jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Khamis, 9 Disember 2010

hani dengan perangai baru..

SALAM semua....

penin kepala mama dengan hani ni tau....skang ni anak mama tu dah pandai berpaut....td dia punye mengamuk kat mama bila mama letak dia kat atas riba mama...bila mama letak kat bawah bg merangkak owh..lg dia marah tau...dia nak berdiri rupenye...nak berpaut kat meja...tanpa mama pegang wokeyyy...diulangi mama tak leh pegang dia....makin ngamuk2 kalo mama pegang...kunun2 nak berdiri sendiri la tu..hehe...anak mama ni macam la terer sangat...oleh sebab dia tekan2 lappy mama ni mama buh je dia dalam baby cot dia...dia berdiri dalam tu...cute je tau....tp tak leh snap pic dia lak....

bila dia bleh berdiri...amboiii...sukenye dia....senyum...sengih...mulut pun bunyik gak la...bukan nangis tau...tp suke...dok dalam baby cot dia tu..dia bleh tengok tv...dok tegur tv la tu...hehe

skang ni hani suke sangat ngan upin ipin..bila dia tgh nangis automatik akan diam..huhuhu...tak termasuk lg tu dia sanggup merangkak g depan tv sambil mata dok tengok..tak lepas langsung.....hehe...cayang sangat kat anak mama ni....

kla....nanti mama sambung lg yer....hani dah berbunyi dah tu....daaaa...

Rabu, 8 Disember 2010

my sweet-pea dalam tummy mama...

SALAM semua....
sejak preggy jarang beno mama citer pasal baby mama ni...esok genap 20 minggu tau mama preggy....means 5 bulan la kan..kejap je masa berlalu...tp pe yg mama perasan mama kurang sangat rase dia gerak...maybe awal lg kot...mama cuma akan rase time mama nak tido or baring2 je...ke perut mama beso gedabak n baby tu kecik je...hikhikhik...mama pun dah lupe time hani dulu camne...mama ingat preggy hani dulu movement dia mama bleh rase dalam 20 minngu ke atas..

preggy kali ni memang perut mama lg beso dari hani dulu...tp walaupun dah preggy 5 bulan...tp still tak bope nampak...kalo orang tengok mesti orang tak tau mama tgh preggy...emmm....ari tu masa nak dengar heartbeat baby lambat beno nak dikesan...sah la kan..perut mama tebal sangat ni..hehehe...

mama tak sabar nak tau gender baby...ari tu still tak leh tengok lg..time hani dulu dalam 25 minggu baru doc gtau yg mama preggy kan baby pink..huhu...sukenye time tu...

k la...jumpe lg nanti...daaa...

Isnin, 6 Disember 2010

tak suke makan ubat....yerkkkk!!!!!!!!

SALAM semua...
dah atenye tajuk kat atas tu camtu...ye..preggy kali ni memang mama tak suke makan ubat....baru wak kluar ubat tu dari plastik...rase isi perut dah dok kat tekak dah....nak telan sampai 4 biji ubat tu Ya Allah nyeksanye...time hani dulu tak de lak camtu...hadooiiii...kalo tak makan cian kat baby...dah la mama ni tak makan makanan berkhasiat dan seimbang pun...baguih sangat la makan ubat...

owh...perkembangan terbaru...mama dah bleeding dekat 4 ari..tp tak banyak pun...secalit je...so minggu ni memang mama kena rest betul2...time hani dulu mama turun naik tangga sesuka atinye tak de lak bleeding ke hapa ke...skang ni dok umah yg tak de tangga un still bleeding...mama rase mama tau sebabnye...maybe jarak kehamilan kali ni ngan bersalin ari tu terlampau dekat...gaknye sebab tu kot..rahim tak fully recover lg...dah kena tampung baby baru...tak pe la...dah en.suami mama suke anak ramai...pastu Allah bg rezki..tak kan nak tolak ye dak...tp pas 2nd baby deliver..nak rehat 3 4 taun ye sayang (pesanan tuk en.suami..hehe)..besokan anak2 baru pikio nak nambah...

skang ni mama sik sakit pinggang...tp bukan kat pinggang sangat..kat tengah2 antara pinggang n pinggul....kesan dari jatuh time preggy hani dulu...nak jalan sakit...duduk sakit...baring sakit..uwaaaa.....pendek kata tiap masa sakit tau...time hani dulu penah mama nangis sebab tak leh bangun....skang ni terasa nak nangis tp tak leh..hehe..tak tau nape...sebab lali dah kot...kadang2 tu time mama tengah sedap baring sambil nonton tv..si tecit tu merangkak ngan lajunye tuk g koyak kan majalah2 mama...hadoiii....terpaksa bangun ngan sepantas kilat tuk amik dia....waaahhh...berderap2 bunyi...sakitnyeeeeeee....time tu terpikir kalo en.suami de skali mest mama tak kisah nak beranak tiap taun tau....kalo beliau balik..mama lega sangat...bleh tolong tengok kan hani...yela..hani budak baru nak blaja...teroka sana..teroka sini....td petang mama g dapur kejap je terjongol anak mama kat dapur tu haa...merangkak ngan lajunye...ehhh...membebel lak mama ni....yela...stress final kot...lega final dah abis k..pikio praktikal lak next week....tp mama tgh pikio ni nak tinggal hani kat sape...mama ni dah jenis tak caye kat orang...tambah nak tinggal hani kat orang yg tak kenal...tak bincang ngan en.suami lg....tensen betul kalo pikir....k la...daaaa..penat nak membebel panjang2....


p/s tuk en.suami :abang....teringin nak fon baru la....ngeh3....

Jumaat, 19 November 2010

alkisahnye budak tecit ni....



SALAM semua..
haa..ni mama nak cerita pasai budak tecit sorang ni..sape lagi kalo bukan anak dara mama yg sorang tu...huhu...skang ni mama hepi sangat sebab kalo nangis je anak mama tu dah pandai panggil mama...sket2 ma...huhuhu...jeles abahnye....
skang ni jugak anak mama tu dah andai angkat punggung nak merangkak...yea...mama suke ni...
owh....badan hani penuh kena gigit nyamuk tau...1 badan tu abis...balik kg punye pasal...haa...lagi 1 baru2 ni balik kg..hadoiii...hani teramat la manja ngan tok wannye...pantang nampak tok wan sket mula la nak nangis kalo tok wannye tak nak amik...kalo tok wan dah amik tu..huii..ngan mama pun dia tak nak...bertuah punye anak..hahaha...tak pe..hani main ngan tok wan mama bleh relax sket...kihkihkih...

pe lagi yer nak cite ni????

haa...hani skang ni sik demam je..wahh...wat mama riso betul...emmm...lagi hani punye cerita...????
kalo nak susu mama...mula la dia wat merengek manja dia tu...huhuhu...i like...comey je bunyi...hani ni 1 lg perangainye suke senyum...orang tegur sket senyum....pendek kata senyum joler koje...hehehe...cam mama dia....kuikuikui..masuk bakul angkat sendiri lak mama ni...

kat atas tu latestnye gambar hani....

p/s : en.suami dah balik le td..tak bestnyer.. :(

Selasa, 16 November 2010

Salam Aidiladha...

SALAM semua...

lama sungguh mama tak update blog ni..mama tak de masa..sebenarnye mama sekarang ni berada kat kg...saje balik sebab mama tengah cuti sekarang ni...bila bali kg mama langsung tak de masa wokeyy...tak de masa untuk buat pape pun..nak update blog tak de masa..nak berforum kat rh pun mama tak de masa...sempat jenguk kejap2...reply sekali terus mama kluar...hehe..

tambah plak anak dara mama tu sik buat perangai je...time mama nak masak dia mula la nak bangun pastu jerit2...wahhh..nak letak kejap je pun jangan harap la...huhu..penin kepala mama ni haa... :)

sekarang ni kan mama dah preggy 16 minggu...emm....mama dah stat rase BH la...maybe sebab mama still bf hani...mama sayang sangat nak stop terus camtu...sebab hani time tido malam mesti nak kena bf dia dulu baru mau tido....kalo time siang tak pe...minum susu botol je...

haa...esok dah nak raya haji kan...tp mama tak rase pun cam nak raya..hehehe...tp tok mama dah stat masak ketupat..mama tolong gitu2 je...sebab sekarang ni mama dah tak leh berdiri lama2 kat dapur...mesti rase cam nak patah je pinggang ni...ni kes pasal mama jatuh masa mula2 preggy kan hani dulu...masa preggy hani dulu 7 8 bulan baru stat sakit..nak bangun pun jenuh mengalir air mata dulu..huhu...sekarang ni 3 bulan lebih mama dah stat rase sakit...sampai berdiri pun sakit....tak tahan betul rase...

k la...jumpe lagi nanti...daaaa....

Ahad, 31 Oktober 2010

BILA BADAN SI KECIL PANAS!!!

SALAM semua..tadi mama godek2 majalah pa&ma..mama terjumpa artikel ni...kebetulan anak mama tu tengah demam....mama jadi blur cam tak tau nak buat apa selain bg ubat dan jumpe doc...ni mama pastekan kat sini k...


Bayi anda merengek lagi. Kali ini bukan kerana lampinnya basah tetapi kerana badannya makin panas. Anda cuba membasahkan kain dan mengelap ubun-ubunnya. Namun, bayi terus merengek.
Tiada jalan lain, anda perlu berjumpa doktor. Nampak mudah tetapi sebenarnya anda juga perlu mengetahui apa yang berlaku kepada bayi. Ikuti panduan di bawah.

Deman
Umumnya, demam dilihat sebagai cara tubuh mempertahankan diri daripada serangan penyakit yang diakibatkan oleh virus, bakteria atau fungi. Tidak kurang pula, demam dikaitkan dengan perubahan yang berlaku pada tubuh seperti pertumbuhan gigi.
Oleh itu, demam panas disifatkan sebagai sebahagian daripada kehidupan. Biarpun demam panas pada kanak-kanak boleh dirawat tetapi ia boleh menyebabkan masalah tertentu jika tidak dirawat sebaik mungkin. Kebanyakan penyakit yang mengancam kesihatan bayi bermula dengan demam. Demam panas boleh menyebabkan kekejangan tubuh bayi atau kanak-kanak dan hal ini pasti mencemaskan ibu bapa.

Suhu
Apa yang sepatutnya anda lakukan sekiranya anak mengidap demam? Paling awal sebelum anda berjumpa dengan doktor, ukur suhu badan bayi dengan menggunakan termometer. Lihat sama ada suhu badan bayi anda naik melebihi suhu normal (sekitar 37°C). Sekiranya suhu badan mencapai 41°C, adalah lebih baik sekiranya anda membawa bayi berjumpa doktor.

Bagaimana pula caranya untuk menggunakan termometer?
Sebaiknya anda mengambil suhunya dengan meletakkan termometer di ketiaknya. Pastikan anak tenang, setengah jam sebelum anda mengambil bacaan suhu. Kerana bayi yang menangis dan meronta akan menyebabkan suhunya meningkat lebih tinggi.

Pakaian nipis
Seterusnya pakaikan pakaian yang nipis. Pakaian yang nipis membenarkan pelepasan haba tubuh ke persekitaran. Jika perlu gunakan kipas angin atau pendingin udara tetapi jangan halakan ke tubuh bayi. Memandangkan demam menyebabkan kehilangan air dalam badan melalui kulit, anda digalakkan memberi
anak minum air yang secukupnya secara beransur-ansur. Rendahkan suhu badannya dengan menuam kepalanya menggunakan kain basah.

Elak bayi tidur sendirian
Pastikan anda atau suami bergilir-gilir menjaganya untuk memastikan suhu badannya stabil. Biasanya suhu badan anak akan meningkat ketika dia tidur. Jadi, pastikan dahi dan tubuhnya dilap dengan kain basah hinggalah suhu badannya pulih. Kelalaian anda mungkin boleh mengundang akibat buruk jika dia mengalami kekejangan tanpa anda sedari!

Kejang
Demam panas boleh menyebabkan bayi mengalami kekejangan. Ini biasa berlaku pada bayi yang berusia antara enam bulan hingga lima tahun. Usah cemas, anda sendiri boleh menangani masalah ini di rumah (melainkan keadaannya sukar dikawal).

Tanda kejang
*Tubuh kaku, rahang dan tangan kekejangan dan riak wajah berkedut.
*Bola mata berputar ke belakang.
* Keluar air liur.
*Pengsan (kadang-kadang)

Apa yang perlu anda lakukan?
*Baringkan tubuh anak di atas permukaan yang lembut, tetapi jangan menghalang pergerakannya.
*Jika anak muntah, tundukkan kepalanya ke sisi untuk mengelakkannya daripada tersedak.
*Biarkan mulut anak bebas dari menggigit sesuatu.
*Turunkan suhu badan anak dengan mengelap menggunakan kain basah atau mandikannya.
*Longgarkan pakaian anak.
*Jika nafas berhenti, berikan bantuan pernafasan.
*Setelah kekejangan berakhir, berikan anak minum air sejuk (bukan berais)

Sabtu, 30 Oktober 2010

special entry to my mom..




SALAM semua..
kat sini mama nak wish congratulation to my mom..Siti Rukiah Harun kerana selamat melahirkan baby boy pada 27 oktober lalu...
adik mama tu berat jugak...hehe...3.6 kg dan dilahirkan secara normal...
congrats ma!!!!!

wish u selamat berpantang...

rindu nak aktif berblog..

SALAM semua...
sebenarnya mama rindu sangat nak berblog cam besa..tp oleh sebab kemalasan yg berganda ditambah plak anak dara mama yg selalu buat perangai mama jadi malas plak..hehe..alhamdulillah mama sekarang sihat2 je..tp han plak demam ari ni + sesema..ni suma sebab kena ujan semalam...sori sayang...ni mama yg bawak sayang kluar ni..
sekarang ni mama dah preggy 14 minggu..more two weeks cukup le 16 minggu...4 bulan la kan...cepat je masa berlalu..sekarang ni mama tengah bercuti study weeks...pastu cuti mama akan bersambung dengan cuti khas 2 minngu...so maknanye mama bercuti 3 minggu la...
haa...lagi satu perut mama ni dah mula mengeras tu...rase cam early stage lagi je..yela time hani dulu mama stat kena Braxton Hicks (BH) ni masa kandungan mama 5 bulan lebih...dan kesannya...mama bersalin sewaktu 35 minggu..sekarang ni makin cepat mama rase walaupun tak kerap sangat..adakah tu petanda awal mama akan bersalin lagi awal dari mama bersalinkan hani dulu...
waaahhh...cuaknye la hai...
mama nak buat entry khas tuk my mom..tp dengar hani yg dok dalam buaian tu sesema..cian anak mama... :(

Khamis, 14 Oktober 2010

kisah mama dan hani....

SALAM semua...
semalam hari yg amat mama tak suka..cincin mama hilang..tp tak mo cerita pasal tu...buat mama sedih je...semalam jugak mama terkantoi dengan misi dari KK yg mama kenal...yela..dulu selalu g check up kat dia time preggy kan si tecit hani tu...time tu mama kat umah bs hani..tengah sakan menyembang tu misi tu datang ke dapur..hehe..dia datang sebab anak bs tu kzm...so misi datang le umah..misi tu tegur mama..mama cakap la mama anta anak mama kat sini..pastu bs hani tu g bukak cerita mama pregnant lg..hadoii..dah masuk 3 bln dah...misi tu ckp ni yg nk marah ni...mama sengih jela..nak wat camna misi oii...lekat lagi...kan rezki tu..hahaha..lastnyer misi tu suruh mama g bukak kad ari ahad ni..sebab takut hb low..lg bahaya..silap hari bulan 7 bulan pun si tecit ni dah kluar..mama ia kan jela...misi tu ckp pegi..saya tunggu...kalo tak datang saya tau kat mana nak cari awak..kuikuikui...okeyyy..dah abis cerita mama...
lama mama tak cerita pasal anak dara mama tu...last two weeks mama n abah pegi cucuk hani 5 bulan...n timbang sekali..berat anak mama kali ni 5.6 kg je..naik 200 gram je..nampaknyer berat anak mama tak memberansangkan la..hehe..pandai je mama ni...mama tak nak la hilang ketembaman anak mama tu..
ok la...jumpe lagi...daaaa...

Selasa, 12 Oktober 2010

Hati Seorang Wanita...

SALAM semua..hari ni mama langsung tak sihat...cuma lalu makan sup je..tu pun bs hani yg datang hantar tgh ari td...sekarang ni mama nak paste kan jugak pe yang mama amik dari 1 website tu semalam...sebab isinya macam menarik...hehe....

-SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian .

-CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala .

-HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercarik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM .

-IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi ,termasuk ibu bapa , anak-anak , dan suami . WANITA amat tabah .

-PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam .

-MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA . suka bermanja hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum .

-EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai .

-CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.(betul..betul..walaupun suami ku itu bukan lah bf pertama ku...tp dia lah cinta pertama ku... :p )

Isnin, 11 Oktober 2010

Langkah Bestari Suami Mithali ( Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah)

SALAM semua...lama sungguh mama menyepikan diri...sekarang ni mama asyik rasa tak sihat...tak dapat nak mengadap laptop ni lama2...kalo lama sikit mula la kepala ni pening...rasa loya...macam2 lagi...hari ni mama saje nak pastekan tips2 ni..mama jumpe dalam satu website tu...harap2 en.suami mama baca la ye...hehehe... :)

(maaf yer agak panjang sikit)

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan
adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.
8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria.Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah.Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang.Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuandan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar,isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya.Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan,telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskaniman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga.Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga.Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlah ilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang

Selasa, 5 Oktober 2010

anak itu penawar duka...

SALAM semua...
memang betul la kata orang anak itu penawar di kala hati kita sedang luka...(jwang2 la plak mama ni)...semalam en.suami dah balik sebab kena keje ari ni...huhu...mama cam besa la ok je time en.suami nak balik..tp bila pas beliau balik mula la..hati ni dok teringat2...bila hati dah teringat air mata ni mula la gediks nak keluar...tak suka betul...malu mama nak cerita..tp rasenyer perkara camni selalu berlaku bila suami steri tu tinggal berjauhan kan???
pastu semalam pas hani dah tido mama pun melayan perasaan sengsorang....huhu..last skali terus menangis teresak-esak...rase penat hidup camni...rase nak benti blaja..rase nak drive terus g kat en.suami...Ya Allah susahnyer hidup camni...
bila mama menangis...tak de la kuat sangat tp hani bergerak2 pastu terus dia bukak mata dia...hani terus tengok mama...bila dia dengar mam menangis teresak2 tu...terus dia gelak..mengekek...mama terus stop menangis sambil tengok hani pelik...padahal time tu mama dah tutup lampu...masuk bilik awal...tak de mood nak tengok tv...
walaupun air mata dok turun lagi mama terus tanye kat hani...adik gelak kenapa??
mama tengah sedih ni bukan mama buat lawak...hani lagi suke...lagi kuat dia gelak...
mama apalagi terus tak benti nangis...sambil gelak ngan hani...pastu mama dah tak nangis dah..mama layan je hani sampai mama dengan hani tertido.... :)


p/s untuk baby mama : thanks sayang kerana hadir dalam hidup abah dan mama..luv u so much....

Isnin, 27 September 2010

malas nak update...

SALAM semua..
maaf ye lama tak update blog ni..tak de mood lagi la...nanti apabila mood sudah mari...mama mesti update k...banyak cerita mama nak tulis...sabar ye....!!!!! :)

Selasa, 21 September 2010

gambar raya lagi....


hani dengan abahnyer...


hani dipagi raya..


time marhaban...


time ni lepas marhaban...

time semua berkumpul..


selamat hari raya atuk..


time mama plak bersalam...


sedapnyer anak mama tido..ni ari raya pertama...hani mengamuk...ngantuk sangat ler tu..


nanti mama uploadkan gambar yang lain yer!!!!
tunggu....

Ahad, 19 September 2010

suasana raya kat kampung..

SALAM RAYA sumer...
dah lama tak update blog kesayangan mama ni...bukan apa...mood tak de la...walaupun mama dah balik ke rumah pada hari raya ke-6 lagi...tp hati ni masih belum bersedia nak berblog...ceewahh...hehe...tp sekarang ni mama teringin nak upload gambar2 raya masa kat johor nun...
1st time beraya rumah mertua tak de la teruk sangat...tak de plak mama menangis2 ceruk dapur rindukan family mama...ingat jugak kat family tp rase raya kat johor lebih meriah...serius cakap...
kat rumah mama kitorang tak penah beratur panjang nak bersalam bagai...tp kat johor best gila...hahaha...siap family masa nak gambar panggil family pink...family purple...family oren....family hijau..macam2 lagik la..tu tak termasuk yang masih bujang lagi tuh...best sangat...berebut2 nak bergambar...nanti mama uploadkan yer...ni just citer dulu...pas tu 1st time gak mama tengok orang marhaban...tp setakat mengintai balik langsir jela...sebab ramai orang laki...
lagi satu..taun ni mama langsung tak dapat duit raya...just bagi kat anak buah je yang seramai 12 orang...campur baby hani jadi 13 orang...tak termasuk mommies2 yang tengah memboyot tu...hehe...taun depan cucu2 mak jadi 16 orang la ye...
tu pun baru 5 orang yang kawin...5 orang lagik still bujang trang tang-tang...huiii...sesak rumah...pentnyer memang tak yah cakap ler...
baby hani plak bila kat johor dapat perangai baru...tak mo duk bawah...nak berdukung je koje...so en.suami le yang kena handle budak tecit tuh...hehehe...pastu bila malam lak tak mo tido...gaknye anak mama ni tak leh kot orang ramai sangat...bayangkan ler 1 rumah de lebih 30 orang...so hani tak biasa wokeyy...kat ganu ni pun hani cuma berdua ngan mama je kan...bila weekend abah balik baru kita bertiga kan sayang...penat ler mama menaip ni...banyak lagik nak cita...tp tak larat nak menulis...hehe...mama upload gambar jela kat next entry k...

p/s :abang..tak pe kan wife abang ni upload gambar raye????
tak pe yer...hehehe....

Ahad, 5 September 2010

tak sabar nak raya...

SALAM sumer...
waahhh...hati mama berbunga riang ni..tak sabo nak raya..kihkihkih...kalah kan budak kecik...aahhh..tak kira gak...sambil mama menulis ni...mama dengar lagu senandung hari raya untukmu..sedap sungguh lagu tu..nyanyian dayang ku intan....susah payah mama download tadi...ni sumer sebab en.suami...g buang sumer lagu raya dalam laptop mama..huh...
tak pela...mama akan balik kampung pada hari selasa ni...time raya mama tak dapat le nak menjenguk blog mama dan kawan2 mama yang lain ye..hmmm..hari ni mama meneruskan lagi membeli dan membelah keperluan raya...hehe...mama beli bekas kuih untuk rumah mama...rumah mak mertua...kuih lagi 3 jenis...untuk mama dan mertua..pe lagi ye...ntah la tak ingat dah...abis duit den (duit en.suami ye)....hehehe...
mama ingat nak bawak balik 4 jenis kuih je kat rumah mertua mama...sebab biskut cendawan yang mama beli cuma 1....biskut yang lain suma mama beli serba 2...tak pe la....ipar duai ku yang ramai tu mesti beli lagi banyak...
jangan tak tau mama dah kemas kan baju raya mama...en.suami dan baby hani..mama dah bawak masuk dalam beg...semangatnyer mama... :p
baju yang nak pakai hari2 belum dikemaskan pun lagi..mama ingat esok baru nak kemas suma...hehe...baju raya raya untuk family mama suma mama dah basuuh...senang basuh awal2...skang dah kering tu mama masuk kan dalam beg...nanti tertinggal lak...camne kan..so langkah berjaga2 simpan siap2 dalam beg dan beg pun mama dah letak kat depan....
owh...lupa nak cerita...mama bawak baby g klinik hari ni...timbang 4 bulan...berat hani 5.4 kg jer...masa 3 bulan 5.2 kg...cuma naik 0.2 kg...oooohhh...mama tak bagi baby hani makan ke??? hani banyak makan..tp tetap naik sket je berat anak mama...

k la...jumpe lagi...yeay...nak raya...!!!!!

Jumaat, 3 September 2010

shopping raya....

SALAM...
hari ni mama berjaya jugak pegi cari tudung mama...hehehe....mula tuh g cari baju raya en.suami mama dulu...cian hubby mama tak de baju raya (walaupun hubby ku tak kesah tapi ku sungguh kesah tau)...mama dapat gak cari 2 helai t-shirt....alhamdulillah...memang dari semalam mama harap dapat beli baju raya tuk en.suami....lepas jalan2 lagi mama terjumpe baju yang cantik tuk si tecit tuh...hehe..mama sambar lagi...tp sepasang jer...cukup la kot sayang...hani dah de 4 pasang baju raya...
bila dah bayar sumer...mama jalan2 cri tudung mama lak...oleh sebab baju mama 3 pasang...mama pun cari tudung 3 helai gak...hehe...suke mama...owh...lupa nak cakap...tadi pun mama still bawak hani gak...terpaksa...tak de sape nak jaga anak dara mama tuh...mama bawak stroller hani skali...senang keje mama...walaupun stroller tu memang terlebih berat (macam anak gajah)...tp mama gagahkan jugak mengangkat benda alah tu...mama riso takut de pape...yelah...mama kan tengah preggy skang ni...awal lagi...baru 6 minggu...tp insyallah mama akan lebih berhati-hati lepas nih...
huhu..tak sabar rase nak menyambut lebaran yang bakal tiba ni...1st time beraya umah mertua..1st time gak sambut raya ngan family besar...sebab family mama kecik jer..tambah abah mama tak de adk-beradik len...dia sorang jer...so bila balik umah tok wan kat kedah cuma de family kitorang jer...
so...taun ni mama dapat rase suasana len plak kan ????? :)

Khamis, 2 September 2010

anak mama buat perangai..

huh...penat mama layan perangai hani 2 3 hari ni...baby hani skang dah pandai tak nak duk kat bawah...nak dok atas mama jer koje...letak sekejap jer...menangis sakan...menjerit2...hadoiii...ibu cakap maybe hani tau dia nak dapat adik...tu hani wat perangai...nak mama layan dia jer..mama penat la sayang...
kadang2 mama wat tak reti je anak dara mama tuh nangis...tp tak lama la...sekadar menghilangkan lenguh barang seminit dua..dan tiap kali hani meraung2 mesti mama kol en.suami mama...hehe..abah hani laa... :)
ni pun dok nangis gak...ntah apa yang tak kena mama pun tak tau...
bila hani nangis2...mama pun angka la...tp pastu mesti mulut dia dok membebel sambil mengeluh kuat...hehe....hani ni cam orang tua la sayang....tak padan ngan kecik...geram mama..
tak pe la...selagi mama larat..mama layan jer cayang mama ni...

kisah baju raya..

SALAM..
dah lama mama tak update kan...yeke...maybe few days kot...hari ni mama g cari tudung tuk raya...hehehe..tp tak jumpe lg yang berkenan + bawak hani...agak susah sket bila bawak si tecit tu...sebelah tangan dok dukung hani...sebelah tangan lagi dok sbuk memilih yang berkenan di mata....orang ramai plak tu...huuuiii...tak daya nak pilih...last skali jumpe baju melayu...hehehe...teringin nak pakai sedondon ngan en.suami...mama pun beli sepasang yang sama kaler cam baju kurung mama n baju kurung hani...alhamdulillah...dapat pun...tp en.suami tak tau pun...tak tau en.suami akan suke atau tak...tak pe la...wife abang ni teringin...anggap la mama tengah mengidam kita sedondon anak-beranak di pagi raya...hehe...tp pagi 1st maybe sibuk...raya ni balik umah en.suami dulu...n de kenduri lak raya 1st ni...
pas dah jalan banyak...terjumpe lak baju tuk hani...hehehe..ma beli lagi...2 pasang tuk anak kesayangan mama ni...tak pe la...ni kan raya 1st hani...mama nak anak mama pakai baju cantik2...mama ingat nak cari lagi 2 pasang tuk hani...wat masa skang hani dah de 3 pasang baju raya...en.suami plak baru de baju melayu tu je...mama ingat nak beli lagi 2 helai t-shirt tuk en.suami...mama cukup la kot 3 pasang baju kurung...masa mama bujang pun de 2 pasang je baju kurung..lagipun tak tau dapat beraya lama ke kejap...bergantung pada cuti en.suami...hehe...
haa...mama tengah tunggu masa nak g cari tudung mama ni...ntah bila dapat... :)
k la...jumpe di entry akan datang yer...daaaa...

Selasa, 31 Ogos 2010

HANIE NAZIIHAH LAGI!!!!!!






SALAM...

selamat hari merdeka semua!!!!
alhamdulillah dah 53 tahun kita merdeka....
tapi ari ni mama tak nak citer pasal merdeka panjang2...mama nak citer pasal baby hani...hani lagi???
adakah mama terlalu obses dengan anak sendiri...hehehe...mungkin agaknye..hani kan 1st baby mama...excited tu terlebih sudaa..kukuikui...
kat atas tu mama dah uploadkan gambar baby hani...pe yang mama perasan skang ni...mama selalu pandang hani...timbul rase kesian kat nak dara mama yang sorang tuh..nak dapat adik dah tak lama...tak sempat nak manja lama dengan abah dan mama...tp rezki mama nak dapat baby baru lagi mama terima dengan rase syukur...abah pun mama rase cam dia hepi....hehe..pepandai je mama ni...abah hepi tak bah??? :)

Sabtu, 28 Ogos 2010

perkembangan baby hani...






saje nak banyak kan gambar hani...hehe...mama upload banyak2 gambar anak dara mama ni...hani skang dah pandai menyembang..meniarap sket...dia tak bope suke meniarap...tp nak bangun duduk...tak padan ngan kecik..huiii...nak marah kalo tak dapat angkat badan nak duduk..kalo baby len marah sebab tak leh nak meniarap..anak mama ni tak..tinggal kejap jer memang meniarap sendiri..1 lagik..dah pandai tak mo kena tinggal...tadi mama nak sidai kain pun payah...aiyarkk..penat mama..nangis sakan sangat...cam mama cubit dia jer..nangis tu pulak sampai tolak kaki..last2 kepala hampir kena lantai..punyer geram yer sayang mama letak kat tilam..kalo mood baik..mama tak peduli pun sayang tak kisah kan..huhuhu...de lagi..hani suke sangat makan tangan..thats why mama tak pakaikan sarung tangan hani since hani 3 bulan..kalo tak kejap je basah sarung tangan tuh...hmmm...de lagik ni..hani skang kerap bangun kul 3 4 pagi camtu...dulu dah kurang bangun...kecuali dalam pantang dulu...skang kerap beno bangunnyer...hani kalo bangun malam..mata tak buka tp bunyi ler mulut dok isap tangan tu..cot..cot..hehe...wat ma tak leh tido...pas mama suap ssu trus tido balik...kadang2 tak sempat minum ssu pun..mama angkat jer letak atas lengan mama trus diam je anak mama ni...rupenye tido balik...pe la sayang mama ni..mama nak cita pe lagik yer...tak de dah kot...nanti mama tulis lagi yer... :)

anak mama dah besar...yeay...!!!!






hani is already 4 months today...ni mama uploadkan gambar anak dara mama ni....cayang cangat kat anak mama...semoga anak mama membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah....

p/s :abah balik malam ni..yeay....

gud news...alhamdulillah..

semalam pas 7 ari me punyer period delay...tergerak ati nak wat urine test...so semalam bangun pagi-pagi terus wat...ati ni berdebor sangat....takut pun de...me pun tak tau me takut kecewa ke takut lekat ke....penin...tak sampai seminit pastu..nek 2 line...n 2nd line tuh tak terang cam 1st line...tp as long as de 2 line consider preggy la kan...tengah ari semalam me terus ajak kak ain g klinik...n hani me tinggal kan kat umah coz abang nasir de..bila sampai klinik...me trus le daftar kan tp doc plak tak sampai lagi....pas tunggu a few minute...doc pun sampai...tengok doc ni pun tengah preggy gak...hehe...pas nama me dipanggil me pun masuk ler dalam bilik doc tuh...kak ain pun nak masuk skali gak..tak kesah le kan..masuk jela...pas me dah cakap me wat upt pg tadi...n nek 2 line...doc kata memang kompom preggy...aih...gitu jer...doc ni pun cek ler skali lagi...tp bla kak ain pun cakap kat doc tu memang de 2line...sebab dia pun tengok gak...hehe...doc pun kira bope minggu dah me preggy...hmm.dah 5 minggu...n duenyer 27/4/2011...terkozutt den...yoler kan...hani lahir 28/4/2010...kalo adik hani lahir awal dari due date tuh...hani dah jadi kakak umo tak sampai setaun...hhuhuhu...camne tuh???

Rabu, 25 Ogos 2010

period dah delay ni..........!!!

huhu...citer len plak...tadi beria jer marah....hahaha...skang ok dah sket...owh..nak citer...me punyer period dah delay 5 ari...sebelum ni ok jer...maybe sebab hormon tak stabil kot...tak pun maybe gak sebab susu kan hani...hani still susu badan...tak mo pikir banyak2...ikut ler nak kluar ke tak...nak kluar..kluar...tak nak..dah!!!!!!!!!!huhuhu....bleh cenggitu?????maleh nak amik pot..
maybe lambat sket kut...

kisah hari ini...

wahhh...ari ni rase nak marah sangat...macam2 jadi ari ni...actually dari semalam kot...keta sik wat perangai...PENAT...n once again...sok tak leh g kelas...tau kah korang sumer...sem ni me yang paling suke ponteng kelas...even bukan sengaja pun..tp nak wat camne...petang tadi on da way nak g bazar tetiba keta semput...me rase cam abis minyak...huhu...kalut kol member2 yang bleh membantu...last2 muncul la lokman...calssmate ku yang amat ler baik ati...lokman datang n me bagi duit suh dia beli minyak...me rase nak nangis jer...bila dah tunggu lama..lokman muncul bersama minyak yang ku nanti-nanti kan...thanks a lot lokman...sori susah kan diri mu..hehe..jiwang2 lak..after few minute me try stat keta tu...but still tak mo idup...me mintak tolong lokman stat kan keta tuh...tetap tak mo idup...waahhh..ini dah melampau...trus kol abang nasir...tuan keta tu...hehe..keta pinjam jer...sebab keta en.suami tak siap lagi...dok dalam workshop ntah bila nak siap since en.suami accident bulan 6 ari tuh...dari hani kecik sampai dah montel...dari hani tak de gigi sampai tumbuh gigi...dari hani tak tau pape dah jadi bijak pandai...huh...tp keta tu tak siap2 gak...sabo2..tak mo marah2...memang tak nak marah...tp dari tadi tak makan lagi...rase nak menjerit jer...huh...tension...nape nasib ni tak baik sangat ari nih...ishh..tak baik kn...ingat nak sewa keta...tp de orang dh sewa kat member tu sok...camne nak g kls ni...hadoiii la...owh...keta abng nasr tadi tuh kena masuk bengkel...dah cakap dah kt en.suami...alamak...duit lagi tuh...tp tadi en.suami cakap beliau nk cakap ngan abg nasir sendiri...so me terpaksa ler ikut kn...

nape ganas sangat aku ni...ayat marah kat diri sendiri........

Selasa, 24 Ogos 2010

lama tak mengupdate...

yup...memang lama la gak tak menghupdate blog kesayangan ni...huhu...penyakit M dah datang...MALAS!!!hehe...owh....tak de citer nk tulis...so biar kan jela blog ni sepi jap...nanti bila de ati...me akan update perkembangan terbaru baby hani...hehe...daaaa...

Rabu, 18 Ogos 2010

mama & hani demam...


syoknyer anak mama tido...


muka anak mama demam..


hani lagi...


tangan hani luka...sakit tak sayang???


cian nak mama...:(

ari ni mama rase tak larat sangat..bangun pagi tadi rase pedih tekak n sesema...mujur kelas pagi ni dibatalkan..mis nisaa feeling not well..so mama rase lega sangat...tp since mama pegang badan hani...ya Allah panasnye...terlintas nak bawa hani g klinik...tp demam hani kadang2 pasang surut...kejap panas...tak lama pastu sejuk balik...tadi bila mama dah sampai kat klinik doc cek dah tak panas dah...tp sesema dia makin menjadi2..so doc dh bagi ubt demam + sesema..bila balik trus mama suap ubt sesema kat hani...gaknyer ubt tu wat hani mengantuk terus dia tido..mama de kls kul 2 plak...around 1.40 camtu mama g anta hani umah ibu...n mama trus drive g kelas....walaupun berat hati mama nak tinggalkan hani...tambah hani demam...kalo bleh mama nak jaga hani sendiri...tp mama pun de tanggungjawab yang len...owh...ari ni mama balik kul 4 lebih mama sampai la umh pengasuh hani nak amik hani balik...tp hani baru bangun n tak makan pape since kul 11 pg td...so ibu ckp nk suap hani makan dulu...pastu mandi n potong kuku..time ibu tengah potong kuku tetiba je hani nangis...haa sudah..mama rase tangan dia terkepit skali la tu...mama nampak darah kluar..punye la banyak...memang sah la...pastu ibu trus cakap kat hani sori2..ibu tak sengaja n trus sapu minyak gamat...cian anak mama..dah la demam...tangan luka lak... :(
ni mama uploadkan gambar hani... :)

Isnin, 16 Ogos 2010

development anak tomeyy mama!!!!!!

skang mulut anak mama tuh bising betul...kadang2 penat mama nak layan..terdiam mama dibuatnyer..kihkihkih...bukan pe kalo mama layan jer..makin banyak plak baby mama ni nak cakap..loteh mama..skang ni baby hani nak tumbuh gigi.. kat tepi gusi bawah tuh cam putih jer...tertanye2 gak tak kan dah tumbuh gigi kot anak mama ni..baru 3 bulan lebih je kan..meniarap pun tak pandai lagi...mama plak rase pelik...yela...mama tak penah de pengalaman camtu...adik2 mama pun tak penah jadi camtu...tapi bila kak ain sendiri tengok n dia gak cakap gigi hani nak tumbuh baru ler mama percaya...yoler...dia kan dh de anak 4...hehehe...ibu yang berpengalaman la kan..tadi siang mama berforum kat RH..de mommy yang cita baby dia tumbuh gigi since dalam perut lagi....wooow....pelik...tp tula kenyataanye....ni mama upload video anak tomey mama ni...nk amik gambar baby mama ni tak mo dok diam...geram betul...sampai mama jegil mata kat dia...hahaha...lagi la dia suke jer...alahaiii anak mama sorang ni...cayang cangat kat anak mama ni!!!!!!!!!de problem lak..next entry mama uploadkn video tuh....

cerita semalam dan hari ini....

yeay...me dah berjaya wat rendang daging semalam...huhu..sebenarnye tu 1st time me wat rendang...yoler baru blaja wat kan...semangat jer...sib baik menjadi gak tapi daging lak liat...haiii..potong stim jer..pas dah siap masak en.suami suh bawak g umah kak ain sket...terpaksa ler bawak kan coz dah cter awal2 kat kak ain nak masak rendang daging...bukan tak nak bagi tp malu...heheh..kalo tak sedap kan...tp tadi g umah dia...dia cakap sedappp (kembang hidung jap :p)...sumer cukup rase walaupun time pose...mana bleh rase kan..hehe....semaalam en.suami ada...so kitorang bukak pose bersama la....kak ain bagi kitorang ayam pusing suh wak balk...lama gak g umah dia...dalam kul 6.45 ptg baru kitorang balik...tu pun baby hani siap makan nestum n mandi lagi kat umah ibu dia tuh...bagus gak...sebab pas balik mama boleh terus siapkan juadah tuk kita berbuka....semalam gak me request kat en.suami nak beli jer kat bazar..tapi en.suami suh masak jer...so tetiba semangat nak masak datang...terjadi la rendang daging tersebut...semalam gak en.suami teringin nak makan bubur...bersemangat je me tanye nak makan bubur pe...last2 beliau nak makan bubur lambok...bukan tak tau wife dia ni tak pandai...tak pe2...wife awak ni akan blajawat gak nanti...huh...
ari ni plak tetiba rase nak makan asam pedas...n at the same time nak makan sambal petai..lama gak me pikir tuk decide nak masak asam pedas ke sambal petai udang...last skali memang kompom nak makan sambal petai
udang..huh...memang menjilat jari... :)terus ler me g beli bahan2 tuk masak sebelum g amik hani...pas abis kelas dalam kul 3.40 camtu...trus singgah kedai yang slalu me g tu tuk beli barang..pas balik...trus siap kan bahan2 tuk masak...tp terkejar2 ler...bila baby hani nangis trus g tengok dia..me tinggal kan baby hani kat depan tv..memula ok...pas dah lama kena tnggal berbunyi gak mulut anak mama tuh...kalo en.suami de senang sket...tak dela me letih sangat.......

rindu nak berbuka ngan abang..........

Isnin, 9 Ogos 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Hadith 1
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."

Hadith 2

Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

Hadith 3

Abu Sa'id Al Khudri ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hari siang dan malam pada bulan Ramadhan, Allah Tabaraka wa Taala membebaskan begitu banyak sekali roh daripada api neraka. Dan pada setiap orang Islam pada setiap hari siang dan malam doanya pasti akan diterima."

Hadith 4

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."

Hadith 5

Ibn Umar ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya mengirim rahmat ke atas mereka yang memakan sahur."

Hadith 6

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berbuka satu hari di siang hari bulan Ramadhan tanpa alasan yang wajar (disegi syariah) atau sakit yang kuat, tidak akan dapat menampung atau mengganti hari tersebut walaupun akan berpuasa sehingga ke akhir hayatnya."

Ahad, 8 Ogos 2010

sambungan...

mama pun bawak le hani g kat abah n dengan tak berapa konfiden mama cakap misi suh mama wat pap smear...ntah la..mama berdebo le takut sakit...abah siap tanye lagi kena wat ker...pas misi dah isi form pe ntah tuk mama nak wat ujian ni..misi pun suh mama ikut dia g masuk bilik kat depan...pas dah tunggu lama la gak dalam bilik tu..de sorang misi ni masuk nak wat pap smear kat mama...malu la gak..hehe..sebab kena bukak sluar sume..hahaha...pas tu misi tu amik 1 alat tu..mama tengok beso sangat...misi tuh cakap tarik napas n hembus...mama tengok je benda alah dia pegang tu..trus kecut perut...mama cakap kat misi tu..jap2..tunggu kejap...huh..tak ready lagi...pastu bermula ler episod benda alah tu di masuk kan ke dalam tu kn...n mama trus teringat kena jolok masa nak bersalin ari tuh..huii..ngeri...pas dah siap mama pun trun dari katil ngan rase sakit sket...mama jalan pelan2 je g kat abah tuk amik hani plak...mama trus cakap kat abah..abang sakitnyer...rase cm kena jolok time bersalin dulu...hahaha..abah tak cakap pe...mama trus ammik hani g masuk bilik yg 1st tu...n trus hani kena cucuk pas tunggu kejap..sbb de sorg akak tuh pun kena wat ujian pap smear..hehe..walaupun dia tak nak..on da reason...dia takut sakit...pstu akak tu tnye mama sakit tak..haha..mama cakap sakit..saje nak tkut kan akak tu..waaa..jahatnyer mama!!!!!!!

eh...sakit tu bukan auta tapi fakta...

cerita hari ini...

ari ni mama ngan abah bawak our luvly daughter g klinik Batu Rakit tuk cucuk baby hani... yeay....anak mama kena cucuk...huhu...suke plak mama ye...tak dela..actually dah bope minggu dah sik delay jer..huh...tuh cuma alasan jer...ye...honestly mama malas nak g sengsorang..mama lebih suke g ngan abah..so mama tunggu sampai abah balik this weekend..pagi td mama n abah sampai around 9 am camtu le...1st skli mama buat ialah dok tercangak..hahaha..coz mama tak tau kat mana bahagian tuk ibu n anak..tempat yang mama g last month dah berubah...jenuh mama dok melilau cari...abah cam besa la..cari parking dulu..pas dah jumpe tu(rupenye klinik tuk ibu n anak dok kt tempat pesakit luar) mama trus letak kad hani dalam bakul yg de kat depan tu...n tunggu la mama kat ctu..n abah pun datang tak lama pastu..tunggu la mama bersama abah sambil mama dok sembang2 ngan abah...pastu plak misi panggil nama hani tuk timbang berat n ukur panjang baby hani..anak mama dah naik dari 4.5 kg last month kepada 5.2 kg..alhamdulillah..pastu kena tunggu lg...bila la turn hani ni..lambat plak..huh..bila dah misi panggil nama hani...mama pun amik hani dari tangan abah n masuk le mama ke dalam bilik nak cucuk tu...bila mama cakap mama nak cucuk hani 3 bulan misi pun angguk2 je sambil tnyekan development baby hani...anak mama still takleh meniarap lg...abah cakap tak yah...suh jalan trus...ok gak tuh kan...pas misi tanye pasal hani..tetiiba je misi tuh tnye kat mama dah wat ujian pap smear ke...mama cakap ler blum....misi tuh suh mama wat ujian pap smear dulu baru cucuk hani..

to be continued...

Ahad, 1 Ogos 2010

special entry tuk en.suami...






thats da only way i can show my love.....n how much i luv u...

mimpi...

bukak RH tadi de gak terbaca thread pasal tafsiran mimpi-mimpimu...cakap pasal mimpi baru teringat...hehe...nak citer pasal mimpi before daku deliver si tecit hani tuh..emmm..dua ari sebelum tu...me de mimpi yang me bersalin...huh...tak sangka lak dua ari pastu terus deliver hani...lagi satu sebelum me berkahwin dengan en.suami...23 kali me bermimpi me dapat baby n sudah semestinyer anak me n en.suami kn...tapi time tuh kitorang tengah bercintan-cintun ler...emmmm...persoalannyer....adakah mimpi tu satu suratan atau kebetulan???? ceh...cam tajuk lagu jer...hahaha :p maybe gak tu satu tanda me n en.suami memang telah ditakdirkan antara sama lain...hehe :)

sayang sangat kat hubby ku itu....!!!!!!!

Sabtu, 31 Julai 2010

hani..makan & tido...


sedappnyer anak mama tido..


muka budak yang dah kenyang minum susu mama...


anak mama memang kuat tido..kalo tengok badan dia...huh..memang semangat..tak masuk bab makan..kuat gak minum susu...n yes..hani cuma minum susu mama n kadang2 jer dia minum Formula milk....tp bleh cakap hani tak suke minum susu botol...nmpknyer my baby tu tengah kompius puting..even kalo mama perah ssu mama pun dia still tak mo minum....tp 1 yg bgs pasal baby mama ni..asal minum jer tido...sambil isap susu dia tido...rajin tido siang tp malam tak nk tido...kadang2 rase grm gak sebab mama ngantuk..huhu..tp sabo joler....baby mama ni kalo time malam dia tak mo tido...sik nk menyusu jer..kalo bleh nak menempek jer kt tepi mama...bila terlepas dari mulut dia..mula nak menangis...bila mama sumbat jer trus diam..haaa...kan mama dah cakap baby hani tuh nak menempek kat mama jer...huiiii...memerlukan kesabaran yang tinggi nak beso kn anak kn...tak pela mama tak kisah yang penting hani membesar dengan chat n jadi anak yang solehah yer sayang....

Jumaat, 30 Julai 2010

teringin nak mengandung lagi...

bila bukak jer RH sumer dok citer pasal baby..huhu...ingat lagi time preggy dulu..memang tu joler koje eden..tak de benda len dah..melainkan share citer ngan kawan2 kat RH tentang development our baby...baby watpe...baby rjn kick ke tak...hahaha...sumer tula...tp skang si tecit tuh dah kluar...memang rindu perut ni kena kick..skang pun baby hani pandai kick mama...tp kalo kick dalam perut dulu tak sakit...skang ni kalo time menyusu jer kaki anak mama tak penah diam tau...sik kick mama jer...sakit la...emmm...en.suami memang nak 2nd baby cepat2...tp me rase nak stop dulu sebab hani baru 3 bulan jer..hehe...fobia lagi bila pikir time bersalin dulu...
tp ari ni tetiba cam nak baby baru...teringin nak pakai bju maternity...tuh skang jarang nak reply kat RH...best kot jd silent reader...hehehe :)suke sangat baca pasal ibu2 yang tengah tunggu time nak deliver baby....

abang....dah ready ke tuk 2nd baby????? hahahaha...........

tolong...aku penin!!!!!!!!!!!!!!!

semalam en.suami dah email kan list law firm kat lipis...tapi masalahnyer skang ni tak tau nak pilih yang mana satu...n yang pling penting nak yang dekat ngan umah...hehe...kot sempat nak balik jenguk hani...tp tengok la nanti nak tnyer en.suami dulu...yoler cma beliau jer yang dah besa ngan area lipis tuh kan...tp dalam kepala ni dok terpikir lagi nak wat kat firm..BBG ke or kat court...but yesterday dah consult ngan mdm asiah n me dah choose nak wat kat court nxt sem...so thats mean skang cuma tinggal 2 pilihan jer...whether firm or BBG...ramai kawan2 nak pilih firm 4 this time since dorg dah wat kat court last sem...oleh sebab im da only one yang tak attend tuk praktikal last sem bcoz of im delivered si tecit tuh...so me decide nak g firm tuk 1st time praktikal instead bleh dapat banyak experience kan...tp semalam anim cakap suh me wat kat BBG jer...on the reason keje tak banyak...huhuhu...which one better???? get a lot of experience or dok melepak jer...huhuhu...tuh pengalaman member2 yang penah praktikal kat BBG...kojer wat ketupat jer n layan FB...huhuhu....
semalam dah tnyer en.suami n beliau cma cakap tak tau...wat la kat mana2 pun...me pun tak kesah...tp jap g nak try google la...nak tengok BBG kat lipis lak..emmm..semalam gak me dok terbayang yang area lipis mesti tak banyak kes kan...cam best jer...huhu...tak sabo lak rase...........

Khamis, 29 Julai 2010

my little princess....






hani already 3 months old yesterday...tp tetiba rase nak upload gambar baby mama malam ni....rasenyer skang angin gediksss datang kot nak layan blog...huhuhu.....

tetamu tak diundang...

emmm...kul 7 tadi de orang datang umah me k...tapi tak mo gtau ler sape kn...huhu...yang penting me tak suke orang tu datang...sebab mulut2 my jiran2 yang agak kepoh tuh akan bercerita...yoler...en.suami kan tak de skang..walaupun pada mulanyer me dah gtau kt hamba Allah tu en.suami tak de kat umah,tp beliau ngan sesuke atinyer berkata kita sembang kt luar...ye....me tau niatnyer baik nak tengok baby hani...tp me tak nak mulut jiran2 dk bercakap...lg truk kalo dorg bwk cter yg bkn2 kt en.suami...tp dengan berat atinyer me pun bjmpe la ngn beliau ngan ditemani sorg membe...sembang depan umah je...dalam 10 mnt kot...mata my jiran2 dah mula memandang k...........ish.....harap2 tak timbul fitnah.....
kalo tak nak kluar dia dah de dpn umah...penin......n tak suke.....!!!!!!!!


sayang...malam ni zana gtau yer....

ari yang agak suram n tak bercahaya...

ari ni bangun tido ngantuk sangat..mybe semalam gediks nak skype lelama ngan en.suami...hahahaha..memang ngantuk giler nak bangun...kelas plak kul 8 ari ni...aduhhh...hehe...memang kalut giler bangun pg td...tme kul 7 tu la hani nak minum susu..sib baik me dah iron bju semalam...so tak de la kalut sangat...aku ni weng dah ker...???jp kalut jp tak...emmmmmm...pokoknyer me ngantuk ari ni...tadi plak datng klas mdm.asiah tak datang lagi..pg ni klas law of commercial...jgn tak tau ni 1st time me attend kls in 3rd week wokeyy...huhu...so tau2 jela camner me terkontang kanting nak catch up balik pe yang dah tertinggal...emmmmm...lagi baik punye bila me dapat news yang next week on thursday de 1st test...so korg leh bayang tak pe perasaan ku sekarang ini..???? td gk de sesi taaruf bila je me memperkenalkan diri..mdm tu cakap...owh shazana...yang tak attend kelas 4 few times 2 kn.........

??????????????????
malu gilaaaaaaaaaaaaaa.....

abang......malunyer...ur wife skang dah cukup famous tau...pasal tak attend kelas n bersalin...bantai jela...hahaha.... :)

nape anak mama????????

ari ni hani wat perangai....emm....tak nak minum susu kat umah ibu...ari ni mama langsung tak teringat nak balik umah..bukan tak ingat..ingatkan hani nak minum susu cam besa...slalunyer dalam kul 11 camtuh memang mama akan balik tengok anak dara mama sorg tuh...tp ari ni nape tak teringat langsung...cian hani...tak nak minum susu botol..air masak pun tak nak...rupenyer anak mama tengah cari mama...nak minum susu mama ye sayang...hani tak penah wat perranga pun sebelum n...tp 23 ari lepas dia stat demam..maybe sebab tu kot hani cuma nak susu mama jer...nampaknyer pasni kalo de gap sket terpaksa le mama lari balik...sayang..tak mo la camni...mama tak kesah nak balik..tp cian ibu...anak mama tak mo notti2 tau sayang....hani kan baik...cayang dia....emmmm....dalam kelas tadi mama tak sabo nak balik jumpe anak mama...n other reason sbb susu mama dah penuh...so mama tau 2 time mama nak mnum ssu...tak pe...start next week mama balik ye sayang....luv u so much....

Isnin, 26 Julai 2010

cuti...best ker...???????


ptg tadi time tgh tgkciter ilusi hani ttba muntah...so mama terpaksa tukar baju baby...skang anak mama dah cantik...!!!!
hmmmm.berbalik pada tajuk di atas....de ker cuti tak best...org gila jer akan ckp camtu..so gila kah aku ini...owh tidak....cuma agak boring ler sebab abang tak de...ye...en.suami tak de...tak leh nak manja2 takleh nak gaduh2 kn sayang...???
ari ni baby hani tak nak tido sangat...mama nak berforum kat RH pun payah...sik bunyi je...
tp me dah bjya chatting ngan kawan2 kat RH...huhu.......
thanks sayang belikan broadband ni...i mis u a lot...


malam ni kte bcnta kat skype ye...

Ahad, 25 Julai 2010

sambung citer....

pas dah sampai hospital wat v.e lagik...dah bukak 5 cm...terus naik wheel chair masuk labour room...jenuh tahan sakit...masa dalam labour room cma ingat kat abang jer...bope kali sik tanye misi bla suami saya leh masuk...saya nak suami saya...ceh...kalo pikir balik memang malu...cam budak kecik...tapi memang time tu sakit sangat...cuma nak abang jer time tuh...tak nak orang lain....bila abang de serius cakap memang lega sangat...sempat den tetido...rasenye effect dari ubat tahan sakit yg misi cucuk kat punggung...yang lawaknyer time misi tuh nak cucuk me leh tanye kat misi tuh...nak wat pe tu...???heheh...rase nak nangis jer...yela...me dah ler tengah sakit dorg nak menambah lak...huh...seksa...
pastu around kul 1.40 camtuh misi suh abang kluar...coz de akak 2 nk bersalin tak cukup tempat...tinggal ler me sengsorang...time ni nak tido pun tak leh dah...sakit makin kerap...dalam kul 2 camtuh...sakit memang dah tak hengat...rase nak belah jer perut ni..tak tahan dah sakit...tapi still misi tuh dok sibuk ngan akak tuh...tak lama pastu abang leh masuk...tapi tak tau kul bape...tak tengok jam..
dalam lebh kurang kul 2.30 ptg perut sakt sangat...misi datang check sbb namapak cam tgh sakit kuat...tgk2......dah fully bukak...me lak tak tau pun dah fully bukak...tak rase cam nak teran pun...sbb me tak tau..hahaha...pas 5 kali teran alhamdulillah...lahir la baby mama n abah yang comey...syukur sangat!!!!!!!!!!!!

baby mama...

skang ni tetiba rase nak citer pasal penglaman bersalin ari tuh...
ari tuh 28 april...around kul 5.30 pagi tuh tetiba jer sakit perut...perut mengeras + sakit pinggang + period pain...cam besa..time tuh me tengah preggy 35 weeks n 2 days....memang tak expect nak bersalin...yoler baru 35 minggu...memang kompom sakit perut giler time tuh n tak leh nak tido...jeles sangat tengok abang tido dengan nyenyaknyer......
me sik kejut je en.suami kat sebelah...sakit sangat...yeke tak de la...sakit cam braxton hick tu jer...sampai ler kul 7 lebih2 camtuh...tak ilang gak sakitnyer..pastuh me terus cakap kat abang..kalo sampai kul 8 tak ilang gak sakit kita g jer klinik...dalam ati terus doa...Ya Allah..kalo betul aku nak bersalin ari ni..bagi la turun tanda...
alhamdulillah tak lama pastuh terus keluar darah...pas kluar darah memang stat sakt perut gila2...tak tahan rase sakit tuh...n g klinik...wat v.e(cek jalan) dah 3 cm..terus dorg prepare ambulans...
sampai je hospital wat v.e lagi...sakit gilossss...memang nangis ler time tuh...abang tanye nape nangis...sakit ler...kena seluk...rase nak terajang jer misi tuh...ooopppssss...tak baik la...hehe...

kena tinggal lagi...

maybe leh kata citer yang dah basi kot...kan sayang...memang every week kena tinggal..kena tinggal ngan sape...dengan en.suami cayang tu ler...hmmm....almost 3 months tak jenguk blog...memang bersawang ler... (yeke tak nampak pun...huhuhu)...senang citer malas la nak menghupdatekan benda alah ni...huh...
tapi dah janji ngan en.suami nak bagi beliau baca n tau perkembangan our baby... :)



sayang...i luv u...

Rabu, 21 April 2010

teringat masa dulu-dulu...

masuk forum RH tadi...de mommy yang bukak thread pasal tika cinta mengusik kalbu...
huhu...teringat zaman bercinta ngan en.suami dulu...bestnyer...hubby ku itu bukan la jenis yang romantik...tapi tetap me sayang...hehe...teringat ayat first en.suami dulu...i really like u a lot...pastu cakap kat en.suami...nak dengar skali lagi...terus beliau kol...hikhikhik...n cakap i luv u...
masa tu memang tak tau nak cakap per...memang sebab dah lama me tunggu beliau cakap...hahahah...yang penting me memang suke sesangat...
kalo bleh nak jer ulang balik masa dulu..huhu :p
alhamdulillah...pas lama bercinta...dalam 4 taun lebih camtu...kitorang pun kawen ler...kan sayang????
n skang tengah tunggu our 1st baby kluar dari tummy mommy ni...
skang rase idup cam lebih bhgia sket...ngan kehadiran en.suami n baby mama ni...

p/s untuk suami tersayang...i luv u dari dulu kini dan selamanya...

ari yang tak bope nak indah..

semalam lepas dah 1 paper lagik...yyyyeeeaaaayyyy!!!!
paper family yang amat2 ler susah...pastu gak semalam kepala nih rase cam weng semacam jer...
sebab malam sebelum exam tuh tidak ler dapat ku tido dengan nyenyaknyer...ari ni tak de paper...so layan tido jer...tapi de check up lak ari ni...tak tau nak g ke tak...
rase cam nak g...sebab semalam si tecit dalam perut ni tido punyer la awal...around 10 lebih camtu...n skang still tak mo bangun...heiii...ni yang riso ni...baby tak chat ke cayang...
ati ni dah belah bahagi dah nak g ke tak nak...memang kena g nih...!!!!
nak kejut anim ler...mintak tolong anta...
k..daaaaaaaaaaaa....

Isnin, 19 April 2010

dah lepas 1 paper...yeay.......................

alhamdulillah...lega sket dah lepas 1 paper...tapi sok paper tuk family law plak..
walaupun bukan killer subject tp de gak susahnyer tuh....banyak nak kena hafal...
ala mdm ni tak nak bagi tau plak soklan dia cmner...kalo tak bleh pilih...tp tadi dah wat decision tak mo baca procedure...tajuk tu masuk tuk part B...so akan ku tinggal jela soklan tu kalo nek...kompom tak mo baca...sok pilih soklan len..yahoooo....sebab time mdm ngaja tajuk tu me tak de...g klinik cam besa k...
ari ni target nak bangun kul 5 la kunun2 nyer...tapi hampeh..ngantuk punyer pasal bangun kul 6.50...nasib sempat abis study walaupun ku baru stat study kul 3 petang semalam....hehe....
my baby so noty time mama dia kusyuk jawab exam td...n of coz duduk lama tadi belakang ni rase sakit sangat...sedangkan time tuh baru setengah jam jer..
pape pun mama cayang cangat kat baby tomey mama nih...
lagik 1....
harap2 sem ni dapat result gempak...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ahad, 18 April 2010

sayang dah balik...

en.suami dah balik...akhirnye tiba gak saat yang paling me tak suke...ditinggalkan..td tahan je air mata tak nak bagi kluar...even skang tengah menulis pun tahan je air mata ni dari kluar...sabar la sayang...tak mo camni..just for 3 weeks..pe la sangat kan..:(
abang balik kul 3 tadi...pe yang me mampu wat adalah menghantar kepulangan abang dengan senyuman...walaupun nak je me nangis2 tadi..sebelum abang balik me suruh abang usap perut...me tak mo baby rase abah dia tinggalkan dia...lagipun tak mo baby lupe kan abah dia...sebab seminggu ni dia dah mula kenal abang..waahhh...air matadegil benor...kluar gak akhirnyer dia...

sayang...i miss u...nasib baik me still de baby tuk ilangkan rase sedih ni...

Sabtu, 17 April 2010

banyak barang tak prepare lagik...








breat pump pun tak beli lagik...
biler la nak g beli nih...
en.suami nak cari car seat....tu pun tak beli lagik...
botol susu tuk wat stok EBM pun blum beli...adehhhh!!!!