jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Khamis, 14 Julai 2011

Mungkinkah Ada Yang Ketiga??

SALAM semua...wah tajuk entry mama kali ni macam ye ye o je kan...huhu...sebenarnye period mama dah delay..tapi disebabkan mama on noriday so mama tak kesah sangat ok...period mama pun jadi sedikit weng...bulan lepas period still memunculkan dirinye walaupun awal seminggu dari bulan 5...

so mama expect bulan ni period akan datang lagi awal or lewat...tapi memandangkan mama nak kepastian mama dah buat la upt on 9/7 and resultnye negative...time ni mama tak rase pape..lega ke..kecewa ke...cuma tak de perasaan..hehe..

tapi semalam mama g klinik tuk amik ubat anak-anak dan juga ubat mama..mama ni sihat 2 3 ari mesti demam balik..anak-anak pun turut berjangkit sama..tak lega-lega..so dah alang-alang kat sana mama pun tanye la doc pasal period mama...

doc pun explain kat mama kalo on pil memang akan effect period...as long as you tak tinggal ubat...

ye ye..saya tau its normal kalo period tak datang...tapi mama risau sebab mama sik terlupe nak makan ubat..masa ubat abis ari tu...dekat one week jugak mama tak makan...tu tak campur lagi time mama terlupe nak makan...hmmm...

doc suruh mama buat ujian air kencing..ttapi cepat-cepat mama cakap tak pe la doc saya dah buat ari sabtu ari tu n negative...so doc decide mama kena datang more two weeks tuk repeat upt...

mama tak rase neves ke apa..sebab mama tak rase pun mama preggy..tak de langsung tanda-tanda...hehe..

so mungkin tak de yang ketiga dalam masa terdekat ni.... :)



click to create your glitter text

Ahad, 10 Julai 2011

Muhammad Hafiey Nazraan..

SALAM semua..

ni haa..anak teruna mama yang sudah beso...huhu...pandai gelak lagi...ngekek...menyembang pun boleh tahan riuh..huhu..semoga hafiey akan membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh..aminnn...

owhhh...hafiey dah 3 bulan tau..berat pun dah 5.8 kg...lalala..berat u....







click to create your glitter text

Hanie Naziihah demam!!!!

SALAM semua...

pagi ni mama bangun agak lewat ye..hikhikhik...pagi tadi mama tido pukul 2 lebih..mata ni tak mengantuk lagi...huhu...penangan kena tinggal kah????? :)

bangun pagi tadi mama tengok hani dah sesema...dia dah bbangun dulu dari mama..mama tengok dia tengah main sorang-sorang...nak kata semalam sejuk sangat mama dah slow kan kipas + selimut dia lagi...tapi mama perasan tengah malam dia kerap terjaga dan merengek seolah-olah susah nak tido...sian anak mama...

tadi bila dia bersin keluar la cik H dari hidung dia kan..ingat ke takat sesema je..rupanye bila pegang badan pun panas sekali...hmmmm....hebat sungguh abah...tinggal sekejap pun anak dah demam...hani memang manja dengan abahnye...pantang abah dia ada di rumah...asyik nak mengikut je..nak berdukung...kalau tak amik mesti menangis...hani..hani..manjanye anak mama ni....


p/s untuk en.suami : nampaknye lepas ni tak leh la tinggal mama dengan anak-anak dah..hehe....kena bawak je g memana... :-*


click to create your glitter text

Sabtu, 9 Julai 2011

mama...apa sudah jadi!!!!

SALAM semua...

sekarang ni mama dok ngadap lappy sorang-sorang..mama baru je tido kan anak-anak mama...ye...agak lewat sebenarnye dorang tido...sepatutnye dari pukul 10 tadi mama dah masuk tidokan dorang..ataupun kalau awal sket pukul 9.30 malam...tapi semuanye berubah malam ni...

sebenarnye sekarang ni tinggal mama dan anak-anak je dekat rumah...en.suami mama balik terengganu kul 9 malam tadi tuk amik few things kat rumah lama sewa kami dulu...barang masih tak di ambil...cari lori asyik tak dapat je..

ok..berbalik pada cerita tentang anak-anak mama...mulanye mama masukkan hani dalam buai sambil mama susukan hafiey...semua zikir mama dah dodoikan...tapi still mata hani bulat jugak...tapi ada jugak sekali dia sangap...elok-elok mama buaikan tetiba dia pusing nak bangun pulak...hmmmm..hani..hani..mama terus angkat dia turun...

tetiba pulak hafiey tengah menyusu dia nangis...haduiii la anak-anak mama...hafiey kalo menangis agak susah nak berenti sebenarnye...tu yang tak syok tu...mama sampai hilang akal dah macam mana nak buat hafiey diam..dengan hani yang tak mau tido..

mama sebenarnye dah hilang skill macam mana nak handle anak-anak sorang-sorang...huhu..padahal baru 2 bulan lebih dudk sekali dengan en.suami mama..langsung mama tak leh nak handle bila hafiey nangis tadi..panik..risau..tak tau nak buat apa semua bercampur...lastnye mama kol en.suami mama..terpaksa kacau beliau sat..huhu...

time mama kol en.suami mama baru hafiey diam..time tu mama riba dia..hani pun tumpang duduk sama..aiyaaaa....lepas dah letak fon mama susukan hani dan hafiey..sampai hafiey terlena...hani pulak time mama susukan dah lali-lali...baru mama baringkan dia sambil susukan sampai dia betul-betul tido....fuhhhh...legaaaa bila anak-anak nak tido..hani dengan hafiey mama susukan serentak..buat tandem nursing..mujur hani tak kisah nak menyusu macam mana pun..dia dah pandai ejas sendiri...hehehe..yela...dah 3 bulan praktis kan...boleh kata hani pun sekarang ni pun cuma minum susu mama je...dan hafiey of coz mama fully bf je (syiokkkk..berat mama dah kembali ke berat asal)...tu jela nak citer..hehehehe..

k laaa...daaaaa....


p/s : abang...cepat la balik..huhu..rasa cam tak leh handle dua anak sekaligus... :p
(poyo je...ngada je lebih mama ni)hikhikhik.......


click to create your glitter text

Lama diam menyepi...

SALAM semua...apa khabar korang semua...hihihi...macam tajuk entry kali ini..lama mama diam menyepi kan..sebenarnye mama tengah mencari template or background yang baru untuk blog...huhu..nampaknye mama betul dah boring dengan template yang sedia ada..boleh gitu??

Tu one of the reason la nape mama malas sangat nak update blog..tengok blog pun tak lalu..hahaha..plez kawan-kawan semua ..suggest template yang baru..ceria-ceria sket..huhu...

Lagi another reason ialah mama boleh berblog malam-malam je..selalu berblogwalking tapi malas nak tinggal jejak..huhu..banyak cerita nak update..of coz pasal hidup mama..anak-anak..en.suami dan banyak lagi...sekarang ni pun update pakai phone je..bukan boleh upload gambar pun..heeee..nak tunggu en.suami mama balik dulu baru boleh update blog (tak syiok lappy saya tak leh guna)...tapi en.suami mama tu amat la jeles kalo mama ngadap lappy..hahaha..nak tau sebab apa..time mama baru nak on lappy tu la en.suami mama suruh tido kan anak-anak...anak-anak mama kalo nak tido nak ngempeng je..nak tido bukan main lama lagi..lastnye mama akan tetido sekali dengan anak-anak..haaa kan..bila masa mama nak update blog mama ini...en.suami mama ni terbalik..beliau akan tengok movie sampai tertido..pastu boleh pulak beliau bangun tengah malam download movie..main game kat fb and ect...kan lain bebeno tu dengan mama..untung-untung (pssttt : ngape le jeles sangat dengan isterimu ini??? Kihkikhkih)...

Thanx kat member-member RH..sebab follow yer..nanti mama follow balik..sorry amik masa yang lama...sebabnye masa mama amat la terbatas untuk berblog dan blogwalking..tapi mama rajin kat RH..hehehe..tempat mama melepak seharian dan tiap-tiap hari...k la...nanti mama update lagi..hehe..tolong ye suggest template yang best...



*****pssst..kak mazz...blog kak mazz manyak lawo oooo...jeles!!!hihihi...


click to create your glitter text

Rabu, 8 Jun 2011

hanie dan hafiey.....

SALAM semua...malam ni mama just nak upload gambar anak-anak je..hehe...latest pics...malam ni punye..hehe..gigih mama snap gambor tau... :)














semoga anak-anak mama menjadi anak yang soleh dan solehah...aminnn...



click to create your glitter text

Selasa, 7 Jun 2011

adik sudah 2 bulan...!!!!!!!!!!!

SALAM semua..pagi tadi mama masuk office lambat..alkisahnye mama kena bawak hafiey pergi cucuk 2 bulan...yuppp...hari ni hafiey genap 2 bulan...terasa cepat masa berlalu dan tak sedar pun ia berlalu....

so far..anak teruna mama tu memang semangat orangnye...gebussss...sedap peluk tau...
update sket berat baby hafiey tuk 2 bulan ni 5.2 kg...masa sebulan dulu 4 kg...naik 1.2 kg dalam masa sebulan...ok la tu kan..panjang pulak 57 cm....so tadi misi dah kira BMI hafiey dan its normal....mama so happy for u sayang...

owh..hafiey sekarang ni dah pandai tersenyum tau bila kita sembang dengan dia..tambah-tambah bila mama yang usik dia...ekekekek...

kalo en.suami mama belum tentu hafiey senyum...hehehe..jangan marah sayang...gurau je...(hani kan manja dengan abah..mama jeles tau..hehe..tambah bila mama panggil hani dia buat derk je sebab layan abah..)

hakhakhak..mama..mama..dengan hani pun dengki kah??? :p

k laa...daaa..........

syukur alhamdulillah....

SALAM semua...

mama sekarang ni rasa hepiii sesangat...sebabnye.....anak dara mama HANIE NAZIIHAH dah pandai berjalan...mama asyik tertunggu-tunggu bila hani nak pandai berjalan...semalam dia dah tunjuk skillnye..hahahah...siap pandai berpusing lagik...

bahagianye mama rasa..saat tengok anak yang dikandung 8 bulan ++ dah makin membesar..sayang sangat kat anak mama...

Ahad, 29 Mei 2011

RAGAM ANAK-ANAK..

SALAM semua...

wahhh....cuti di hujung minggu ni mama terpaksa mengemas rumah..ngeeee ~ .....rumah macam TONGKANG PECAH wokeyy...hehe...mama mama...bini sape la ni kan...hahahaha...

sebenarnye mama tengah susah hati..ni disebabkan hani yang tak mau menyusu...sebelum masuk umur hani setahun mama bagi dia minum susu LACTOGEN 1 + susu mama...mama ada jugak try bagi hani sujsu ANMUM..tapi maybe tak rasi dengan hani kot...dia cirit-birit...

bila hani dah cukup setahun..mama tukar bagi hani susu DUTCH LADY dan pada masa yang sama hani still minum susu mama...hmmm...first time bagi hani nampak suka...tp kejadian yang sama jadi lagi...hani cirit-birit..then bila dah balik pahang en.suami mama beli susu LACTOGEN 2...tak tau dimana silapnye..hani tak nak minum...dia just minum sesekali..tu pun jenuh dipaksa...bila mama try bg minum susu LACTOGEN 1 mau pulak dia minum..so mama dan en.suami mama rase dia maybe tak suka susu LACTOGEN 2 tu..lepas tu pulak..en.suami mama beli SUSTAGEN tp yang plain tu je...sama jugak..langsung tak nak minum...hmmm..penin kepala mama ni haa...sampai sekarang hani just nak minum susu mama je...

plan pasni nak beli sustagen coklat..tengok mau ke tak hanie minum...


berbeza pulak dengan hafiey....anak teruna mama sorang tu kuat sungguh minum...kadang-kadang tak sampai sejam mesti dia merengek lapar...haiyaaaaa....kalo tak bagi dia minum mesti meraung la...sampai jiran belakang rumah takut dengat hafiey nangis...macam sakit je dengar dia nangis..padahal..hafiey tu dari pas lahir memang kalo dia merengek kita buat tak reti kompom akan keluar loudspeaker punye...hehehe..nanti mama akan cuba up load gambar terbaru anak-anak mama...


k la....daaaaaa...

Ahad, 22 Mei 2011

pengalaman bersalin kali kedua..

SALAM semua...

seperti yang dijanjikan mama akan ceritakan pengalaman mama bersalin kan permata hati kedua mama...MUHAMMAD HAFIEY NAZRAAN...


9.30 malam..6 April 2011

mama sempat drive g amik en.suami mama kat stesen bas..mama pergi dengan hani...on da way nak pergi ke stesen bas mama sempat singgah ke kedai dulu untuk beli susu hani yang sudah tinggal seciput..bila mama dah sampai ke sana..en.suami mama dah tunggu..dalam kul 11 lebih kitorang sampai kat rumah..mama sempat main kejap dengan hani sebelum mama tido kan hani sambil sembang-sembang dengan en.suami mama..

12.30 malam..7 April 2011

en.suami mama ajak mama tengok tv..layan kan jela sebab mata tak ngantuk lagi..

12.35 malam..

mama stat rase contraction..agak sakit..mama tgk jam..sbb nak timing contraction..5 minit skali..mama tunggu lg..takut false alarm sebab mama baru masuk 37 weeks..

1.30 pagi..

en.suami mama ajak masuk tido..mama ikut kan je walaupun sakit time tu..mama tengok jam..contraction makin kerap..dari 5 minit jadi 4 minit,3 minit,dan 2 minit skali..mama try tido sementara tunggu show..darah ke air ketuban ke..tapi langsung tak de..sakitnye contraction time tu Allah je yg tau..

3.30 pagi..

mama dah tak leh tahan sakit..mama mengerang sorang-sorang..kadang-kadang kejut en.suami mama..beliau ajak mama g klinik..tp mama tak nak lagi sebab kesian kan hani...mama try kol pengasuh hani..mama tanye dia..perlu ke mama pergi hospital sebab sakit sangat..tapi tak de tanda..bs hani cakap belum masa lagi tu..dia suruh tunggu tanda kluar..padahal mama memang sakit sangat-sangat..en.suami mama pulak cakap belum nak bersalin lagi..beliau siap cakap mama sakit perut sebab tak makan.. :p

5 pagi..

hani terjaga nak susu..suami mama tolong buat kan susu..tukar pampers semua..kitorang bersiap-siap nak pergi klinik sebab mama memang sakit sangat dah tak daya nak tahan dah..sepanjang malam mama tak tido tahan sakit..lepas hantar hani ke rumah bs dia..mama terus g klinik..

6 pagi..

en.suami mama kol misi yg on call..misi datang buat V.E dah terbukak 3 cm..mama kena marah ngn misi sebab tak datang awal walaupun dah sakit..misi tu terus buat surat tuk ke hospital sultanah nur zahirah...


7 pagi..

mama sampai ke hospital..g ke tingkat 1..tunggu doktor datang still tak de..pada masa yg sama..sakit mama dah makin kurang..

8.45 pagi..

doc datang dan nama mama dipanggil tuk cek jalan..jalan dah terbuka 5 cm..terus doc suruh masuk LR..doc siap tanya mama..awak ni senang bersalin ke tak..kalo lambat bersalin saya nak masukkan awak dalam wad dulu...aiyooo...doc...saya akan bersalin hari ni jugak..mana boleh duduk dalam wad lagi...

9.30 pagi..

Pas dah masuk LR..misi pasang ctg..contraction datang 10 minit skali..kebetulan hari tu ramai mommies nak bersalin jugak..penuh LR tu..wad bersalin pun penuh..nasib baik masa mama masuk LR tak penuh lg..mama tunggu doc datang tuk pecah kan air ketuban..tp oleh sebab ramai sangat yg tengah nak bersalin lambat pulak doc datang pecah kan air ketuban..mama sik tanye misi je bila doc nak datang..sebab mama nak en.suami mama ada skali..boring tau dah la sakit makin kurang...tak de kawan pulak nak sembang...

hari tu kebetulan ramai pulak la student praktikal..dorang datang sembang dengan mama..macam-macam tanye sebab mama tak sakit sangat..dorang siap cakap nak datang tengok mama bersalin..

11.30 pagi..

doc datang pecah kan air ketuban..sakitnye tak tau nak cakap..hampir setengah jam..mama sik tanye doc lama lagi ke doc..saya sakit..doc cakap darah banyak...dan jalan bukan bukak 5 cm...tp baru 4 cm..

12.30 tengah hari

pastu dorang panggil en.suami mama masuk..masa tu mama rse nak terkencing sangat-sangat..padahal doc baru masuk kan tiub air kencing..pas doc tekan-tekan perut mama..mama dah tak rase nk pee..tp pas tiub tu dibuang mama nak terkencing plak..

Mama cakap dekat misi tu..misi tu kata awak kencing je..tak pe..nanti kita tukar..mama kencing jela..pas suami mama masuk mama siap sembang ngan suami mama..siap gelak-gelak lg tau..tapi kalo sakit mama diam jap..misi tu cakap awak bleh gelak-gelak lagi ni bila nak bersalin..meh saya tolong bukak kan jalan..depan2 en.suami mama dia seluk..sakitnye..mama sik mengaduh je..dah tu en.suami mama siap buat lawak..mana tak gelak saya ni misi oiii....pas misi tu tolong..jalan dah terbukak 6 cm..mama siap mintak dia jab pethidine lg..hehe..

Pastu mama sempat tetido tp bila contraction datang..mama memang rase nk nangis..mama pegang tgn suami mama sambil cakap..'abang..sakit...'

2 petang..

mama cakap mama nak teran sangat..sebab misi tu kata kalo nak teran gtau..mama sambil gtau misi tu mama teran..padahal tengah kepit lagi time tu..hehe..misi-misi datang terus angkat kaki mama dan tengok dah boleh teran..mama pun teran jela..budak-budak praktikal tu siap datang bagi sokongan..kak..tarik napas panjang-panjang kak..hehe..ramai jugak time tu..

Kali ni bersalin mama rse sakit sangat berbanding bersalin kan hani dulu..mungkin sebab dorang tak gunting..memang terasa pedih masa meneran tu..koyak pun banyak...mama try push banyak kali tp terpaksa stop sebab abis napas..walaupun mama dah try push panjang2..pas beberapa kali meneran..alhamdulillah baby hafiey selamat dilahirkan tepat pukul 2.16 ptg pada 7 april 2011 dengan berat 2.68 kg...

2.30 petang..

acara jahit-menjahit pulak la kan..mama siap request kat misi tak mau dijahit..aci gitu..??hehe..time jahit tu mama tdo je tapi sempat dengar misi cakap..daging dia ni rapuh la..msti kuat minum air soya time mengandung..hehe..

3.30 petang..

jahit-menjahit selesai....

6.30 petang..

mama ditolak ke wad..



selesai lah sudah perjuangan mama melahirkan putera mama..

k laaa..jumpe lagi...

Jumaat, 20 Mei 2011

RINDU NAK AKTIF BERBLOG....

SALAM semua...

wahh....dah lama mama tak update blog mama ni ye...biasa lah kan..kesibukan melanda melayan kerenah anak-anak yang 100% tak sama...hehe..masing-masing ada karakter tersendiri...

rindunya mama nak aktif balik berblogging macam dulu (aktif ke????)
terima kasih pada yang follow blog mama yer walaupun lama bersawang...

insyallah..next entry mama akan ceritakan tentang pengalaman mama bersalinkan permata hati kedua mama....


jumpe lagi....daaaaaaa...

Sabtu, 12 Mac 2011

menghitung hari..

SALAM semua...

mama makin berdebar menghitung hari tuk deliver 2nd baby mama ni...menghitung yer..bukan menunggu hari...nevess tok sah cakap la...braxton hicks contraction skang ni kerap datang...tp bukan la dalam timing yg tetap...tp dalam sejam lebih 5 kali kena...pinggang mama tok sah cakap la...lenguh sangat especially time baring...

kalo jalan plak sakit kat urat punggung..macam2 kan...mama skang ni dah confuse lenguh pnggang tu rase cam period pain ke tak...yela..snce 3 bulan preggy mama sakit pinggang..cuma perasan skang ni sik lenguh kaki ngan lenguh pinggang...masa preggy hani dulu at 33 weeks mama dah de premature contraction...contraction 5 minit skali berterusan selama sejam..kalo time contraction tu mesti mama rase sakit pinggang + sakit cam senggugut tu..at 35 weeks + 2 days mama selamat deliver hani...

so far kalo perut mengeras tak de lagi sakit pinggang...cuma sakit perut je...ari ni dah masuk 33 weeks + 2 days if mama not mistaken la...more 2 weeks to go kalo ikut time hani dulu...mama try google lenguh pinggang n lenguh kaki consider as labor signs ke...sape nak tolong jawab...plez help me!!!!!!

skang ni kan..mama kerap jugak cramp kat bawah perut...sakitnye tok sah cakap la kan..tengah tido kul 3 4 pagi mama terjaga...terus mengerang sorang2...mata mama tak bukak pun..hehe...sakitnye tak lama...2 3 minit je..dah hilang sakit tu mama sambung tido balik..cam tak de pape lak..hehe...petanda apa pulak tu... ????
nak kata kencing kotor masa g check up ari tu tak de plak dorang tulis trace...lagipun sakitnye stat mama masuk 31 minggu kot...

semua sakit tu buat mama confuse sangat...discharge makin banyak...sesekali tengok gak panties..hehe..takut de show ke apa..so far tak de lagi la...doktor de cakap tak semestinye anak sulung premature..sejarah akan berulang (ayat tak bleh blah kan)...hehe..tu doc kat private cakap...

tp doc kat gomen len ngan misi2nye...misi tu sik ulang ayat ni jer...hb awak low..kita takut awak bersalin awal..tambah plak anak awak dulu pn tak cukup bulan...lagi plak..jarak kehamilan awak dulu ngan sekarang tak sampai 2 tahun...kosong bope bulan je kan..masa kandungan awak dulu..awak bersalin awal..maksudnye..rahim awak tak mampu nak tanggung baby yang makin membesar...

pastu misi tu siap cerita lagi de sorang akak tu bersaln premature baby tuk anak sulung...2 3 bulan pastu mengandung lagikkk...n 2nd babynye premature gak...hmmmm...menakutkan....

agak2nye tanda2 yg mama rase skang ni labor sign ke apa??????

Khamis, 10 Mac 2011

tak ditujukan kepada siapa-siapa..

kenapa hati ni sensitif sangat....laju je air mata ni turun...sejak mengandung ni rase nak perhatian lebih dari orang yang rapat dengan kita..rase makin mengada lak kan...???


benci rase camni...sejak preggy selalu rase cam sunyi..keseorangan...orang yg rapat dengan kita pun macam tak faham atau saje buat tak paham tak tau la...ibu mengandung ni dikira mengada jugak ke tu????

memang betulla kata misi tu...saya nampak macam orang tertekan...stressssss sangat..
memang betul...!!!!!!
no wonder saya asyik sakit2 skang ni.....nak salahkan siapa???


emm...nampak gayanye kena salahkan hormon yg tak stabil nihhhh.......... :p

kisah di petang khamis....

SALAM semua..

dah lama mama tak update blog...sebenarnye banyak cerita yang mama nak tulis kat sini..tp mood tak nak datang..hehe..
weekend ari tu en.suami mama balik..ari sabtu dapat la kam sekeluarga keluar shopping barang baby..tuk completekan pe yang tak de lagi je..dari siang sampai ke malam berjalan...sampai makan pun en.suami mama bleh lupe..huhu..sabo jela...tak pe..mama bleh masak..

ari ahad plak mama skip kelas..malasnye mama kan..hahaha..reason paling kuat malas kot..tak larat rase nak dok lama2..ngan sakit pinggangnye..sakit perut sume cukup...tambah plak hani demam ari tu..badan panas sangat2..masuk ari ahad dah 3 ari hani demam...ubat susah nak makan..masa kecik2 dulu ok je..skang n makan ubat mesti muntah...tak makan ubat pun muntah..pas muntah mesti hani nangis...so mama bawak hani g timbang berat badan dia kat kk ari ahad tu..++ nak cek demam dia jugak...anak mama berat cuma 7.5 kg untuk 10 bulan dan 6 hari..normal lagi..tak dee la atas line kuning cam ari tu..

bila petangnye mama rendam baju baby plak tuk mama basuh..baru baju ye..mittens n booties blum lagi..towel..napkin pun blum..huhuhu...kalo ikut time hani dulu..lagi 2 minggu dan 2 ari mama bersalin..kali ni tak tau la...still tak prepare apa2 lagi ni..kemas beg pun tak...sape nak tolong mama buat semua tu...???

semalam mama g monthly check up...atau lebih tepat lagik weekly check up..hahaha..hampir setiap minggu terpacul mama kat klinik tu..boringggg..semalam timbang berat mama naik 2 kilo dalam masa 2 minggu...!!!!!
huh..tak suke....so mama kena buat MGOTT ari ni..kena minum air gula...mencikkkk..
sepanjang preggy ni 1st time kena minum....semalam dengar misi tu cakap camtu pas dia refer doc..mama rase nak nangi je...

mama tanye kat misi tu...tak minum tak leh ke...rase nak merayu je kat dia tak nak minum..huhu..lastnye mama redha jela...next week pun tak yah repeat fbc...sume dah buat tadi..banyaknye la amik darah...masa tengah amik darah tu misi tu kira 1,2,3,4...cukup 4 dia benti..means setiap 1 tu akan di tuang ke dalam 1 botol...pastu bermula la episod minum air gula..huh..airnye suam2 panas gitu..tak de bau..haha..mama bau dulu...pastu mama try seteguk dulu..mak aii..manisnye..yela nama pun air gula kan..tp manis tu bila kena lidah je..pas dah telan tak de lak rase manis tu..mama minum sket2...kalo minum banyak skali gus memang sah termuntah balik..
pas dah abis minum mama tanye misi yang jaga tu..bleh tak saya nak balik..misi tu bagi..tp sempat dia pesan jangan makan tau..2 jam nanti datang balik amik darah..mama pun angguk jela..mama bukan balik umah pun..mama g umah bs hani..lepak2 kat sana...sebelum mama g klinik tu mama anta hani dulu ke umah bs dia..

2 jam pastu mama g klinik tuk amik darah..mama langsung tak minum air masak tau..baik benorr ikut cakap misi....walaupun kadang2 mama rase perut mamam ni bergolak rase nak muntah...loya bagai..mama tahankan je...

lagi 2 minggu jumpe doc tuk review result semua2 tu..harap2 mama tak de kencing manis la..kalo tak kena buat bsp...amik darah 4 kali sehari...misi kata kalo result ok dia tak kol la..kiranye tunggu lagi 2 minggu la kan..result akan kluar lagi 2 ari..kalo de masalah dorang akan kol mama pas dapat result tu...masa jumpe doc nanti gak akan buat scan tuk kali ke 2...more 2 weeks mama cukup 35 minggu...kalo tak deliver lg dapat la mama tengok anak mama kat screen...hehe..kalo dah deliver dapat tengok real la kan..

doakan mama selamat sampai bersalin tau..pastu result MGOTT ok....takut sangat ni..kalo bleh tak mo minum dah.. :(

tu je kot entry tuk kali ni..heeeee..jumpe lagi nanti...daaaa....

Khamis, 3 Mac 2011

keyboard laptop problem...

SALAM semua....

sejak 2 3 bulan ni mama dah mula perasan keyboard lappy mama ni problem....dulu de certain huruf yg bila tekan tak kluar..macam huruf i....kena tkn banyak kali..

skang ni space bar pulak....hadoiiiii...macam2....kalo de yg perasan bila mama tulis jadi rapat tu maknanye space bar tak berfungsi dengan baik la tu....


:(


tak syok nak menaip...

maafkan mama..

Assalamualakum anak mama sayang...

hani anak mama...mama mintak maaf...mama betul-betul sedih sebab mama marah hani siang tadi...bila hani tumpahkan nasik...sampai hati mama kan marah adik macam tu...mama masih terbayang adik menangis kuat dengan nasik masih bersisa dalam mulut adik...mama betul-betulmintak maaf...saat ini pun air mata masih tak berhenti mengalir...anak mama yg baru belajar nakpegang benda...mama tak sempat nak tarik tangan adik...laju je adik tarik nasik tu...

mama penat sangat hari ni...terpaksa pergi klinik dan tunggu lama..mama langsung tak mampu berjalan hari ni..satu badan mama sakit...perut mama sentiasa mengeras..mama tau adik laparsebab tak makan nasik lagi...mama pun...bila adik tumpahkan nasik tu..mama rase nakmarah sangat...sambil sapu nasik tumpah tu mama nangis je...sebabnye mama letih sangat...bukan sebab nasik tu tumpah dan mamatak sempat makan...tapi sebab mamasakit..mama tak larat nak jalan..tak mampu sungguh rasa..masa mama kol abah...adik dah stop nangis tp adik tersedu-sedu...mama rase sedih...adik peluk mama walaupun mama marah adik...dengan abah pun adik tak cakap...im sorry sayang..

skang adik dah tido..mama rindu nak peluk adik...tp adik tido dalam buai...mama tak nak angkat adik..takut ganggu tido adik...kalo adik tido ngan mama nyamuk mesti gigit adik...ubat nyamuk dah abis..:)

skang mama nangis sebab mama rase menyesal dan bersalah marah adik...mama tgk pic adik yg mama wat wallpaper kat fon mama...ntah nape air mata ni laju je turun...mama sayang adik sangat2...mama rindu nak hug n kiss adik masa adik tido ngan mama...semalam adik tido ngan mama...sempat la mama kiss adik...kalo mama nak kiss adik skang mesti adik terjaga..hehe..takpe esok mama kiss banyak2 sayang.. =)

Selasa, 1 Mac 2011

permata hati ke-2 abah dan mama..

SALAM semua..

semalam mama g klinik...hehe...tujuan mama g sebab perut mama yg tak benti sakitnye walaupun dah seminggu....

semalam jugak docscan baby...rindu nk tengok si kecik dalam ni..semalam baby bergerak dengan sangat aktif sampai doc pun tegur...kuatnye menendang...hehehe...

doc cakap..baby is in good position...anak mama dah pusing..kepala dah ke bawah...yepppiii...uri pun molek..hehehe..air ketuban tersangat la ok...skang just prepare barang baby n get ready tuk deliver je...yeayyy...mama tak sabar..skang dah bulan mac...bulan depan mama dah dapat jumpe anak mama ni...

semalam gak doc kompomkan anak mama ni boy...doc kata nampak cam laki....setakat ni sume klinik ckp boy... harap2 betulla...:)

owh...berat baby skang ni 1.5 kguntuk umo 31 minggu dan 4 ari...kira 32 minggu la...cita kat bs hani td..dia kata kecik...yeke...huhu.....

memotivasikan isteri...

SALAM semua..
hari ni mama postkan entry memotivasikan isteri..mama copy dari ratuhati...thanks kak hana for sharing..

jom kita baca...semoga kita mendapat ganjaran pahala daripada Allah dan juga redha suami...insyallah...

Isteri hendaklah sentiasa memberi layanan baik kepada suaminya. Allah memberi ganjaran pahala yang berlipat ganda kepadanya sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW dalam banyak hadis-hadisnya antara lain bermaksud :

a) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.
catatan mama :pasni mama kena wat air kat en.suami tanpa menanya dan disuruh + tak merungut bila disuruh...hehe..

b) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
catatan mama :kena rajin masak ni..tambah plak en.suami mama tak suke makan luar..tak puas katanye..hehe...ok...mama masak tiap ari ye kalo abah ada...

c) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
catatan mama: Kena kerap bersama ni....(psssttt...abang..plez bg wife abang ni tambah pahala banyak2 ye...=) )

d) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
catatan mama:ok...get ready to next pregnancy...hahahaha..

e) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
catatan mama: kena bersangka baik jela pasni...hehe..

f) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
catatan mama:erkkk....kena tanye en.suami skali lg...

g) “Apabila meninggal dunia seorang isteri dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
catatan mama : Amin..insyallah..

h) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.
catatan mama: Insyallah..masih banyak yg perlu diperbaiki...

(Hadis Riwayat Anas Bin Malik)

kena ubah niat....berkahwin kerana ALLAH... :)

Sabtu, 26 Februari 2011

hani lagikkkk...aci tak??? :p









hani lagi..


sape nak ikut kakak g pantai...heheh







ayunye dia..anak sape la ni...


mana mama ni..boring kakak tunggu...

all about hanie...mama luv u sayang..

SALAM semua....

yeay..misi berjaya tuk upload gambar hani....credit to aunty hanim yg bg pnjam lappy beliau tuk masukkan piccas hani....(thanx aunty..meh hani bg flying kissss...muahahaha)..








uii...jelir lidah kat mama ye....


sibuk tengah panjat buai...hehehe

Jumaat, 25 Februari 2011

saya tengah sakit perut...

SALAM semua...

tajuk entry cam ntah hapa2 kan...hehehe...tp siyes mama tengah sakit perut...memulas ni...macam senak pun de...

mama dah pergi toilet tadi....but now still sakit2...ntah apa yg mama makan ntah la...
kejap sakit kejap hilang...huwaaaa....tak suke....

jap nak pikio makan apa ye hari ni???hmmmm....

tu je entry tuk petang ni... :p

ketuban air vs ketuban darah..

SALAM semua...

first of all..mama nak mintak maaf sangat2 sebab tak dapat nak upload piccas hani seperti mana yg mama cakap dalam entry sebelum ni... :)

mama skang ni saje nak cari info pasal ketuban darah atau ketuban air ni...yela..masa nak bersalin hani dulu mama mula keluar darah dulu...sakitnye hanya Allah je yg tau..berbisa sangat...start je kluar darah..mama mula tak leh duduk..nak berjalan pun sakit...rase nak je push baby kluar cepat2..ingat lagi masa bukaan hampir2 bukak sepenuhnye..mama anggar dalam 7 cm camtu...sakitnye tu sampai mama rase nak je meraung...hahaha..mulut mama memang tak benti2 berbunyi...time tu en.suami mama kena kluar sebab de sorang akak tu nak bersalin tak cukup tempat...ngan misi tak de..sume dok tumpu kat akak tu sorang...yang mama ingat..mulut mama sik cakap ya Allah kenapa sakit sangat ni...tu je yg mama ulang2..try tarik napas n sedut gas ethonox pun tak jalan...baru mama tau penangan ketuban darah ni...orang cakap ketuban air tak berbisa sangat...

tu mama nak cari tips elak ketuban darah...mama dapat info ni dari 1 blog ni...mama tak ingat dari blog mana coz mama dah copy paste dah lama dah..


untuk elak ketuban darah jangan mandi malam kalau taknak kena ketuban darah.. mandi malam tu maknanya mandi lepas pukul 7 la.. seelok nya mandi sebelum pukul 7mlm.. (emm..mama selalu wat...hahaha..camne nak elak ni...)

tapi, kalau panas jugak malam malam, basahkan badan je, cukup.. jangan mandi.. sebabnya? haa nanti kena ketuban darah laa..


ketuban darah ni ape?


ok, bila nak bersalin, ada tanda tanda yang akan keluar menunjukkan baby dah nak jumpa korang.. satu, kesan darah yakni, ketuban darah la tu.. satu lagi, air ketuban pecah.. ada jugak yang nak bersalin tak keluar tanda, just sakit sakit pinggang n contraction terus.. takpe, tu cite lain...


bila kena ketuban darah ni, harus diingat, sakit dia, memang tahap bukan sengal sengal dah.. pedih tahap menangis.. yela, dengan jalan nak bukak lagi, baby dok sondol pintu rahim lagi.. dengan darah tak henti henti keluar.. sakit, Allah je yang tau.dahtu, nak elak mandi malam camne..panas kan.. ibu mengandung memang kadar kepanasan badan dia berbeza dengan orang normal.. (ni la sebab mama selalu mandi malam..panas ya amatt...en.suami mama cakap mama ni kulit biawak...kipas kuat pun still panas..yela..tak leh tahan panasnye tau..)

tapi, kalau ketuban air.. sangat tak sakit.. air tu macam suam je.. dia akan keluar mengalir ngalir.. ingatkan air kencing kan, tapi bukan.. sebab kaler jernih n takde bau.. memang kita takkan terasa sakit bukaan jalan tu.. sedar sedar je bila air ketuban dah kering, kita rasa nak meneran.. tapi bila dah tahap nak meneran tu, baru la rasa sakit diaa... tapi kejap jela.. dalam 5 minit macamtu.. elok je baby kluar terus hilang rase sakit..(oo...ketuban air tak sakit ye...mama tak kisah mana2..hehe..asalkan kurang sakit...aci gitu??

tu jela info yang mama dapat..yang penting jangan mandi malam ye...tp mama rase kalo nak kena ketuban darah...wat la camne pun tetap kena gak kan???

Jumaat, 18 Februari 2011

my princess...HANIE NAZIIHAH..

SALAM semua....

skang ni rajin mama update blog kan...boleh dikatakan hampir setiap hari pasti ada je entry baru...hehehe...tak pe selagi angin gediksss nak berblogging ni ada..mama layankan aje...kalo tak...mau berminggu-minggu tak berupdate...

dah lama mama tak uploadkan gambar hani dalam blog ni...cable usb tak de...tunggu en.suami mama balik malam ni...bleh pinjam lappy beliau..pehtu mesti mama masuk kan pic hani..insyallah esok kot...hani skang ni makin ligat tau..penat mama nak layan...hehehe...skang ni little princess mama tu dah pandai bukak baju sendiri...kalo pakai long sleeve la...memang dia tarik abis tangan tu sampai terkeluar..hani..hani..macam2...kadang2 tak larat nak gelak ngan telatah dia...hani skang still bf ngan mama lg...time nak tido mesti cari...ni kes nak ngempeng ni...kalo siang hari mama tetido atas katil...mama akan biarkan hani main kat sebelah mama...kalo hani rase boring or ngantuk dia akan merengek panggil mama...tanda nak bf la tu...bila mama dah baring kan dia kat sebelah mama mesti terus mulut tu dok nganga..hehe...comey je...lepas tu mesti mama ngan hani sama2 tetido....emmm...i luv that moment...

hani skang ni badan dia dah makin bambam...kalo sebelum ni bdn dia susut sebab tak nak minum susu skang ni dah tak lg..susu minum banyak betul...kalo tgk badan time baby lg la hani tu bambam tau...hehe...ngan gigi dia yg 2 batang tu..comey je tgk kalo dia senyum...owh..petang td bawak hani g uni..kawan2 mama ni fanatic betul ngan dia...hahaha...dorang sik cakap hani ni buat org terpaut...memang kalo hani dapat kat depa ni...digomol abis dak hani tu...cian anak mama...hehe..

k laaa....hani dah merengek dah tu..lapo susu agaknye...jumpe lg..daaa...

Khamis, 17 Februari 2011

rindu....

SALAM semua..

tajuk entry cam ntah apa-apa kan???hehe...tapi secara jujurnya mama sedang merindui seseorang...mama rindukan en.suami mama...hahaha...almost 2 weeks tak berjumpa...sejak 2 3 menjak ni mama rase stress sangat...mesti ada benda yg buatkan mama rase nak marah...hmmm...preggy kali ni mama tak leh nak kontrol marah mama..en.suami la tempat mama lepaskan marah dan geram walaupun dalam fon...






im sorry sayang...perasaan bersalah dan menyesal rase dah tebal dah ni..plez...forgive me...





and now mama rindukan masa mama sebelum preggy dulu...nak cuba bersabar...tak nak jadi pemarah sangat...hmmm....tp bertahan la 2 3 hari...owh....tak sukenye perassan macam ni.... :(

Selasa, 15 Februari 2011

Tanda-tanda bersalin..

SALAM semua...

hari ni pun mama rajin dok godek2 tenet tuk cari pasal tanda-tanda nak bersalin...saje gatai tangan..hehehe...time hani dulu mama cari jugak...tp tak simpan pun dalam blog ni haa...bukan apa...takut jugak mama kalo terbersalin awal kan...

Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

■sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
■kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
■sakit perut, memulas
■kerap buang air besar
■kerap terkentut

(hmmmm...mama tak tau macam mana yg dikatakan baby dah turun ke bawah...tp pe yg mama tau...nak terkencing tu memang selalu sangat..kadang2 baru pas kencng pun mesti rase nak terkencing lg..sakit perut memulas tu hampir setiap hari...lepas tu terpaksa la mama g ke toilet..hehe...buang air besar pun setiap hari..kadang2 sehari 2 @ 3 kali tau...kerap terkentut??..emmm..malu nak ngaku..kahkahkah...) ~adakah simptom2 yg mama rase tanda baby dah turun ke bawah?? mushkil....

Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim.

(mama perasan jugak ada...tp mama tak pasti sama ada yg tu discharge ke apa..)


Rahim Mula Menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

(yg ni of coz tak de lg k...)

Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

(haa...sakit belakang ni dari 3 bulan lebih dah sakit...tp skang ni lg sakit..)

Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

(tak de lagi..)

owh...mama baru nak masuk 30 minggu tau...tp nak persediaan takut bersalin awal....hehe...

k la daaa....jumpe lg...

Isnin, 14 Februari 2011

petua hilangkan selesema baby...

SALAM semua...

tadi mama saje dok google cari petua tuk hilangkan selesema kat si tecit mama tu...yela...dah bope ari dah...bg makan ubat still tak baik2...cian dia...mama sik lap jela bila hingus dah meleleh kan..tp anak mama tu tak suke orang kaco hidung dia..memang harus dia ngamuk kan..mama pun selesema gak ni...rimas sebenarnye...hehe...tp nasib baik ada vicks...membantu la jugak....walaupun sekejap....petua2 ni mama jumpe dalam blog orang len...mama copy paste jela...senang...tuk rujukan di akan datang..

1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit – Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .(yang pernah mama dengar versi kunyit hidup saje..tak dicampurkan dengan apa2...patahkan kunyit hidup dan gesekkan pada batang hidung baby)

2.Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.(mama penah dengar madu tak elok tuk baby...ntah la...mama tak nak try yg ni)

3.Petua menggunakan daun sirih-Ambil beberapa helai daun sirih ( kalau di pekan, kedai India selalu ada di jual ) , ramas atau tekan-tekan dengan tangan dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.(mana mama nak cari daun sirih ni ye...hmmmm...)


mama penah dengar jugak.....amik vicks dan sapukan ke tapak kaki baby....orang cakap berkesan...mama baru sapukan ke kaki hani...tak tau menjadi ke tak...harap2 menjadi la ye...cian tengok hani sesema....malam2 cam susah dia nak tido... :(

k la...daaaa..

Ahad, 13 Februari 2011

tolong jaga sikit mulut tu!!!!!

SALAM semua...

skang ni aku betul2 tengah marah...but more kepada sedih sebenarnye...benda ni berlaku dalam kelas tadi...bila diskas je pasal matrimonial cases...sume nak tanye mama...ni ditujukan kepada lecturer si mulut laser tu..ye..saya dah kawin..so sume hal nak kena tanye saya..pastu ko memandai nak condemn aku pehal...

kisahnye camni...tadi masa tengah diskas pasal prosedur perkahwinan..n of coz pas pasangan dah tak de kesefahaman..pompuan as a wife perlu membawa bukti ke mahakamah untuk menuntut haknye...lec tu tanye benda apa perlu ada sebagai bukti...dia cakap...haa..kamu yg tgh pregnant tu...of coz le aku org tu...memang aku satu2nye student dalam kelas tu yg dah kawin...oleh sebab aku tak sihat ari ni...dia ngaja pun aku dgr tak dgr je...aku jawab tanpa berpikir panjang...i dont know sir...sir ni kalo kita jawab pun dia kan condemn balik...tak penah terima jawapan kita...ngan alasan konon dia lebih pandai dari kita...

sir tu tanye balik...awak tak tau???nanti kata la jodoh awak tak panjang...awak nak tuntut hak awak camne..org laki bukan bleh percaya sangat...buatnye hati dia berubah...skang tgh dok sayang bleh la...

HELLO...............KO TENGAH CAKAP PASAL SUAMI AKU...PASAL RUMAHTANGGA AKU BODOHHH...

apa aku buat...???aku nangis...tu je yg aku mampu buat...dalam kelas aku nangis depan kawan2 semua....nape ko cakap tak pakai otak...ko tu lecturer...ko tgh cakap dengan student..pulak tu cakap pasal rumahtangga aku . aku skang tengah mengandung....

SEDAR SKET..KO BARU KAWIN 2 BULAN PUN TAK SAMPAI LAGI...pehal ko pandai sangat cakap camtu..pasal laki aku suma tu...ko bleh jamin ke ko tu tak kan ceraikan wife ko nanti...ko bleh jamin hati ko nanti 100% kat bini ko tu..nape ko ni BENGAP sangat...nama je lecturer...

AKU KAWIN NAK MASUK 2 TAUN..KO TU BARU NAK MASUK 2 BULAN...!!!!!!!!

aku tau la suami aku tak perfect sangat cam ko...ko tu semua pandai kan..thats why la semua lecturer kat sini benci sungguh ngan ko ni...
minggu lepas ko cakap kat classmate aku BENGAP...even tiap kali kelas ko pun perkataan STUPID tu tak penah lekang dari mulut ko...tak masuk perkataan BAGHAL sume tu...

HELLO PAKCIK...KALO KO RASE KO LA LEC TERBAIK SANGAT...BUKAK LA U SENDIRI K...
ANAK AKU DALAM PERUT NI TAK LARAT DENGAR PERKATAAN YG TAK SEPATUTNYE TU...

pastu belh plak ko tnye kat member aku...student tu nangis ke...of coz la yes...sebab ko cakap tak pakai otak..pandai sangat cakap org otak letak kat lutut...ko pun 2 kali 5 je kan...

tolong la jangan cakap ikut suke ati ko je.....

Sabtu, 12 Februari 2011

BAHASA INGGERIS..?????

SALAM semua...

Im in the process of upgrading my english language and of coz la saya ni very poor in this subject.I had to improve it due to MUET examination soon.

en.suami..sila give coaching ye...


merepek pe ni...ntah betul ke tak....khkihkih...korang jangan gelak tau...
biar mama je gelak tak pe....

bebel pe nih???

SALAM semua...

hari ni mama nak bebel je...setelah sekian lama mama tak menulis...buka blognye hampir setiap hari..tp no idea nak menulis...

okey la...mama stat cite pasal sweet-pea mama dulu...3 hari lepas which is on 9 feb mama pegi chek up...actually mama kena repeat fbc je...sebab kalo ikutkan masa 30 jan ari tu kena cek perut..tp mama ni notti...tak g pun tau..hehehe....mesti misi tu geram je...sampai dorang kena mesej mama masa 8 feb tuk remind mama g cek perut...ohoo...sebelum tu 5 kali dorang kol mama tak angkat pun fon tu...bukan tak mau angkat..tp mama de kelas time tu...of coz le fon tu in silent mode...hehe..masa g hari tu punye la ramai orang....hari rabu kan...hari para ibu ngandung jumpe doc..huhu...menyampahnye kena tunggu lama...alkisahnye masa mama dah g kencing sume tu..tunggu la misi tu amik darah mama kan...kan nak buat fbc...tp malangnye dorang amik kat jari tu...ala...macam nak cek hb biasa tu...sakit tau...seyes ni....sebelum ni tak de lak sakit2...

pas dorang dah cucuk kan...errr..mama sebenarnye konpius gak..laaa...kata nak buat fbc je..asal g amik hb cam besa ni...tp mama diam je la...pastu baru le misi tu baca yg mama kena repeat fbc...haaa...sudahhh...baru terhegeh2 nak cucuk tangan mama...kan 2 kali dapat sakit (ingat darah aku free hapaaa)...sakit tau dak???
pas dah siap amik darah dorang suh mama anta darah kat lab...mama pun g la anta n resultnye punye la lama nak tunggu...mama dah tercongok kat situ punye lama dorang tak amik pun kad mama...mujur pak cik lab tu dah tua..huh...baya2 tok wan je...sib baik kan..kalo budak lagi...harusss mama sembur...padan muka...pas dah dapat result..mama pun tengok le..9.79 mg je...hmmm...turun lg...memang la...sebab saya tak makan pun ubat misi bagi tu...jahatnya aku... :p

pastu kena jumpe misi tuk cek perut n doc tuk review result fbc...kat sini tak de pe nak cite sangat...doc gtu suh up kan dos ubat je....lg 2 minggu kena g cek perut...lg 3 minngu kena repeat fbc...owh yaa...mama kena cucuk kancing gigi tau...yg additional dose punye...2 injection sebelum ni dah complete...cucuk time preggy hani dulu n tak expired lg...dah abis dah cite pasal cek up....

hmmm...baby mama ni kurang aktif sangat la kalo nak compare ngan kakak dia dulu...tu mama sik riso je...kadang2 kalo mama usap perut pun dia buat derk je..baby baby...fenin mama...risau tau..

skang pasal hani lak...skang hani dah de 2 batang gigi..dua-dua kat bawah...comey..comey..kihkihkih...puji anak sendiri lak...hani skang dah pandai meniti..bila la nak berjalan mama pun tak tau...kuat nangis skang ni...nangis ngada2...owh...dah 2 hari hani demam...cian anak mama...td pun baru pas nangis...ngamuk je...bila mama dukung beria nak turun bawah sambil nangis2 liuk lentok kan badan dia tuh..gaknye sebab ngantuk...mama baringkan dia...tepuk2 sket terus tdo...baring atas tilam dia je..pastu mama pinjam kelambu baby tutup kan kakak hani yg tengah tido tu...hehe...hani punye kelambu ada...tp saje mama nak guna kelambu baby..beso sket...ngeeeeee.....skang ni hani minum susu banyak betul...sejam skali @ sejam setengah mesti mama buat susu lg...sebulan susu 2 kilo tak cukup kot...hehe..
tak pe sayang..minum banyak2...biar cepat beso ye jadi monster kecik abah..hahahah....cayaannnggg anak mama...mama skang dah tak larat nak dukung hani...pinggang sakit sangat2...kadang2 bila dukung s tecit tu perut mama mesti sakit kat bawah...tp mama gagahkan jugak...time ni la mama nak manjakan hani...kalo dah de baby nanti..mama terpaksa bahagi 2...hmmm...cian hani...huwaaa....nak nagis ni... ;(

k laaa..penat dah nak menaip...jumpe lg...daaaa...:)

Isnin, 17 Januari 2011

mama hepi....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SALAM semua..




hari ni mama tersangat la hepi...sebab apa ye????hehe..mama dah g scan adik hani tau...si tecit mama dalam tummy ni haa...mama dapat news yg menggembirakan....alhamdulillah...kalo tak de aral melintang..mama n en.suami bakal mendapat baby boy...kalo betul..insyallah sepasang la anak kami...yeppiiiii....

mama sanggup g scan 2 tempat tau....mula tu mama g 1 klinik tu...doc pompuan la...tp scan dia tak canggih sangat..masa scan pun tak nampak..time scan tu..doc cakap tak kompom nampak ke tak..mula tu baby tayang montot je kat mama...pastu doc kata..baby gurl kot...pehtu..baby gerak2 sket dan menayangkan anunye..hehe...doc kata..eh..nampak cam laki ni haa...haa...laki...aduh..mama eksited sangat...tp doc lak tak kompom...mama tak puas ati betul g situ...wat perobih duit den jo...

petang td...mama eksited lg nak tau..tuk kompomkan...mama g klinik yg lg best...bs hani yg suh g situ...tunggu punye la lama..org pun ramai...sampai sana dalam kul 3.30ptg...hampir kul 5 baru nama mama dipanggil...doc ni terlebih ramah la plak..tnye spm dapat bope...umo bope...tak sambung blaja ke...amik course pe...suami keje mana...hadoiii...macam2...tp mama suke time dia scan tau...nampak satu2...doc tu ckp nmpk jari dia...cuba kira cukup tak 10...cukup kan...tunjuk kepala..mata...bahu..tulang belakang...montot..paha...tapak kaki...n of course tuut baby....memang nampak ngan jelas....sukenye mama...doc kata kompom baby boy....syukur sangat kalo betul baby boy...baby gurl pun syukur gak...tp 1 bonus wat mama n en.suami kalo 2nd baby ni baby boy....

berbaloi mama g scan 2 kali kan...hehe....ok...raya cina ni nak g shopping barang baby n kakak (hani) ngan en.suami...hehe..kakak tu..
nanti mama update lg...

k...daaaa...

Khamis, 13 Januari 2011

my liltle princess...

SALAM semua...

dah lama mama tak cite pasal anak dara mama sorang tu kan....actually hani baru baik demam...but still sesemanye masih ada...rasenye hani demam sebab nak tumbuh gigi...yeayyy..mama suke...skang ni jugak hani jadi manja sangat dengan mama..lately ni perut mama sik sakit je...rase nak ke toilet pun de...tp mama tak de chance nk g toilet okeyyy....bila mama bangun je..hani akan menangis...so terpaksa la mama menahan dan layan dia...aduhhhh......seksa tau....

kalo mama tinggal dia jugak...dia akan menangis bersungguh2..smabil pusing cari mama..kadang2 sampai ke dapur...hani sayang..kalo mama sakit nak bersalin camne...hehe...

owh...lg pasal hani...hani skang dah pandai duduk tau...kalo sebelum ni dia duduk mesti tampung ngan tangan dia..skang tak lg...siap bersila lg tau...hehe..cayang anak mama tu sangat2...hmmm....bab minum susu kalo dulu mula2 dalam sari dapat la 4 botol paling banyak...skang up to 7 @ 8 botol tau....hani minum banyak ye sayang...cepat membesar....nanti tolong jaga kan adik..

hmmm...masuk ari ni 4 ari dah hani kena cirit-birit..tp ari ni hani dah tak nangis cam semalam...semalam asal poo poo je mesti dia nangis2...bila time basuh memang menggelupur je...cian anak mama...mama terus bawak hani g klinik semalam gak...dapat la ubat sapu kat montotnye...hehe...hani nangis due to montot dia dah melecet n membengkak...mama dah sapukan ubat yg doc bg tu...so far alhamdulillah...montot dia makin baik....mama harap ari ni hani dah tak cirt-birit dah...

k laaaa...mama penat nak menaip lama2...lapo sebenarnye nih..tak makan lg...hehe..nak kluar malas sangat..masak???? lg la malas...hehe..babaiiii..

p/s :en.suami mama skang ni makin bz dia...hmmm....malam2 pun tak dapat sembang lama...tak pe la...mama de kawan2 mama lg (hani ngan baby)...malam ni nak merajuk la sampai malam sok..hehe..

Jumaat, 7 Januari 2011

hari terakhir praktikal...

SALAM semua....

ari ni merupakan ari terakhir mama praktikal....memang tak sabo nak abis..hehe..tp ini jugak bermakna mama terpaksa tinggalkan en.suami mama sorang2 kat sini (mode sedih ni)...sok kot maybe mama akan bertolak balik ke terengganu...bergantung pada tahap kesihatan hani....kalo demamnye makin teruk maybe mama hold dulu la kot nak balik sana..

en.suami mama berhajat nak beli moto untuk memudahkan urusan beliau ulang-alik ke opis...tp bukan dekat tau..jauh tu..mama riso la nak bg...tp en.suami mama tu bkn nak dengar cakap mama... :(

kang kalo ujan camne..mesti abis basah lencun berujan en.suami mama tu...owhhh..kalo pikir balik...sayu je ati ni...nak beli keta baru...financial tak stabil lg...hmmm....sedihnye mama....macam2 mama pikir...antaranye...nanti mesti en.suami mama tu boring...tak de kawan...hahaha...ntah pape mama ni kan...yela...sebelum ni mama ngan hani de ngan beliau...sok mama balik gaknye camne ye....mesti en.suami rindukan hani...buai hani de kat situ...sori sayang...ter'emo' lak....

p/s :abang...balik ari ahad leh tak..hehe...sempat sok kita dok sama lg...

Khamis, 6 Januari 2011

hepi + tak hepi...!!!!

SALAM semua....

ari ni mama masuk opis lambat....en.suami cakap badan hani makin panas...so kitorang decide nak bawak hani g klinik...owh anak mama...tu yg mama tak hepi tu..baru je recover demam ari sabtu ari tu...skang kena lg...tp oleh sebab mama bertolak dari umah kul 8...mama sampai kat klinik mutiara kul 8.30...tp bla nak jumpe doc..doc tak de lak..doc cuma akan masuk kul 9.30..en.suami terus drive g klinik sulaiman...around kul 8.45 camtu...dia tulis kat situ bukak kul 8.30...tp masa mama sampai tak bukak lg pun...hmmmm....cian anak mama...
pas tunggu lebih kurang 5 minit..baru dorang bukak...mama request la nak jumpe doc...tp dorang cakap doc akan masuk kul 9.15...then mama ajak en.suami g breakfast dulu...perut dah lapo ni...kitorang pun g breakfast kat Restoran Sri Bahtera...
pas tunggu2 tu...en.suami tanye nak g klinik sulaiman ke klinik mutiara...mama cakap la klinik mutiara..senang sket...sebab record hani dah de kat situ...mama dah penah bawak hani g...lg plak doc nye pompuan..hehe...
sebelum g klinik...mama ngan en.suami sempat g cari fon baru tuk kami...bukan saje2 nak beli...tp fon kitorang masing2 dah rosak...susah betul tak de fon....pas survey 2 3 kedai...en.suami dah jumpefon yg berkenan..hehe..mama punye...blom lg...pas settle bayar fon en.suami kitorang terus g klinik...suhu hani 37.7....tu pun dah turun sket panasnye pas mama mandikan dia...kalo tak panas betul badan dia tau...
pas dah amik ubat n bayar...kitorang jalan lg tuk cari fon mama...part ni mama hepi..hehe...pas dah jumpe n bayar..terus la g anta hani kat taska...macam2 mama pesan...bg makan ubat...bg tido kan...pas bangun tido bg dia minum susu..hehe...macam2...yela...mama takut dorang wat dek je kat hani...hani kan demam..riso mama...
pas dah anta hani..en.suami mama anta la mama ke ops...mama sampai opis lebih kurang kul 11.05 pg..hahaha..jalan betul kan...tp e.suami dah pesan...petang ni dia amik lewat sebab kitorang masing2 masuk opis lambat....whatever la sayang....i dah dapat fon baru...mood agak baik ari ni...tp jgn lambat sangat2....cian hani nak tunggu mama ngan abah datang amik....

k la....penat mama berceloteh ni....jumpe lg nanti...daaaaa...

Isnin, 3 Januari 2011

ingat tak dulu2....

SALAM SEMUA....

hehe...tajuk entry cam nak mengimbau kenangan lama je kan...sebenarnye tak...mama cuma nak cakap...eh tulisss...ingat tak dulu2 mama penah buat entry pasal kat mana mama nak buat praktikal kan..either BBG or firm....at last mama pilih BBG kat raub u...hehe...dulu mama ingat dok kat BBG melepak je keje...yela...ikut experience kawan2 mama la kan...tp sebenarnye tak....stat dari 1st day mama kat sini banyak betul keje....masa 1st day mama kena buat research pasal Akta Bantuan Guaman 1971...n prensentation kena dibuat kat depan pegawai penyelia around 4 pm on that day...day 2nd sampai la ari ni dah banyak presentation mama kena buat tau....ari ni kena present pasal harta pusaka...heeeee..mama tak blaja lg tau..jenuh nak study dari last week...

tak pe ilmu baru tu.....

ingat tak dulu2 mama tuls mama teringin nak preggy lg..dulu mama tulis mama rindu nak baby kick dalam tummy mama...en.suami mama pun nak sangat 2nd baby dalam masa terdekat ni kan....tp mama ingat nak hold dulu...hehe...skang ni apa sudah jadi??????
sonok la en.suami mama...beliau mesti suke sangat2 kan....!!!!mama pun suke..n yes skang mama dah bleh rase baby kick tau...yela....dah nak masuk 6 bln dah...

misi kat kk penah pesan dulu stat 7 bln kena prepare barang2 baby..takut baby nak kluar awal dari time kakak hani dulu...

p/s : owhhhh...cakap pasal hani...mama rindu kat si tecit mama tu....petang ni pas balik opis mama datang amik ngan abah ye sayang....missss u so..... :)

Sabtu, 1 Januari 2011

dah lama tak update....

SALAM semua...

dah lama mama tak update blog kesayangan mama ni kan...sebenarnye mama skang ni tengah menjalani latihan industri...hehe..so skang ni mama teramat la bz dan tak dapat nak update blog....

bila balik mama kena layan hani plak...masa yg de terlalu terhad...cewahhh....kalahkan PM lak mama ni kan...mama skang ni cepat letih....balik je umah sebelum kul 10 mata mama ni mesti cam dah kena gam....hani pun selalu mama suruh en.suami yg uruskan...teruk betul mama ni kan...mama rase betul2 tak larat...gaknye dok kat opis dari sebelum kul 8 pg sampai kul 5 petang kot...penatnye Ya Allah...pg2 bangun awal tuk iron baju..siap kan barang2 hani untuk ke taska...susukan hani...tukar pampers dia...banyak benda perlu di buat sebelum mama jejakkan kaki ke opis....

kalo mommies len mesti dah lali kan....mama rase cam kejutan buat mama..hehe...yela...sebelum ni g kelas je..tak yah kalut2 sangat...tak pe la....mama dah tak nak tulis panjang2..nanti mama cite perkembangan both anak2 mama k...yg tu next entry ye....tunggu tau..!!!!!hehehehe...k...daaaa...