapi masih dalam pertimbangan.. mama pun belum kol lagi hospital tu untuk tahu atleast berapa kali check up baru boleh bersalin disana..tambah pening mama tak nak pergi bukak buku merah...i have bad eperiences dengan kkia hulu dong raub ni..so rasa macam nak banned semua kkia..huhu..nak g check up dekat private..tak de plak klinik private biasa yang tawarkan servis monthly check up untuk ibu mengandung..so mungkin pegi check up kkia lain kot...bagi alasan tumpang check up boleh..hahaha..harapnya takjumpa la misi mulut tak de etikalagi..or else i terpaksa buat aduan lg.. =D

Jumaat, 16 Ogos 2013

Setahun sudah berlalu...

ASSALAMUALAIKUM SEMUA... dikesempatan ini..mama dan family nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua kawan-kawan maya mama..tak terlambat lagi kan... <3 lamanya mama tak update blog ni..jangankan nak blogwalking..bukak blog ni pun idok le pernah...bukan apa..sejak anak sulung mama dah beso ni jarang sungguh mama singgah kat sini...sebab yang utama..tengok gambar-gambar puteri cilik mama HANIE NAZIIHAH masa baby duu...rasa sayu je hati...cepat sungguh masa berlalu...sekarang puteri mama dah 3 tahun...ya ALLAH tahun depan dah nak sekolah... see....how time flies so fast...nak undur dah tak dapat kan...cakap pun makin pandai...ada je jawapannye... sekarang ni pun ahli keluarga kami dah bertambah...last mama update akan kelahiran anak kedua mama dulu..MUHAMMAD HAFIEY NAZRAAN...ada lagi yang keluar 8 bulan lepas..hehe....HAFNIE NAAZNEEN...ye..kelahiran penuh suka duka...kelahiran di minggu 32 kandungan....kelahiran yang mengajar mama rasa perit...sabar...rindu...semua bercampur baur...itu namanya ujian dan dugaan hidup.... =) #ALLAH UJI TANDA ALLAH SAYANG#