jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Ahad, 22 Mei 2011

pengalaman bersalin kali kedua..

SALAM semua...

seperti yang dijanjikan mama akan ceritakan pengalaman mama bersalin kan permata hati kedua mama...MUHAMMAD HAFIEY NAZRAAN...


9.30 malam..6 April 2011

mama sempat drive g amik en.suami mama kat stesen bas..mama pergi dengan hani...on da way nak pergi ke stesen bas mama sempat singgah ke kedai dulu untuk beli susu hani yang sudah tinggal seciput..bila mama dah sampai ke sana..en.suami mama dah tunggu..dalam kul 11 lebih kitorang sampai kat rumah..mama sempat main kejap dengan hani sebelum mama tido kan hani sambil sembang-sembang dengan en.suami mama..

12.30 malam..7 April 2011

en.suami mama ajak mama tengok tv..layan kan jela sebab mata tak ngantuk lagi..

12.35 malam..

mama stat rase contraction..agak sakit..mama tgk jam..sbb nak timing contraction..5 minit skali..mama tunggu lg..takut false alarm sebab mama baru masuk 37 weeks..

1.30 pagi..

en.suami mama ajak masuk tido..mama ikut kan je walaupun sakit time tu..mama tengok jam..contraction makin kerap..dari 5 minit jadi 4 minit,3 minit,dan 2 minit skali..mama try tido sementara tunggu show..darah ke air ketuban ke..tapi langsung tak de..sakitnye contraction time tu Allah je yg tau..

3.30 pagi..

mama dah tak leh tahan sakit..mama mengerang sorang-sorang..kadang-kadang kejut en.suami mama..beliau ajak mama g klinik..tp mama tak nak lagi sebab kesian kan hani...mama try kol pengasuh hani..mama tanye dia..perlu ke mama pergi hospital sebab sakit sangat..tapi tak de tanda..bs hani cakap belum masa lagi tu..dia suruh tunggu tanda kluar..padahal mama memang sakit sangat-sangat..en.suami mama pulak cakap belum nak bersalin lagi..beliau siap cakap mama sakit perut sebab tak makan.. :p

5 pagi..

hani terjaga nak susu..suami mama tolong buat kan susu..tukar pampers semua..kitorang bersiap-siap nak pergi klinik sebab mama memang sakit sangat dah tak daya nak tahan dah..sepanjang malam mama tak tido tahan sakit..lepas hantar hani ke rumah bs dia..mama terus g klinik..

6 pagi..

en.suami mama kol misi yg on call..misi datang buat V.E dah terbukak 3 cm..mama kena marah ngn misi sebab tak datang awal walaupun dah sakit..misi tu terus buat surat tuk ke hospital sultanah nur zahirah...


7 pagi..

mama sampai ke hospital..g ke tingkat 1..tunggu doktor datang still tak de..pada masa yg sama..sakit mama dah makin kurang..

8.45 pagi..

doc datang dan nama mama dipanggil tuk cek jalan..jalan dah terbuka 5 cm..terus doc suruh masuk LR..doc siap tanya mama..awak ni senang bersalin ke tak..kalo lambat bersalin saya nak masukkan awak dalam wad dulu...aiyooo...doc...saya akan bersalin hari ni jugak..mana boleh duduk dalam wad lagi...

9.30 pagi..

Pas dah masuk LR..misi pasang ctg..contraction datang 10 minit skali..kebetulan hari tu ramai mommies nak bersalin jugak..penuh LR tu..wad bersalin pun penuh..nasib baik masa mama masuk LR tak penuh lg..mama tunggu doc datang tuk pecah kan air ketuban..tp oleh sebab ramai sangat yg tengah nak bersalin lambat pulak doc datang pecah kan air ketuban..mama sik tanye misi je bila doc nak datang..sebab mama nak en.suami mama ada skali..boring tau dah la sakit makin kurang...tak de kawan pulak nak sembang...

hari tu kebetulan ramai pulak la student praktikal..dorang datang sembang dengan mama..macam-macam tanye sebab mama tak sakit sangat..dorang siap cakap nak datang tengok mama bersalin..

11.30 pagi..

doc datang pecah kan air ketuban..sakitnye tak tau nak cakap..hampir setengah jam..mama sik tanye doc lama lagi ke doc..saya sakit..doc cakap darah banyak...dan jalan bukan bukak 5 cm...tp baru 4 cm..

12.30 tengah hari

pastu dorang panggil en.suami mama masuk..masa tu mama rse nak terkencing sangat-sangat..padahal doc baru masuk kan tiub air kencing..pas doc tekan-tekan perut mama..mama dah tak rase nk pee..tp pas tiub tu dibuang mama nak terkencing plak..

Mama cakap dekat misi tu..misi tu kata awak kencing je..tak pe..nanti kita tukar..mama kencing jela..pas suami mama masuk mama siap sembang ngan suami mama..siap gelak-gelak lg tau..tapi kalo sakit mama diam jap..misi tu cakap awak bleh gelak-gelak lagi ni bila nak bersalin..meh saya tolong bukak kan jalan..depan2 en.suami mama dia seluk..sakitnye..mama sik mengaduh je..dah tu en.suami mama siap buat lawak..mana tak gelak saya ni misi oiii....pas misi tu tolong..jalan dah terbukak 6 cm..mama siap mintak dia jab pethidine lg..hehe..

Pastu mama sempat tetido tp bila contraction datang..mama memang rase nk nangis..mama pegang tgn suami mama sambil cakap..'abang..sakit...'

2 petang..

mama cakap mama nak teran sangat..sebab misi tu kata kalo nak teran gtau..mama sambil gtau misi tu mama teran..padahal tengah kepit lagi time tu..hehe..misi-misi datang terus angkat kaki mama dan tengok dah boleh teran..mama pun teran jela..budak-budak praktikal tu siap datang bagi sokongan..kak..tarik napas panjang-panjang kak..hehe..ramai jugak time tu..

Kali ni bersalin mama rse sakit sangat berbanding bersalin kan hani dulu..mungkin sebab dorang tak gunting..memang terasa pedih masa meneran tu..koyak pun banyak...mama try push banyak kali tp terpaksa stop sebab abis napas..walaupun mama dah try push panjang2..pas beberapa kali meneran..alhamdulillah baby hafiey selamat dilahirkan tepat pukul 2.16 ptg pada 7 april 2011 dengan berat 2.68 kg...

2.30 petang..

acara jahit-menjahit pulak la kan..mama siap request kat misi tak mau dijahit..aci gitu..??hehe..time jahit tu mama tdo je tapi sempat dengar misi cakap..daging dia ni rapuh la..msti kuat minum air soya time mengandung..hehe..

3.30 petang..

jahit-menjahit selesai....

6.30 petang..

mama ditolak ke wad..



selesai lah sudah perjuangan mama melahirkan putera mama..

k laaa..jumpe lagi...

Tiada ulasan: