jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Sabtu, 12 Mac 2011

menghitung hari..

SALAM semua...

mama makin berdebar menghitung hari tuk deliver 2nd baby mama ni...menghitung yer..bukan menunggu hari...nevess tok sah cakap la...braxton hicks contraction skang ni kerap datang...tp bukan la dalam timing yg tetap...tp dalam sejam lebih 5 kali kena...pinggang mama tok sah cakap la...lenguh sangat especially time baring...

kalo jalan plak sakit kat urat punggung..macam2 kan...mama skang ni dah confuse lenguh pnggang tu rase cam period pain ke tak...yela..snce 3 bulan preggy mama sakit pinggang..cuma perasan skang ni sik lenguh kaki ngan lenguh pinggang...masa preggy hani dulu at 33 weeks mama dah de premature contraction...contraction 5 minit skali berterusan selama sejam..kalo time contraction tu mesti mama rase sakit pinggang + sakit cam senggugut tu..at 35 weeks + 2 days mama selamat deliver hani...

so far kalo perut mengeras tak de lagi sakit pinggang...cuma sakit perut je...ari ni dah masuk 33 weeks + 2 days if mama not mistaken la...more 2 weeks to go kalo ikut time hani dulu...mama try google lenguh pinggang n lenguh kaki consider as labor signs ke...sape nak tolong jawab...plez help me!!!!!!

skang ni kan..mama kerap jugak cramp kat bawah perut...sakitnye tok sah cakap la kan..tengah tido kul 3 4 pagi mama terjaga...terus mengerang sorang2...mata mama tak bukak pun..hehe...sakitnye tak lama...2 3 minit je..dah hilang sakit tu mama sambung tido balik..cam tak de pape lak..hehe...petanda apa pulak tu... ????
nak kata kencing kotor masa g check up ari tu tak de plak dorang tulis trace...lagipun sakitnye stat mama masuk 31 minggu kot...

semua sakit tu buat mama confuse sangat...discharge makin banyak...sesekali tengok gak panties..hehe..takut de show ke apa..so far tak de lagi la...doktor de cakap tak semestinye anak sulung premature..sejarah akan berulang (ayat tak bleh blah kan)...hehe..tu doc kat private cakap...

tp doc kat gomen len ngan misi2nye...misi tu sik ulang ayat ni jer...hb awak low..kita takut awak bersalin awal..tambah plak anak awak dulu pn tak cukup bulan...lagi plak..jarak kehamilan awak dulu ngan sekarang tak sampai 2 tahun...kosong bope bulan je kan..masa kandungan awak dulu..awak bersalin awal..maksudnye..rahim awak tak mampu nak tanggung baby yang makin membesar...

pastu misi tu siap cerita lagi de sorang akak tu bersaln premature baby tuk anak sulung...2 3 bulan pastu mengandung lagikkk...n 2nd babynye premature gak...hmmmm...menakutkan....

agak2nye tanda2 yg mama rase skang ni labor sign ke apa??????

Khamis, 10 Mac 2011

tak ditujukan kepada siapa-siapa..

kenapa hati ni sensitif sangat....laju je air mata ni turun...sejak mengandung ni rase nak perhatian lebih dari orang yang rapat dengan kita..rase makin mengada lak kan...???


benci rase camni...sejak preggy selalu rase cam sunyi..keseorangan...orang yg rapat dengan kita pun macam tak faham atau saje buat tak paham tak tau la...ibu mengandung ni dikira mengada jugak ke tu????

memang betulla kata misi tu...saya nampak macam orang tertekan...stressssss sangat..
memang betul...!!!!!!
no wonder saya asyik sakit2 skang ni.....nak salahkan siapa???


emm...nampak gayanye kena salahkan hormon yg tak stabil nihhhh.......... :p

kisah di petang khamis....

SALAM semua..

dah lama mama tak update blog...sebenarnye banyak cerita yang mama nak tulis kat sini..tp mood tak nak datang..hehe..
weekend ari tu en.suami mama balik..ari sabtu dapat la kam sekeluarga keluar shopping barang baby..tuk completekan pe yang tak de lagi je..dari siang sampai ke malam berjalan...sampai makan pun en.suami mama bleh lupe..huhu..sabo jela...tak pe..mama bleh masak..

ari ahad plak mama skip kelas..malasnye mama kan..hahaha..reason paling kuat malas kot..tak larat rase nak dok lama2..ngan sakit pinggangnye..sakit perut sume cukup...tambah plak hani demam ari tu..badan panas sangat2..masuk ari ahad dah 3 ari hani demam...ubat susah nak makan..masa kecik2 dulu ok je..skang n makan ubat mesti muntah...tak makan ubat pun muntah..pas muntah mesti hani nangis...so mama bawak hani g timbang berat badan dia kat kk ari ahad tu..++ nak cek demam dia jugak...anak mama berat cuma 7.5 kg untuk 10 bulan dan 6 hari..normal lagi..tak dee la atas line kuning cam ari tu..

bila petangnye mama rendam baju baby plak tuk mama basuh..baru baju ye..mittens n booties blum lagi..towel..napkin pun blum..huhuhu...kalo ikut time hani dulu..lagi 2 minggu dan 2 ari mama bersalin..kali ni tak tau la...still tak prepare apa2 lagi ni..kemas beg pun tak...sape nak tolong mama buat semua tu...???

semalam mama g monthly check up...atau lebih tepat lagik weekly check up..hahaha..hampir setiap minggu terpacul mama kat klinik tu..boringggg..semalam timbang berat mama naik 2 kilo dalam masa 2 minggu...!!!!!
huh..tak suke....so mama kena buat MGOTT ari ni..kena minum air gula...mencikkkk..
sepanjang preggy ni 1st time kena minum....semalam dengar misi tu cakap camtu pas dia refer doc..mama rase nak nangi je...

mama tanye kat misi tu...tak minum tak leh ke...rase nak merayu je kat dia tak nak minum..huhu..lastnye mama redha jela...next week pun tak yah repeat fbc...sume dah buat tadi..banyaknye la amik darah...masa tengah amik darah tu misi tu kira 1,2,3,4...cukup 4 dia benti..means setiap 1 tu akan di tuang ke dalam 1 botol...pastu bermula la episod minum air gula..huh..airnye suam2 panas gitu..tak de bau..haha..mama bau dulu...pastu mama try seteguk dulu..mak aii..manisnye..yela nama pun air gula kan..tp manis tu bila kena lidah je..pas dah telan tak de lak rase manis tu..mama minum sket2...kalo minum banyak skali gus memang sah termuntah balik..
pas dah abis minum mama tanye misi yang jaga tu..bleh tak saya nak balik..misi tu bagi..tp sempat dia pesan jangan makan tau..2 jam nanti datang balik amik darah..mama pun angguk jela..mama bukan balik umah pun..mama g umah bs hani..lepak2 kat sana...sebelum mama g klinik tu mama anta hani dulu ke umah bs dia..

2 jam pastu mama g klinik tuk amik darah..mama langsung tak minum air masak tau..baik benorr ikut cakap misi....walaupun kadang2 mama rase perut mamam ni bergolak rase nak muntah...loya bagai..mama tahankan je...

lagi 2 minggu jumpe doc tuk review result semua2 tu..harap2 mama tak de kencing manis la..kalo tak kena buat bsp...amik darah 4 kali sehari...misi kata kalo result ok dia tak kol la..kiranye tunggu lagi 2 minggu la kan..result akan kluar lagi 2 ari..kalo de masalah dorang akan kol mama pas dapat result tu...masa jumpe doc nanti gak akan buat scan tuk kali ke 2...more 2 weeks mama cukup 35 minggu...kalo tak deliver lg dapat la mama tengok anak mama kat screen...hehe..kalo dah deliver dapat tengok real la kan..

doakan mama selamat sampai bersalin tau..pastu result MGOTT ok....takut sangat ni..kalo bleh tak mo minum dah.. :(

tu je kot entry tuk kali ni..heeeee..jumpe lagi nanti...daaaa....

Khamis, 3 Mac 2011

keyboard laptop problem...

SALAM semua....

sejak 2 3 bulan ni mama dah mula perasan keyboard lappy mama ni problem....dulu de certain huruf yg bila tekan tak kluar..macam huruf i....kena tkn banyak kali..

skang ni space bar pulak....hadoiiiii...macam2....kalo de yg perasan bila mama tulis jadi rapat tu maknanye space bar tak berfungsi dengan baik la tu....


:(


tak syok nak menaip...

maafkan mama..

Assalamualakum anak mama sayang...

hani anak mama...mama mintak maaf...mama betul-betul sedih sebab mama marah hani siang tadi...bila hani tumpahkan nasik...sampai hati mama kan marah adik macam tu...mama masih terbayang adik menangis kuat dengan nasik masih bersisa dalam mulut adik...mama betul-betulmintak maaf...saat ini pun air mata masih tak berhenti mengalir...anak mama yg baru belajar nakpegang benda...mama tak sempat nak tarik tangan adik...laju je adik tarik nasik tu...

mama penat sangat hari ni...terpaksa pergi klinik dan tunggu lama..mama langsung tak mampu berjalan hari ni..satu badan mama sakit...perut mama sentiasa mengeras..mama tau adik laparsebab tak makan nasik lagi...mama pun...bila adik tumpahkan nasik tu..mama rase nakmarah sangat...sambil sapu nasik tumpah tu mama nangis je...sebabnye mama letih sangat...bukan sebab nasik tu tumpah dan mamatak sempat makan...tapi sebab mamasakit..mama tak larat nak jalan..tak mampu sungguh rasa..masa mama kol abah...adik dah stop nangis tp adik tersedu-sedu...mama rase sedih...adik peluk mama walaupun mama marah adik...dengan abah pun adik tak cakap...im sorry sayang..

skang adik dah tido..mama rindu nak peluk adik...tp adik tido dalam buai...mama tak nak angkat adik..takut ganggu tido adik...kalo adik tido ngan mama nyamuk mesti gigit adik...ubat nyamuk dah abis..:)

skang mama nangis sebab mama rase menyesal dan bersalah marah adik...mama tgk pic adik yg mama wat wallpaper kat fon mama...ntah nape air mata ni laju je turun...mama sayang adik sangat2...mama rindu nak hug n kiss adik masa adik tido ngan mama...semalam adik tido ngan mama...sempat la mama kiss adik...kalo mama nak kiss adik skang mesti adik terjaga..hehe..takpe esok mama kiss banyak2 sayang.. =)

Selasa, 1 Mac 2011

permata hati ke-2 abah dan mama..

SALAM semua..

semalam mama g klinik...hehe...tujuan mama g sebab perut mama yg tak benti sakitnye walaupun dah seminggu....

semalam jugak docscan baby...rindu nk tengok si kecik dalam ni..semalam baby bergerak dengan sangat aktif sampai doc pun tegur...kuatnye menendang...hehehe...

doc cakap..baby is in good position...anak mama dah pusing..kepala dah ke bawah...yepppiii...uri pun molek..hehehe..air ketuban tersangat la ok...skang just prepare barang baby n get ready tuk deliver je...yeayyy...mama tak sabar..skang dah bulan mac...bulan depan mama dah dapat jumpe anak mama ni...

semalam gak doc kompomkan anak mama ni boy...doc kata nampak cam laki....setakat ni sume klinik ckp boy... harap2 betulla...:)

owh...berat baby skang ni 1.5 kguntuk umo 31 minggu dan 4 ari...kira 32 minggu la...cita kat bs hani td..dia kata kecik...yeke...huhu.....

memotivasikan isteri...

SALAM semua..
hari ni mama postkan entry memotivasikan isteri..mama copy dari ratuhati...thanks kak hana for sharing..

jom kita baca...semoga kita mendapat ganjaran pahala daripada Allah dan juga redha suami...insyallah...

Isteri hendaklah sentiasa memberi layanan baik kepada suaminya. Allah memberi ganjaran pahala yang berlipat ganda kepadanya sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW dalam banyak hadis-hadisnya antara lain bermaksud :

a) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.
catatan mama :pasni mama kena wat air kat en.suami tanpa menanya dan disuruh + tak merungut bila disuruh...hehe..

b) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
catatan mama :kena rajin masak ni..tambah plak en.suami mama tak suke makan luar..tak puas katanye..hehe...ok...mama masak tiap ari ye kalo abah ada...

c) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
catatan mama: Kena kerap bersama ni....(psssttt...abang..plez bg wife abang ni tambah pahala banyak2 ye...=) )

d) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
catatan mama:ok...get ready to next pregnancy...hahahaha..

e) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
catatan mama: kena bersangka baik jela pasni...hehe..

f) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
catatan mama:erkkk....kena tanye en.suami skali lg...

g) “Apabila meninggal dunia seorang isteri dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
catatan mama : Amin..insyallah..

h) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.
catatan mama: Insyallah..masih banyak yg perlu diperbaiki...

(Hadis Riwayat Anas Bin Malik)

kena ubah niat....berkahwin kerana ALLAH... :)