jom chat sini!!!!



me wifey kepada En.Najib,mama kepada 2 baby gurl cute mute and baby boy yang encemmmm and the other one is coming so soon..http://zackleo9033.blogspot.com/

Catatan Popular

Google+ Followers

Isnin, 14 Februari 2011

petua hilangkan selesema baby...

SALAM semua...

tadi mama saje dok google cari petua tuk hilangkan selesema kat si tecit mama tu...yela...dah bope ari dah...bg makan ubat still tak baik2...cian dia...mama sik lap jela bila hingus dah meleleh kan..tp anak mama tu tak suke orang kaco hidung dia..memang harus dia ngamuk kan..mama pun selesema gak ni...rimas sebenarnye...hehe...tp nasib baik ada vicks...membantu la jugak....walaupun sekejap....petua2 ni mama jumpe dalam blog orang len...mama copy paste jela...senang...tuk rujukan di akan datang..

1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit – Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .(yang pernah mama dengar versi kunyit hidup saje..tak dicampurkan dengan apa2...patahkan kunyit hidup dan gesekkan pada batang hidung baby)

2.Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.(mama penah dengar madu tak elok tuk baby...ntah la...mama tak nak try yg ni)

3.Petua menggunakan daun sirih-Ambil beberapa helai daun sirih ( kalau di pekan, kedai India selalu ada di jual ) , ramas atau tekan-tekan dengan tangan dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.(mana mama nak cari daun sirih ni ye...hmmmm...)


mama penah dengar jugak.....amik vicks dan sapukan ke tapak kaki baby....orang cakap berkesan...mama baru sapukan ke kaki hani...tak tau menjadi ke tak...harap2 menjadi la ye...cian tengok hani sesema....malam2 cam susah dia nak tido... :(

k la...daaaa..

Tiada ulasan: